442
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ | Αris Oikonomou / SOOC

«Να βάλει νερό στο κρασί του το ΔΝΤ»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2016, 10:28
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
|Αris Oikonomou / SOOC

«Να βάλει νερό στο κρασί του το ΔΝΤ»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2016, 10:28

Το ΔΝΤ πρέπει να μαλακώσει τη στάση του και να κατανοήσει πως υπάρχουν και στην Ελλάδα κοινωνικά κεκτημένα για να μπορέσει να συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός εκτιμά ότι στο ΔΝΤ υπάρχουν δύο γραμμές, ενώ καλεί και ευρωπαϊκές χώρες να αναθεωρήσουν την πολιτική και τη φιλοσοφία τους για το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Πάντως, δεν βλέπει ρήξη με το Ταμείο, θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και ότι το πρόγραμμα θα στηρίξει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στα Νέα, επισημαίνει ότι μέσα στο Ταμείο υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες. Διαχωρίζει μάλιστα τη φιλοσοφία της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, που μιλάει για δίκαιη ανάπτυξη, από αυτήν που έχουν όσοι -όχι όλοι, διευκρινίζει- «είναι κολλημένοι στα οικονομικά ιδεολογήματα της δεκαετίας του ‘80».

Δεν αρνείται ότι υπάρχουν και στιγμές έντασης στις διαπραγματεύσεις, όπως με την νυν εκπρόσωπο Ντέλια Βελκουλέσκου, αλλά δεν βλέπει συνολική ρήξη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι πλευρές θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει απόφαση.

Επισημαίνει δε ότι υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και αυτή των θεσμών και ότι «όπως στις πιο πολλές διαπραγματεύσεις, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει όλα τα χαρτιά του πριν από την τελική φάση». Εχει όμως την εντύπωση ότι «ειδικά σε σχέση με το καλοκαίρι, οι πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια».

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι με την ολοκλήρωση θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος, καθώς στο Εurogroup της 22/4 θα πρέπει να συζητηθούν και η αξιολόγηση και το χρέος.

Ως προς τις προϋποθέσεις παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει αν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια ΕΕ με κοινωνικά κεκτημένα». Αναφέρεται, μάλιστα, στα εργασιακά δικαιώματα σαν μία από αυτές τις κατακτήσεις και τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να στοχεύει στο χειρότερο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Πρέπει και το ΔΝΤ να βάλει λίγο νερό στο κρασί του», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρεται και σε ευρωπαίους εταίρους, υπονοώντας τη Γερμανία, στους οποίους καταλογίζει αντιφατική στάση καθώς τάσσονται και υπέρ της ανάγκης να κλείσει η αξιολόγηση και κατά της συζήτησης σε αυτή τη φάση για ελάφρυνση του χρέους.

Κόκκινη γραμμή οι κύριες συντάξεις

Ο υπουργός τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή περί μη περικοπής των κυρίων συντάξεων ενώ υπερασπίζεται την κυβερνητική πρόταση η οποία, όπως λέει, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ φέρνει και ελαφρύνσεις στα μεσαία.

Σχετικά τέλος με την αποδοχή της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται βέβαιος ότι θα περάσει «όχι για λόγους πειθαρχίας και κομματικού πατριωτισμού, αλλά γιατί αφενός θα είναι μια συμφωνία υπερασπίσιμη» που τηρεί τα βασικά κριτήρια της πολιτικής του κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...