«Λογικοί άνθρωποι όταν κάθονται σε ένα τραπέζι θα καταλήξουν σε λογικές λύσεις». Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο περιθώριο του Eurogroup νωρίς το βράδυ το βράδυ της Δευτέρας έδινε τον τόνο αισιοδοξίας. Μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου επιστρέφουν στην Αθήνα για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Κυβερνητικές πηγές ήθελαν τους εκπρόσωπους των δανειστών να ταξιδεύουν για την Αθήνα ακόμα και αύριο Τρίτη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης δήλωσε ικανοποιημένος που επήλθε συμφωνία «για επιστροφή στην Αθήνα ακόμα και αύριο».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος θα ξεκινήσει άμεσα.
«Θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δεν ξέρω πότε ακριβώς, ίσως αύριο», δήλωσε ο ολλανδός αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση και τόνισε όμως ότι πρέπει να σημειωθεί περισσότερη δουλειά από την Ελλάδα. «Υπάρχουν ακόμα δημοσιονομικά κενά και καλούμε τους θεσμούς και την ελληνική πλευρά να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ερωτηθείς για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, ανέφερε ότι είναι αυτοί που είχαν τεθεί το καλοκαίρι. «Για εμάς είναι απλό, υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος για το 2018 είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.
«Σήμερα στο Eurogroup ξεκαθαρίσαμε ότι η συζήτηση για το χρέος θα τεθεί στο τραπέζι στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, παραπέμποντας για τον Απρίλιο. «Γνωρίζουμε ότι ένα κομμάτι της λύσης, περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους»εξήγησε.
Από την άλλη, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας ότι «το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και θα εργαστούμε από κοινού για να επιτύχουμε μία συμφωνία για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πιστεύω αλλά και ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αλλάξει παρά τις όποιες καθυστερήσεις και πάντα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στο προσφυγικό μέτωπο».
Μοσκοβισί: «Απαιτείται δουλειά σε πέντε τομείς»
Ο γάλλος αξιωματούχος ωστόσο, αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό. Εξήγησε ότι «πρέπει να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη δουλειά που αφορά πέντε τομείς: Τη θεμελίωση του ταμείου επενδύσεων, το Φορολογικό, τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη του πλεονάσματος που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.
Ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση απάντησε ότι «δεν προσπαθώ να προβλέπω το μέλλον. Δεν έχω πέσει έξω στο πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα. Θα τα καταφέρουμε μετά τη συνάντηση του ΔΝΤ. Πριν το Πάσχα την 1η Μαΐου. Θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατόν», είπε.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ για το ζήτημα και εξήγησε ότι «θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές σε συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε πως η ομάδα του ESM θα μεταβεί αύριο και θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση. «Βέβαια δεν είναι εύκολο», εξήγησε και τόνισε πως υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν και «θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν».
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Είχαμε πάρα πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιτρέψουν, και το ΔΝΤ συμφώνησε να επιστρέψει παρά τις διαφορές. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και να κλείσουμε έγκαιρα την αξιολόγηση και να έχουμε τη συζήτηση για το χρέος» συμπλήρωσε καταληγοντας στη φράση περί λογικών ανθρώπων που καταλήγουν σε λογικά συμπεράσματα.
Παράλληλα το Eurogroup επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, είναι η τρίτη χώρα που βγαίνει επιτυχώς μετά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – σε αντίθεση με την Ελλάδα που ύστερα από έξι χρόνια δεν τα έχει καταφέρει ακόμα.
«Συγχαρητήρια στην Κύπρο. Η οικονομική βοήθεια τελειώνει, πίσω στην βιώσιμη ανάπτυξη. Success Story με μια δυνατή και αποφασισμένη κυβέρνηση» ήταν το μήνυμα του κ. Ντάισελμπλουμ. Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί χαιρέτησε την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα: «Χάρη στις προσπάθειες του κυπριακού λαού και στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κύπρος βρήκε ξανά τον δρόμο προς την ανάπτυξη».
Πριν πάντως από την έναρξη του Eurogroup o επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα: «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα» είχε σημειώσει με νόημα ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών εμφανιζόμενος να κατανοεί μία εκ των βασικών απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Πρόσθεσε μάλιστα ότι και ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος και να βρίσκεται στη σωστή τροχιά μεσοπρόθεσμα, υπονοώντας με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται μέχρι το 2018.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, είχε σημειώσει ότι οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν «κοινή άποψη» για την αξιολόγηση ώστε να ληφθεί άποψη για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Χαρακτήρισε παραγωγικές τις τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει καθώς και ότι πρέπει να εξεταστεί το περιθώριο ελιγμών που υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις, από τη στιγμή που πλέον έχει προστεθεί στο κάδρο η προσφυγική κρίση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News