725
«Μίλα καθαρά, Σεργκέι Γιεβγκένιεβιτς», μη φοβάσαι: καμπάνια του FBI στα σόσιαλ μίντια σε αναζήτηση ρώσων αντιπουτινικών | CreativeProtagon

«Σύντροφε Σεργκέι, πες τα όλα στον αμερικανό πράκτορα!»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 17:10
«Μίλα καθαρά, Σεργκέι Γιεβγκένιεβιτς», μη φοβάσαι: καμπάνια του FBI στα σόσιαλ μίντια σε αναζήτηση ρώσων αντιπουτινικών
|CreativeProtagon

«Σύντροφε Σεργκέι, πες τα όλα στον αμερικανό πράκτορα!»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 17:10

Στοχευμένες διαφημίσεις στα σόσιαλ μίντια (Facebook, Twitter, κ.λπ.) ανεβάζει το FBI, λες και είναι ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας που θέλει να αβγατίσει τον τζίρο του. Μόνο που εδώ το αφεντικό δεν ψάχνει πελατεία αλλά υπαλληλικό προσωπικό. Σύμφωνοι, ο κόσμος εκσυγχρονίστηκε, ψηφιοποιήθηκε κ.λπ., ποιον βλάπτει να αναζητεί με τέτοιον τρόπο συνεργάτες (πληροφοριοδότες, διπλούς πράκτορες και άτομα με παρεμφερείς δεξιότητες) η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας των ΗΠΑ;

Εξάλλου το FBI ασχολείται αποκλειστικώς με ομοσπονδιακά εγκλήματα έχοντας δικαιοδοσία σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες, όπως καλώς έχει αντιληφθεί και ο τελευταίος ερημίτης στο βουνό βλέποντας σειρές στην ελληνική TV. Οπότε, εμάς τι μας νοιάζει; Εμάς μπορεί να μη μας νοιάζει τι ακριβώς επιδιώκουν οι Αμερικανοί, όμως οι Ρώσοι θα το ερευνήσουν οπωσδήποτε το θέμα – και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όπως λένε οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Διότι το νόστιμο με την τελευταία σχετική ανάρτηση του FBI είναι ότι είναι γραμμένη στα Ρωσικά και στολισμένη με τη γνωστή φωτογραφία του προέδρου Πούτιν από τη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την ώρα που ανακρίνει (και γελοιοποιεί) δημοσίως τον αρχικατάσκοπό του, Σεργκέι Ναρίσκιν. Οι Αμερικανοί γυρεύουν ρώσους συνεργάτες, λοιπόν, αλιεύοντας στη δεξαμενή της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον! Απίθανο; Και όμως, αυτή είναι η αλήθεια.

Να τι γράφει η ανάρτηση: «Οι πληροφορίες που παρέχονται στο FBI είναι το αποτελεσματικότερο μέσο καταπολέμησης της ξένης κατασκοπείας. Επικοινωνήστε μαζί μας! Η διαχείριση των πληροφοριών που θα παράσχετε θα γίνει με διακριτικότητα και εχεμύθεια. Οι αλληλεπιδράσεις μας θα είναι επαγγελματικές, με σεβασμό»… Τίμια πράγματα, καθαρές κουβέντες, όχι αστεία.

Οτι το FBI στοχεύει τους «αδύναμους κρίκους» της ρωσικής πρεσβείας προκύπτει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες «ρωσικές» διαφημίσεις του εξαφανίζονται από τη ροή του Μέσου μόλις απομακρυνθεί κανείς από την περίμετρο του κτιρίου της ρωσικής πρεσβείας – τέτοια τεχνολογικά κόλπα! Κατά τα λοιπά, αν κάποιος ρώσος ενδιαφερόμενος να γίνει αποστάτης «κλικάρει» στη διαφήμιση, βρίσκεται αυτομάτως στη σελίδα του προγράμματος αντικατασκοπείας του FBI. Και βλέπει το κερασάκι της τούρτας.

Στόχοι, οι απογοητευμένοι

«Είναι προφανές ότι το FBI θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια από τις αποτυχίες στην Ουκρανία», και για αυτόν τον λόγο επιχειρεί στρατολόγηση κατασκόπων από τη ρωσική πρεσβεία έγραψε η Corriere della Sera. Και οι ειδικοί σε τέτοια θέματα γνωματεύουν ότι όντως τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να τσιμπήσουν ρώσους  διπλούς πράκτορες οι Αμερικανοί, μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσουν καμία από τις ψυχροπολεμικές μεθόδους του παρελθόντος αιώνα – ούτε στρίμωγμα ούτε απειλές ούτε καταδίωξη, παρά μόνο διαφημίσεις στα σόσιαλ μίντια.

Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι στην αμερικανική υπηρεσία έχουν… εισχωρήσει υπούλως χιουμορίστες, αφού το γενικό σύνθημα των διαφημίσεων που μαστορεύτηκαν είναι η φράση του Πούτιν προς τον Ναρίσκιν, «Μίλα καθαρά, Σεργκέι Γιεβγκένιεβιτς». Πες τα όλα, άρχισε να κελαηδάς, μη μασάς τα λόγια σου, άνοιξε την καρδιά σου, πες μας το ποίημα, κ.λπ. «Εμείς», αγαπητέ Ρώσε, «είμαστε έτοιμοι να σε ακούσουμε».

Δεν θα προδώσουν για λεφτά

Στον διεθνή Τύπο εμφανίστηκαν σχόλια διά των οποίων παλαιοί στρατολόγοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία του FBI. Να, ένας μπαρουτοκαπνισμένος στρατολόγος της CIA, με 34 χρόνια ένσημα, ο οποίος πλέον απολαμβάνει την αποστρατεία του και το απογευματινό τσάι του στο Λονδίνο, είπε ότι λυπάται που παρακολουθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία από μακριά, και εν συνεχεία ανέλυσε τις εξελίξεις.

«Οι κινήσεις του Πούτιν ήταν καταστροφικές, χάλασαν τη ρωσική εικόνα, απέδειξαν ότι η χώρα του είναι φθίνουσα δύναμη. Η προσπάθεια ανάστασης της σοβιετικής αυτοκρατορίας αναβιώνει τις ίδιες δυνάμεις που έφεραν τους καλύτερους κατασκόπους του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην αυλή της CIA. Συνεργάστηκαν όχι για χρήματα, αλλά για να καταστραφεί ένα τοξικό σύστημα που πλούτιζε μία διεφθαρμένη ελίτ και προσέφερε μόνο οικονομική στασιμότητα και βάσανα».

Μεγάλη επιτυχία του FBI

Και ένας δεύτερος παλιός πράκτορας του FBI που τώρα εργάζεται ως ιδιωτικός σύμβουλος, επαίνεσε τις διαφημίσεις χαρακτηρίζοντάς τες έξυπνη και εξελιγμένη χρήση της νέας τεχνολογίας για την προώθηση της παλιομοδίτικης στρατολόγησης: «Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη ρωσική κυβέρνηση που είναι απίστευτα δυσαρεστημένοι με τον πόλεμο του Πούτιν, έτσι είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να δούμε αν κάποιος από αυτούς που είναι δυσαρεστημένοι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις του Πούτιν».

Επειτα απ’ όλ’ αυτά, η γενική εντύπωση στον χώρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι ότι το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας, ιδίως οι αρμόδιοι κατάσκοποι, γνωρίζουν τις αναρτήσεις του FBI και ήδη έχουν αρχίσει να απασχολούνται με το ζήτημα: θα ξοδέψουν πολύ χρόνο αναζητώντας ποιος επισκέφθηκε τον ιστότοπο μέσω του τηλεφώνου του, λένε, και θα καταλήξουν να κυνηγούν φαντάσματα. «Αυτό από μόνο του είναι μία επιτυχία του FBI στον τομέα της αντικατασκοπείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...