315
Περίοικοι χρησιμοποιούν βάρκες για να μετακινηθούν, καθώς οι πεζόδρομοι στις όχθες του ποταμού καλύφθηκαν από νερά | REUTERS/Pascal Rossignol

Συναγερμός στο Παρίσι – Πλημμύρισε πάλι ο Σηκουάνας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 19:07
Περίοικοι χρησιμοποιούν βάρκες για να μετακινηθούν, καθώς οι πεζόδρομοι στις όχθες του ποταμού καλύφθηκαν από νερά
|REUTERS/Pascal Rossignol

Συναγερμός στο Παρίσι – Πλημμύρισε πάλι ο Σηκουάνας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 19:07

Δέντρα και παγκάκια βρέθηκαν στον βυθό του Σηκουάνα, ο οποίος ξεχείλισε και πλημμύρισε τις όχθες του στο Παρίσι, έπειτα από την πολυήμερη και σφοδρή βροχόπτωση, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν τα παρόχθια πάρκα, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές τη Δευτέρα.

Το ύψος των υδάτων στον Σηκουάνα ανήλθε κατά 4,2 μ. στον σταθμό μέτρησης του Οστερλίτς, κατά δύο μέτρα υψηλότερα από τη συνήθη στάθμη του τέτοια εποχή, πλημμυρίζοντας τις χαμηλότερες προκυμαίες και σταματώντας την κυκλοφορία των ποδηλάτων και τους περιπάτους στους παρόχθιους πεζόδρομους της πρωτεύουσας.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα γνωστά τουριστικά πλοιάρια Bateaux Mouches ανακοίνωσε πως από την Κυριακή τα πλοιάρια έχουν σταματήσει τις διαδρομές τους και θα παραμείνουν δεμένα σήμερα κι αύριο, καθώς η πλημμύρα στην προκυμαία της Γέφυρας Αλμά δεν επιτρέπει την πρόσβαση στους τουρίστες.

Ενδεικτικά, ο Ζουάβος στρατιώτης, το διάσημο άγαλμα στην Αλμά που αποτελεί ένα οιονεί μέτρο για το ύψος του Σηκουάνα, είδε τα νερά να φθάνουν στους αστραγάλους του, δηλ. σε ύψος 4,3 μ., το οποίο αποτελεί και το όριο για να κηρυχθεί ο ποταμός μη πλωτός.

Υπεύθυνοι του παρισινού Μετρό ανακοίνωσαν σήμερα πως το δίκτυο του RATP πραγματοποιεί κανονικά τα δρομολόγιά του.

Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 2018, ο Σηκουάνας ανήλθε κατά 5,84 μ. (φθάνοντας στη μέση του Ζουάβου), προκαλώντας χάος στην κυκλοφορία, μιας και τα νερά κατέκλυσαν τη γραμμή του σιδηροδρόμου που συνδέει την πόλη με τα δυτικά και τα νότια προάστια.

Στις δε πλημμύρες του 2016, τα ύδατα στον Σηκουάνα ανήλθαν κατά 6,1 μ. και το Μουσείο του Λούβρου αναγκάσθηκε να μεταφέρει προληπτικά πολλούς από τους θησαυρούς που είχε στα υπόγειά του, υπό τον φόβο μήπως αυτά πλημμυρίσουν. Εκατοντάδες κατοικίες ανάντη και κατάντη του Σηκουάνα και του κύριου παραπόταμού του Μάρνη είχαν πλημμυρίσει. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως πως η πόλη κινδύνευε να ξαναβιώσει τις καταστροφικές πλημμύρες του 1910, όταν τα νερά του Σηκουάνα ανήλθαν κατά 8,62 μ. και η πόλη πλημμύρισε σε εκτεταμένα σημεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...