300
«Ελευθερία» ζητάει το πανό των κρατουμένων σε φυλακή του Μιλάνου | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Ιταλία: Εξι νεκροί σε εξεγέρσεις σε φυλακές λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 14:53
«Ελευθερία» ζητάει το πανό των κρατουμένων σε φυλακή του Μιλάνου
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Ιταλία: Εξι νεκροί σε εξεγέρσεις σε φυλακές λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 14:53

Τουλάχιστον έξι έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στην Ιταλία, καθώς επεκτείνεται η αναταραχή αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις.

Σε μια άλλη περίπτωση, δεσμοφύλακες κρατήθηκαν όμηροι από κρατούμενους.

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε φυλακή στη βόρεια πόλη Μόντενα και άλλοι τρεις αφού μεταφέρθηκαν από αυτή τη φυλακή, είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διοίκησης σωφρονιστικών ιδρυμάτων. «Υπήρξε σειρά εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα», δήλωσε σχετικά.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι δύο από τους θανάτους στη Μόντενα προκλήθηκαν από υπερβολική δόση ναρκωτικών φαρμάκων που οι κρατούμενοι βρήκαν σε ιατρεία φυλακών, ενώ ένας τρίτος φυλακισμένος βρέθηκε νεκρός χωρίς τα αίτια του θανάτου να έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι πυρκαγιές ξέσπασαν σε φυλακές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Το συνδικάτο των δεσμοφυλάκων ανακοίνωσε ότι δύο φύλακες πιάστηκαν όμηροι από τους κρατουμένους στην Παβία της βόρειας Ιταλίας και απελευθερώθηκαν έπειτα από επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία.

Με έκτακτο διάταγμα που εξέδωσε την Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, θα επιτρέπεται στους φυλακισμένους να έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες τηλεφωνικά ή με άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει θέσει ουσιαστικά σε καραντίνα μεγάλο μέρος του εύπορου Βορρά που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός που μέχρι την Κυριακή είχε σκοτώσει 366 ανθρώπους.

Η Μόντενα και η Παβία βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Η αναταραχή στις φυλακές μπορεί να εντείνει την πολιτική πίεση που ασκείται στον κυβερνητικό συνασπισμό της Κεντροαριστεράς με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Οι πύλες των φυλακών δεν πρέπει να ανοίξουν με δικαιολογία της εξεγέρσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...