734
Η Μαρίν Λεπέν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βερνόν | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Συμμαχία… ΝΑΤΟ – Μόσχας προτείνει η Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 10:54
Η Μαρίν Λεπέν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βερνόν
| REUTERS/Sarah Meyssonnier

Συμμαχία… ΝΑΤΟ – Μόσχας προτείνει η Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 10:54

Οταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μαρίν Λεπέν θα βγάλει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, θα μειώσει τη συνεισφορά της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα επιδιώξει στενότερους δεσμούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία.

Αυτά ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, δικαιολογώντας την προσέγγιση ΝΑΤΟ – Μόσχας ως εξής: «Αυτό είναι το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των ΗΠΑ, που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση».

H Λεπέν είπε ότι δεν θέλει «υποταγή στη Μόσχα ή στο αμερικανικό προτεκτοράτο», ούτε «ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Μπάιντεν» κυρίως στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, όπως δήλωσε.

«Το επαναλαμβάνω, ξεκάθαρα, αν εκλεγώ πρόεδρος, θα εγκαταλείψω την ολοκληρωμένη διοίκηση (του ΝΑΤΟ) αλλά δεν θα αποκηρύξω το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης και την εφαρμογή του, για τη συλλογική ασφάλεια, ακριβώς λοιπόν όπως ήταν πριν από το 2009», πρόσθεσε.

Η Λεπέν προτείνει στο πρόγραμμά της για την προεδρία μια «συμμαχία» με τη Ρωσία για να συμπεριληφθεί «στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας που δεν μπορεί να συγχέεται με το ΝΑΤΟ», ο οποίος είναι ένας «πολεμοχαρής οργανισμός».

Είπε επίσης ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το λεγόμενο «Frexit», αλλά θέλει μια πιο «χαλαρή» εκδοχή της ΕΕ. Η Λεπέν έχει σταματήσει πλέον να μιλά για κατάργηση του ευρώ ή αποχώρηση από την ΕΕ.

«Κανείς δεν είναι κατά της Ευρώπης», δήλωσε. «Δεν θα σταματήσω να πληρώνω τη συνεισφορά της Γαλλίας στην ΕΕ. Θέλω να τη μειώσω».

Είπε, όμως, ότι το Brexit είναι μεγάλη επιτυχία για τη Βρετανία και ότι «αποδείχθηκε ότι η ευρωπαϊκή ελίτ έκανε λάθος όταν προέβλεπε την καταστροφή για τους Βρετανούς».

«Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε. Θέλουμε να αναμορφώσουμε την ΕΕ εκ των έσω», πρόσθεσε.

Η Λεπέν έριξε τα βέλη της και κατά της Γερμανίας, με την οποία είπε ότι οι στρατηγικές διαφορές είναι τεράστιες και για αυτό δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει Μακρόν και Μέρκελ.

Η Μαρίν Λεπέν ποζάρει για τα κλικ των φωτορεπόρτερ στη συνέντευξη Τύπου, στο Παρίσι – EPA/YOAN VALAT

Οσον αφορά τις διαχρονικά στενές σχέσεις της με το Κρεμλίνο, η Λεπέν είπε πρόκειται για «άδικους και ανακριβείς» ισχυρισμούς και ότι δεν πρόκειται να προδώσει ποτέ τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς, η οποία είχε τύχει θερμής υποδοχής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2017, κατηγορείται συχνά από τους αντιπάλους της για διασυνδέσεις με τη ρωσική ηγεσία.

Το 2014, ο Εθνικός Συναγερμός, όπως λεγόταν τότε το κόμμα της, είχε λάβει ρωσικό δάνειο εννέα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συνεχίζει να αποπληρώνεται, και ακολούθησε μια «αναδιάρθρωση του χρέους» που απέσπασε το 2020 από τους πιστωτές της τη ρωσική εταιρεία Aviazapchast, η οποία διευθύνεται από πρώην στρατιωτικούς.

Ο Εθνικός Συναγερμός ρίχνει την ευθύνη για αυτό το δάνειο στις γαλλικές τράπεζες που «αρνήθηκαν όλες» να του χορηγήσουν δάνεια.

Η Λεπέν παραμένει αντίθετη στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, στο όνομα της προστασίας της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Στα τέλη Μαρτίου, η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού είχε αρνηθεί να χαρακτηρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» επειδή «δεν διαπραγματεύεσαι την ειρήνη προσβάλλοντας μια από τις δύο πλευρές».

Το 2017 είχε δηλώσει ότι είχε τις ίδιες αξίες με τον Πούτιν και ότι μια «νέα παγκόσμια τάξη» αναδυόταν με αυτόν, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την ίδια στο πηδάλιο.

Η Λεπέν άλλαξε στάση απέναντι στη Ρωσία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία και δήλωσε «ανεξάρτητη» από οποιαδήποτε ξένη χώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά υποψήφια θα λάβει το 45%-46% των ψήφων στον δεύτερο γύρο.

Την ώρα που μιλούσε, μία γυναίκα ύψωσε ένα πλακάτ με τη φωτογραφία της χειραψίας Λεπέν και Πούτιν στο Κρεμλίνο, το 2017, μέσα σε «κάδρο» στο σχήμα καρδιάς. Ανδρες από την ασφάλεια της Λεπέν την έριξαν στο πάτωμα και την έσυραν έξω από την αίθουσα…

Ανδρας της ασφάλειας της Μαρίν Λεπέν σέρνει έξω από την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου την ακτιβίστρια που διαμαρτυρήθηκε για τις σχέσεις της ακροδεξιάς υποψήφιας με τον Πούτιν (EPA/YOAN VALAT)

Εξω από το ξενοδοχείο όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές από την οργάνωση SOS Racisme, που διαμαρτύρονταν για τις ρατσιστικές απόψεις της ακροδεξιάς υποψήφιας για τη γαλλική προεδρία.

Ακτιβιστές της οργάνωσης SOS Racisme έξω από το ξενοδοχείο όπου διοργανώθηκε η συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι (EPA/YOAN VALAT)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...