2676
Τι να εξηγήσει κανείς σε αυτό το παιδί;.. | REUTERS/Alexander Ermochenko

LIVE: H 50ή ημέρα του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/04/2022, 23:55
Τι να εξηγήσει κανείς σε αυτό το παιδί;..
|REUTERS/Alexander Ermochenko

LIVE: H 50ή ημέρα του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/04/2022, 23:55

Η όγδοη εβδομάδα του πολέμου ξεκίνησε —ήταν Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει τις στρατιές του να εισβάλουν στην Ουκρανία, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή και προκαλώντας έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο. Και καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης μεταφέρονται στο Ντονμπάς, τα όσα αποκαλύπτονται για τη δράση των ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζουν να προκαλούν σοκ.

♦ Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

!! 23:49 Το καταδρομικό «Moskva», η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε την Πέμπτη, όπως τελικά ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την οποία μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής κατασκευής εμβληματικό καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά. Σύμφωνα με τους Ρώσους ανατινάχθηκαν πυρομαχικά, αλλά σύμφωνα με το Κίεβο, η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:29 Το ενδεχόμενο επιστροφής της γαλλικής πρεσβείας στο Κίεβο από το Λβιβ όπου είχε μεταφερθεί στις αρχές Μαρτίου, για λόγους ασφαλείας, μετά τη ρωσική εισβολή, εξετάζει το Παρίσι.

22:09 Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλώντας με δημοσιογράφους ,δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα ήταν έτοιμος να πάει ο ίδιος, ωστόσο στην Ουάσινγκτον συζητείται ότι πιθανότερο είναι να μεταβεί στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ή ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν. O διάλογος του Τζο Μπάιντεν με τους εκπροσώπους του Τύπου ανέβηκε στο Twitter από την ιστοσελίδα Recount.

21:57 Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης πυραύλων πυροβολικού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου αναμετέδωσε το Reuters.

20:52 Σοβαρή καρδιακή προσβολή που ωστόσο δεν προκλήθηκε από φυσικά αίτια, φέρεται να υπέστη ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail.

Περισσότερα εδώ.

20:04 Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

19:25 Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κανάλι του στο Telegram.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 363 ψήφων.

19:00 Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι έχει πλέον επιβάλει «μεγάλης κλίμακας» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή αυτών και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση κάθε προσπάθειας «διαφυγής» από αυτές, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

18:09 Αυξάνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας στρατεύματα που σταθμεύουν στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει άνδρες στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος της Μολδαβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίτσου Ποπέσκου τόνισε: «Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την ειρήνη. Είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν».

Υπολογίζεται ότι 1.500 ρώσοι στρατιώτες εδρεύουν στην Υπερδνειστερία, αν και η Μολδαβία έχει δηλώσει ότι δεν έχει παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των στρατευμάτων από την εισβολή στην Ουκρανία.

16:45 Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές με ελικόπτερα κατά του χωριού Κλίμοβο στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ, τραυματίζοντας επτά άτομα.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπριάνσκ δήλωσε νωρίτερα ότι δύο κτίρια κατοικιών στο χωριό επλήγησαν από βομβαρδισμούς.

Το υπουργείο Άμυνας και ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τους παραπάνω ισχυρισμούς.

15:58 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για ακόμη μία ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία και ότι συνολικά 30 Ουκρανοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι στους ανάμεσα στους 30 Ουκρανούς, υπάρχουν πέντε αστυνομικοί, 17 στρατιώτες και οκτώ άμαχοι.

14:12 Μήνυμα προς την σερβική πολιτική ηγεσία να είναι «πιο συνεπής» στην υπεράσπιση των φιλικών σχέσεων με την Μόσχα έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Εχουμε γνώση των πιέσεων που δέχεται η Σερβία. Καταγράφουμε επίσης τις διακηρύξεις του Βελιγραδίου για την φιλία με την Ρωσία. Ίσως υπάρχει διαφορετική αντίληψη της φιλίας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους φίλους στις δύσκολες στιγμές και πρεσβεύουμε την αρχή όλοι όσοι μας αποκαλούν φίλους να έχουν την ίδια προσέγγιση», δήλωσε με νόημα η Μαρία Ζαχάροβα, μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη αντίδραση της Μόσχας για την υπερψήφιση από την πλευρά της Σερβίας της πρότασης προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Σερβία επίσης υπερψήφισε στον ΟΗΕ και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

14:02 Η Μαριούπολη «ήταν, είναι και θα παραμείνει ουκρανική πόλη», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της στρατηγικής σημασίας πόλης στη νότια Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Οι ρωσικές πληροφορίες ότι το λιμάνι της Μαριούπολης έχει καταληφθεί και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πολεμιστές έχουν παραδοθεί είναι ψευδείς ειδήσεις, σημείωσε ο Μποϊτσένκο.

Μολονότι δεν βρίσκεται στην πόλη, ο Μποϊτσένκο λέγεται ότι παραμένει στην Ουκρανία.

13:12 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Αμυνας τού παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.

11:45 Το βρετανικό Sky News συνδέει την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ με τις πληροφορίες ότι το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» χτυπήθηκε από πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα.

!! 10:58 Η Ρωσία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:31 Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι μεταβαίνει εντός της ημέρας στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, στην πρώτη επίσκεψη ενός υπουργού Εξωτερικών χώρας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κόβενι, που είναι και υπουργός Άμυνας, θα συναντηθεί με τους δύο Ουκρανούς ομολόγους του, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ και θα επισκεφθεί περιοχές που έχουν πληγεί άμεσα από τη ρωσική εισβολή.

10:20 Για προετοιμασίες μιας μεγάλης ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς έκανε λόγο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η ίδια πηγή προειδοποίησε για τυφλές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες χαρακτήρισαν όλες αυτές τις 50 ημέρες του πολέμου.

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου υπέδειξε τις πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίβκα ως πιθανούς στόχους.

Ο συνδυασμός εκτεταμμένων βομβαρδισμών και συγκέντρωση δυνάμεων για μια επίθεση συνιστούν μια αλλαγή στο παραδοσιακό επιχειρησιακό δόγμα του ρωσικού στρατού, ανέφεραν από το Λονδίνο.

08:56 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τη συζήτηση αυτή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πιθανόν θα πρόκειται είτε για τον υπουργό Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν ή για τον υπουργό Aμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με την πηγή. Θεωρείται μάλλον απίθανο να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

08:07 Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διακόπτει άμεσα τη συνεργασία του με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και για τις μελλοντικές ρωσικές ρομποτικές αποστολές Luna προς εξερεύνηση της Σελήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ESA ζήτησε ήδη να αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή κάμερα προσεδάφισης Pilot D από την αποστολή Luna 25, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί αργότερα εντός του 2022. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της ESA Γερμανός Γιόζεφ Ασμπάχερ, «ήδη επικοινώνησα με τον επικεφαλής της Roscosmos και υπέβαλα το αίτημα η κάμερα να αποθηκευθεί με ασφάλεια, εωσότου επιστραφεί στην ESA».

08:00 Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους, οι New York Times υποστηρίζουν ότι στη Γερμανία οι αμφιβολίες για τη στρατηγική μετατόπιση της χώρας και τη ρήξη με τη Μόσχα αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Το νεοϋορκέζικο φύλλο παρατηρεί ότι ο Ολαφ Σολτς «σέρνει τα πόδια του» τόσο ως προς την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία όσο και ως προς το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ 

06:30 Οι ρώσοι ολιγάρχες δεν βρίσκουν πουθενά καταφύγιο. Η αστυνομία των Φίτζι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, προχώρησε σε κατάσχεση της θαλαμηγού του ρώσου μεγιστάνα και στενού φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σουλεϊμάν Κερίμοφ.

Η θαλαμηγός «Amadea», μήκους 106 μέτρων, εκτιμώμενης αξίας 325 εκατ. αμερικανικών δολαρίων (298 εκατ. ευρώ), αγκυροβόλησε στα Φίτζι προχθές Τρίτη.

Ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον ρώσο πρόεδρο, είδε να του επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Τα μέλη του πληρώματος του «Amadea» συνελήφθησαν και ανακρίνονται από την αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Fiji Sun. Αξιωματικός της αστυνομίας εξήγησε πως η θαλαμηγός αγκυροβόλησε στα Φίτζι προτού περάσει από έλεγχο των τελωνείων και λάβει έγκριση.

06:00 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: Η ρωσική απειλή οδηγεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία πιο κοντά στην ένταξη στο NATO.

Οντως, η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν επισκέφτηκε στη Στοκχόλμη τη σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον και συζήτησαν την ένταξη των χωρών τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

04:33 Η ρωσική TV μετέδωσε πλάνα με ουκρανούς στρατιώτες που φέρεται να έχουν αιχμαλωτιστεί στη Μαριούπολη. Το Reuters αναπαρήγαγε τις φωτογραφίες, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των πλάνων.

Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Αζοφικής πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανηλεώς από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Την Τετάρτη ο τσετσένος πολέμαρχος Ραμντάν Καντίροφ, ο ισλαμιστής που έστειλε ο Πούτιν στη Μαριούπολη για να εξολοθρεύσει χριστιανικούς πληθυσμούς, υποστήριξε ότι 1.000 ουκρανοί πεζοναύτες παραδόθηκαν.

(RURTR/via Reuters TV/Handout via REUTERS)
(RURTR/via Reuters TV/Handout via REUTERS)
(RURTR/via Reuters TV/Handout via REUTERS)

!! 03:39 Περισσότερα από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον Σιβίτσκι.

03:01 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για την υποστήριξή τους, μετά την επίσκεψη των προέδρων των τεσσάρων χωρών στο Κίεβο την Τετάρτη.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Εγκίλς Λέβιτς και ο Αλαρ Κάρις ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους και να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου και όπου ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

O Ζελένσκι με τους τέσσερις προέδρους στο Κίεβο (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Την επίσκεψη οργάνωσε η Πολωνία, που ανέλαβε επίσης την υποστήριξή της και χειρίστηκε την ασφάλεια των τεσσάρων αρχηγών κράτους. Ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία «δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία».

Η επίσκεψη των «φίλων της Ουκρανίας» ήταν χρήσιμη και καρποφόρα, είπε ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

Εξήρε τις τέσσερις χώρες, διότι, όπως τόνισε, βοηθούν την Ουκρανία «από την πρώτη ημέρα», δεν δίστασαν να προμηθεύσουν με όπλα το Κίεβο και δεν έδειξαν δισταγμούς για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Σε άλλη του παρέμβαση ο ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι ουδέποτε είχε ενημερωθεί για πρόθεση και του γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τους άλλους τέσσερις.

«Εγώ, ως πρόεδρος και το γραφείο μου, ουδέποτε λάβαμε επίσημη ενημέρωση ή αίτημα από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο ή τις υπηρεσίες του σχετικά με επίσκεψη στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Ζελένσκι, καθώς η περιγραφή του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ως «ανεπιθύμητου» εξαιτίας του ρόλου του στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 έχει προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία.

!! 02:35 Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη σοβαρές ζημιές αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δορυφορική εικόνα του καταδρομικού από τις 10 Απριλίου, όταν βρισκόταν ανοιχτά της Σεβαστούπολης (Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα απομακρύνθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται.

«Πυρκαγιά στο Moskva προκάλεσε έκρηξη στα πυρομαχικά που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα απομακρύνθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:02 Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν με εμφανή ενόχληση στην άρνηση της ηγεσίας της Ουκρανίας να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Κίεβο.

«Προσβολή», «κάπως ενοχλητική»: οι χαρακτηρισμοί για τη χειρονομία αυτή της ουκρανικής κυβέρνησης ποικίλλουν στο Βερολίνο, όπου γίνεται λόγος ως ακόμη και για παρέμβαση στα γερμανικά πολιτικά πράγματα.

Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι ήθελε να ταξιδέψει στο Κίεβο, μαζί με τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας, για να εκφράσει την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή από την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε πως ενημερώθηκε ότι θεωρείται «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο. Η ουκρανική πλευρά ξεκαθάρισε αργότερα πως προτιμά να υποδεχθεί τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

00:30 Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για «γενοκτονία» στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο χθες, Τρίτη.

«Μπορούμε όλο και περισσότερο να μιλάμε για γενοκτονία», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Κεμπέκ που τον ρώτησαν για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Ο καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε δει αυτήν την τάση για επιθέσεις σε αμάχους, για χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου. Είναι εντελώς απαράδεκτο!»

00:21 Ως εγκλήματα πολέμου ορίζονται στην προκαταρκτική έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι αιματηρές επιθέσεις του περασμένου Μαρτίου στο μαιευτήριο και το θέατρο-καταφύγιο της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όπως σημείωσαν οι New York Times, πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη έρευνα που περιγράφει τα όσα διέπραξαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία ως εγκλήματα πολέμου.

Η τριμελής αποστολή του ΟΑΣΕ επί του πεδίου κατέγραψε συνολικά στην Ουκρανία συστηματικές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων, συλλέγοντας «αξιόπιστα στοιχεία» για πολυάριθμες επιθέσεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου και πιθανώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επί του συνόλου των καταγραφών, ρητώς ορίζονται εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις στο μαιευτήριο και το θέατρο της Μαριούπολης.

00:02 Η άρνηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει τη «γενοκτονία» στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό «μας πληγώνει πολύ». Αυτό δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συζητήσω αυτό το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν σήμερα. Αν αυτό δεν γίνει σήμερα, τότε αύριο που θα βρει τον χρόνο», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε: Η 49η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...