Στα… θετικά αποτελέσματα της σκληρότητας την οποία έδειξαν οι εταίροι για την περίπτωση της Ελλάδας αναφέρθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle.
Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Πέραν αυτού αποφασίσαμε τώρα έπειτα από δική μας πρωτοβουλία και ένα πρόσθετο πρόγραμμα για να τονωθεί η ανάπτυξη».
Ο γερμανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσουν όλα αυτά στο να επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή η Ελλάδα να έχει το 2018 βιώσιμο χρέος αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Πρόκειται εξάλλου για πάγια θέση ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα, και εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους ούτε και νέο πρόγραμμα στήριξης. «Αυτός είναι ο στόχος, να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της από τα μέσα του επόμενου χρόνου», όπως είπε.
Παρά ταυτά, εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
«Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης».
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup και το εσωτερικό, δηλαδή το γερμανικό μέτωπο, παρά το ότι το ΔΝΤ δεν θα έχει καταρχήν πλήρη συμμετοχή, η γερμανική Βουλή δεν θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος ενώ η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας.
Πάντως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι καλείται να απαντήσει η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News