Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Pegasus ήρθαν στο φως στη Γαλλία: Εκτός από γάλλους δημοσιογράφους, το Μαρόκο φέρεται να παρακολουθούσε το κινητό του Εμανουέλ Μακρόν, του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και 14 μελών της κυβέρνησης.
Τις αποκαλύψεις έκανε ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος Forbidden Stories, που έχει έδρα στο Παρίσι.
«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία.
«Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν», για να επαληθεύσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως, «το γεγονός αυτό δεν μας δείχνει αν πράγματι κατασκόπευαν τον πρόεδρο».
Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να ‘χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.
Συνολικά, κυβερνήσεις φαίνεται πως παρακολουθούσαν τα κινητά τηλέφωνα 10 πρωθυπουργών, ενός βασιλιά και τριών προέδρων, με το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούνταν ήταν ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, την παρακολούθηση του οποίου παρήγγειλε η κυβέρνηση της Ινδίας, ο τότε πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κατά παραγγελίαν του Μαρόκου, ο πρόεδρος του Ιράκ Σαλίμ, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα και ο πρωθυπουργός της Ουγκάντας Ρουχακάνα Ρουγκούντα, κατά παραγγελίαν της Ρουάντας, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, κατά παραγγελίαν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης, μεταξύ των αριθμών που μπήκαν στο στόχαστρο της παρακολούθησης ήταν και ενός αμερικανού διπλωμάτη, εκ των κορυφαίων διαπραγματευτών της πυρηνικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν, καθώς και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Αμερικανός αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης της NSO υποστήριξε στην εφημερίδα Washington Post ότι κάποιες από τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το λογισμικό παρακολούθησης βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News