Με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο («Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας») η κυβέρνηση προασπίζει την πατρίδα, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που για μία ακόμη φορά επικαλέστηκε τον σεβασμό των διεθνών Συμβάσεων και τις αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ξενοφοβική πολιτική.
Μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για υπονόμευση της στρατηγικής της αναλογικής ανάληψης ευθύνης από τις χώρες της ΕΕ για τα νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων που -όπως είπε- θα δημιουργούνται όλον τον 21ο αιώνα, όχι μόνο τώρα από το Αφγανιστάν, αλλά και στο προσεχές μέλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης, λόγω των εμφυλίων, των πολεμικών συγκρούσεων και των νέων οικονομικών ανισοτήτων που οξύνονται.
Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει πλέον πολιτικές ριζικά αντίθετες με τις Διεθνείς Συμβάσεις και με τις αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και προσωπικά τον Πρωθυπουργό – που έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται αν επιτρέψει μία επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015- ότι προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία.
«Συγκρούεται με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ύπατη Αρμοστεία, με τους επιτρόπους της Ευρώπης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και εντάσσει τη χώρα στο μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων και όχι στο μέτωπο των χωρών Πρώτης Υποδοχής για μια προοδευτική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου για ‘Ασυλο και Μετανάστευση», υποστήριξε ο κ. Βούτσης για την στάση του Πρωθυπουργού, με αφορμή την πρόσφατη ανοικτή διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι (εδώ) στο Bled Strategic Forum της Σλοβενίας.
Απαντώντας στον κ. Βούτση αλλά και σε όσα ειπώθηκαν από την αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο να αποτελέσει «ασπίδα της Ευρώπης», ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης ήταν σαφής: Η κυβέρνηση, είπε, προασπίζει την πατρίδα μας, είναι η ασπίδα της Ελλάδος.
Όπως είπε ο υπουργός, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζεται ολιστικά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας δεν είναι πλέον, και ούτε θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με μετρήσιμη επιτυχία μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προτάσσοντας τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.
Αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση της ΝΔ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ανακτήσαμε τον έλεγχο του Μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας».
Το τελευταίο δωδεκάμηνο, τόνισε, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 86%, και ειδικότερα στα νησιά κατά 96% και κάνοντας αναφορά στον ρόλο που είχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -και κατάφεραν να διατηρήσουν και στη συνέχεια για ένα χρονικό διάστημα- οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση, όπου απαιτείται, αφορά τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, και όχι τις ΜΚΟ, οι οποίες -όπως είπε- χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στην μέση γραμμή, να περιμένουν τους “πελάτες τους”, μετά από συνεννόηση. Για… διάσωση. Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα νησιά μας…», παρατήρησε ο κ. Μηταράκης.
Οσο για το ισοζύγιο «αναχωρήσεων-αφίξεων» είπε ότι είναι πλέον θετικό: Την τελευταία διετία έφυγαν από την χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη, μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία, μας έχει αναφέρει 25.000 αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο, αφίχθηκαν 4.176 άτομα, ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι με το παρόν νομοσχέδιο «επιταχύνουμε περαιτέρω τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών».
Οπως σημείωσε ο υπουργός, με τις νέες ρυθμίσεις υπάρχει περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών, μειώνεται η διάρκεια του χρονικού διαστήματος για την οικειοθελή αναχώρηση και αυστηροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στη δυνατότητα παράτασης του διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης.
Με αφορμή τέλος τις διατάξεις για τους ψηφιακούς νομάδες (δυνατότητα προσωρινής, έως 12 μήνες, διαμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας), ο κ. Μηταράκης μίλησε για το αποτέλεσμα αντίστοιχων ρυθμίσεων στο παρελθόν, όπως η χρυσή θεώρηση (golden visa) για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, η οποία «έφερε στη χώρα επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News