581
Οι επικεφαλής των πέντε κορυφαίων γερμανικών ινστιτούτων παρουσιάζουν τις (απαισιόδοξες) προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ | REUTERS/Annegret Hilse

Ρωσική βόμβα και στη γερμανική οικονομία – απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις των πέντε ινστιτούτων

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 19:05
Οι επικεφαλής των πέντε κορυφαίων γερμανικών ινστιτούτων παρουσιάζουν τις (απαισιόδοξες) προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ
|REUTERS/Annegret Hilse

Ρωσική βόμβα και στη γερμανική οικονομία – απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις των πέντε ινστιτούτων

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 19:05

Αντιμέτωπη με έναν υπαρξιακό εφιάλτη, αυτόν της… κακής οικονομίας βρίσκεται η Γερμανία. Αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, την οποία υπολογίζουν πλέον γύρω στο 2,7% για το 2022, τα πέντε κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία όλων των σχετικών δεικτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, φυσικά στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με κορυφαίους γερμανούς οικονομολόγους, οι οποίοι παρουσίασαν στο Βερολίνο τις εαρινές εκτιμήσεις τους, οι συνέπειες του πολέμου είναι ήδη ορατές στη γερμανική οικονομία: βάσει των νέων δεδομένων, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ μέσα στο 2022 μόνο κατά 2,7%, ενώ πριν λίγους μήνες την υπολόγιζαν στο 4,8%.

Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, εκτός από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο δεύτερος λόγος που οδήγησε τα γερμανικά οικονομικα ινστιτούτα να διορθώσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους, είναι η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊου, η οποία έχει αφήσει και το 2022 το αποτύπωμά της στους οικονομικούς δείκτες.

Ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση κατά την παρουσίαση δόθηκε στο σενάριο, το οποίο όλοι απεύχονται: τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Σε μια τέτοια περίπτωση οι οικονομολόγοι των πέντε κορυφαίων γερμανικών ινστιτούτων (Μονάχου, Βερολίνου, Κιέλου, Εσεν και Χάλε) υπολόγισαν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα κατέγραφε αύξηση της τάξης μόλις του 1,9% το 2022 και μείωση περί το 2,3% μέσα στο 2023.

Εάν σταματούσε αμέσως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, αυτό θα συνεπαγόταν για τη γερμανική παραγωγή απώλειες ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια διετία. Σύμφωνα με τον Στέφαν Κόοτς, αντιπρόεδρο του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απότομη ύφεση της γερμανικής οικονομίας.

Ανησυχητικές είναι τέλος οι εαρινές προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2022 γύρω στο 6,1%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 χρόνων και στη Γερμανία και μόνο η συζήτηση για τον πληθωρισμό ξυπνά τους εφιάλτες της φτώχιας του Μεσοπολέμου που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά ως και τις μέρες μας.

Στο δεύτερο και πιο δυσοίωνο σενάριο μιας διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανέλθει στο 7,3%, ποσοστό που εκτιμάται ότι είναι το υψηλότερο από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μεταπολεμικά!

Ενδιαφέρον προκαλούν τέλος και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με τις τιμές παραγωγής για σιτηρά, πατάτες και σπόρους για παραγωγή φυτικών ελαίων. Σύμφωνα με υπολογισμους οι τιμές αυτές αυξηθηκαν κατά 22,5% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη εκτίναξη τιμών στον τομέα αυτό από το 2011.

Η προφητεία των «Σοφών»

Οι εκτιμήσεις των πέντε γερμανικών ινστιτούτων ακολουθούν αυτές του λεγόμενου «Συμβουλίου των Σοφών» που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Μαρτίου. To «Συμβούλιο των Σοφών», που αποτελείται από κορυφαίους γερμανούς οικονομολόγους, επιτελεί συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα οικονομίας και οικονομικής πολιτικής προς την εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση.

Στις 30 Μαρτίου παρουσίασε και αυτό τις επί τα χείρω αναθεωρημένες προβλέψεις του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2022 βάσει των νέων δεδομένων που έθεσε «ένας πόλεμος στην Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν αλλά και για το 2023.

Οι «Σοφοί» προέβλεψαν αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 1,8%, αναθεωρώντας έτσι την πρόγνωση που είχαν κάνει τον περασμένο Νοέμβριο για 4,6%. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δραστική επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της γερμανικής οικονομίας.

Ηδη διάφορα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα είχαν παρουσιάσει απαισιόδοξες προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην αύξηση στις τιμές ενέργειες. Για το 2023 οι εμπειρογνώμονες του «Συμβουλίου Σοφών» τοποθετούν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο 3%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...