769
| Instagram

Ρωσία: Mίνι διαδηλωτές από πλαστελίνη «ξεφυτρώνουν» στις πόλεις

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 18:08
|Instagram

Ρωσία: Mίνι διαδηλωτές από πλαστελίνη «ξεφυτρώνουν» στις πόλεις

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 18:08

Μία ανοιξιάτικη ημέρα στη Μόσχα, ένας θαρραλέος διαδηλωτής εμφανίστηκε να κρατά ένα πλακάτ με τη λέξη «ειρήνη» στις όχθες του ποταμού Μόσκοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα με φόντο το Κρεμλίνο.

Σε αντίθεση με άλλους χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία, που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους ρωσικών πόλεων, αυτός δεν συνελήφθη. Μάλλον γιατί είχε ύψος λίγα μόνο εκατοστά και ήταν από… πλαστελίνη.

Μικρές φιγούρες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και άλλων πόλεων, σε φράκτες και σωλήνες, σε περβάζια και πάρκα, σε δέντρα και κάγκελα, σε αγάλματα και τα μπαλκόνια του Θεάτρου Μπαλσόι. Κάποιες μάλιστα στο μπλε και κίτρινο χρώμα της ουκρανικής σημαίας. Κρατούν μίνι πλακάτ με το σήμα της ειρήνης, συνθήματα όπως «όχι στον πόλεμο», «σταματήστε τη γενοκτονία», «μην μένετε σιωπηλοί» και άλλα εναντίον της εισβολής στη γειτονική χώρα που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μία χώρα όπου ακόμα και η παραμικρή αντίδραση εναντίον του Κρεμλίνου τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 χρόνια ή και εξορία, ακόμα και ο μίνι διαδηλωτής από πλαστελίνη θέλει θάρρος. Οπως σημειώνει το The Nation, τα ανθρωπάκια μένουν λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες στο σημείο, πριν τα κατεβάσει ή καταστρέψει κάποιος περαστικός.

Εχουν όμως προλάβει να ανέβουν σε έναν λογαριασμό στο Ιnstagram, του Malenkiy_piket (μικρός διαδηλωτής), που έχει 6.000 ακόλουθους. Ηδη έχει εκατοντάδες φωτογραφίες με ανθρωπάκια από όλη τη Ρωσία, που ξεκίνησαν να ανεβαίνουν στις 20 Μαρτίου.

Ο εμπνευστής της πρωτότυπης διαμαρτυρίας, ένας καλλιτέχνης από την Αγία Πετρούπολη, είπε στο The Nation ότι ήθελε να δημιουργήσει μία συλλογική διαμαρτυρία, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ή την ελευθερία του. Αλλά ήθελε να γίνεται παράλληλα και με έναν τρόπο που θα είναι πιο ανθρώπινος και λιγότερο απειλητικός «για να μην αισθάνονται φόβο» όσοι φτιάχνουν και τοποθετούν τους μίνι διαδηλωτές σε κοινή θέα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malenkiy_piket1 (@malenkiy_piket)

Κι αν αυτή η πράξη μοιάζει ασήμαντη στους πολίτες χωρών που είναι μαθημένοι να διαδηλώνουν ελεύθερα στους δρόμους, σκεφτείτε ότι στη Ρωσία, έχουν συλληφθεί άνθρωποι επειδή φορούσαν μία μπλε και κίτρινη κορδέλα, που έγραψαν «όχι στον πόλεμο» σε ένα χιονισμένο πεζοδρόμιο ή απλά κρατούσαν ένα πλακάτ χωρίς κανένα σύνθημα. «Σε μία κατάσταση όπου όλα καταστέλλονται, η παραμικρή δράση αποκτά σημασία», είπε ο καλλιτέχνης.

Οι Ρώσοι που φτιάχνουν ανθρωπάκια θέλουν να δείξουν στους συμπατριώτες τους αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι δεν είναι όλοι υπέρ του πολέμου. Ολοένα και περισσότερες είναι οι φωτογραφίες που στέλνουν από άλλες χώρες στον λογαριασμό του Instagram, με παρόμοιες φιγούρες από πλαστελίνη, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιότητα που έχει αποκτήσει ο λογαριασμός εμπεριέχει και ρίσκα. Ο καλλιτέχνης φοβάται ότι θα ανακαλυφθεί από τις ρωσικές αρχές και θα συλληφθεί γι’ αυτό και έχει δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού σε φίλους του, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...