Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα έχει καλωσορίσει τις περισσότερες Αφγανές από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετατρέποντας την Αθήνα σε απομακρυσμένο κέντρο της πολιτικής σκηνής της Καμπούλ, όπως ήταν πριν από την επιβολή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Περισσότερες από 700 γυναίκες, όλες δικαστές, βουλευτές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι, μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως σημειώνει το Politico, σε ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη.
Αντιπροσωπείες τους έχουν συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόσφατα, μία ομάδα ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Οι γυναίκες έφτασαν στην Ελλάδα με τη συνεργασία ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων και διάφορων ιδιωτών που ζήτησαν κι εξασφάλισαν άμεσα τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Ενας από αυτούς, ο Αμεντ Χαν, αμερικανός φιλάνθρωπος, απευθύνθηκε στη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. «Εστειλα μήνυμα στη σύζυγο του έλληνα Πρωθυπουργού, Μαρέβα, η οποία είναι φίλη από παλιά και της είπα ότι μπορώ να βοηθήσω δεκάδες γυναίκες αλλά δεν έχω πού να τις πάω. Μία ώρα αργότερα, η Ελλάδα είπε “ναι, θα τις δεχθούμε”. Δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσω να την πείσω», είπε στο Politico ο ίδιος.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο γερμανικό Μέσο ότι η Ελλάδα δέχθηκε ανθρώπους που αποδεδειγμένα κινδύνευαν από τους Ταλιμπάν.
Τον Σεπτέμβριο ο Χαν προσπαθούσε να βρει χώρα για να δεχθεί έξι Αφγανές, δικηγόρους, και τις οικογένειές τους, συνολικά 53 άτομα. Επειδή το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που είπε το «ναι» στο αίτημά του να τις φιλοξενήσει προσωρινά, άλλες δυτικές χώρες και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να τις δεχθούν.
Τότε, επικοινώνησε με την σύζυγο του Πρωθυπουργού. «Δύο ώρες αργότερα, μιλούσα με τον Νότη Μηταράκη, υπουργό Μετανάστευσης, που συγκρότησε μία ομάδα στο WhatsApp για να διοργανώσουμε την επιχείρηση», διηγήθηκε ο Χαν.
Από κει και έπειτα, η συνεργασία συνεχίστηκε για δεκάδες ακόμα γυναίκες, οι οποίες κατέληξαν στην Αθήνα μαζί με τις οικογένειές τους, περνώντας από διάφορες χώρες, όπως το Καζακστάν. Ο Χαν συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση, για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης των Αφγανών. «Είναι μία συνεργασία άψογη», είπε και πρόσθεσε ότι οι μικρότερες χώρες αποδείχθηκαν πιο πρόθυμες να βοηθήσουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν, συγκριτικά με τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.
«Τέτοια προθυμία είδα στην Ελλάδα, την Αλβανία, το Κατάρ, τη Βόρεια Μακεδονία, καμία τους δεν είναι στους G7. Πολλές χώρες έβγαλαν πολλά χρήματα στο Αφγανιστάν και τώρα νίπτουν τας χείρας τους και αναζητούν την επόμενη ευκαιρία».
Παρόλο που οι περισσότερες Αφγανές που βρίσκονται στην Ελλάδα, θέλουν να φύγουν για τις ΗΠΑ, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παρέχει άσυλο σε όλες, αν τελικά, δεν καταφέρουν να μείνουν μόνιμα σε άλλες χώρες, μας ενημερώνει το Politico.eu
Την ίδια στιγμή βέβαια, γράφει η δημοσιογράφος του Politicο, άλλοι πρόσφυγες, ακόμα και Αφγανοί, δεν έχουν την ίδια υποδοχή από τις ελληνικές αρχές, καθώς για τους περισσότερους οι πύλες της Ευρώπης, στην Ελλάδα, παραμένουν κλειστές. Μάλιστα, σημειώνει, η Ελλάδα έλαβε μέτρα από την πρώτη στιγμή για να αποτρέψει Αφγανούς να έρθουν στη χώρα, όταν έπεσε η Καμπούλ, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης προσπαθεί να τους αποθαρρύνει να έρθουν στην χώρα χωρίς επίσημη άδεια, τονίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις κατηγορίες για παράνομα pushbacks των προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, τα οποία σημειώνει ότι διαψεύδει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι η Ελλάδα ήδη φιλοξενεί 160.000 πρόσφυγες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News