Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει μαθήματα τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση του Προσφυγικού, απαιτώντας όλο και περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για να μην ανοίξει τις πύλες και πνίξει την ευρωπαϊκή ήπειρο στα εκατομμύρια των προσφύγων, προχωρά σε μαζικές απελάσεις Σύρων στέλνοντάς τους διά της βίας στην εμπόλεμη ζώνη της βορειανατολικής Συρίας.
Αυτό καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία επικαλούμενη μαρτυρίες προσφύγων σύμφωνα με τις οποίες δέχονται απειλές ή αναγκάζονται με χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία να υπογράψουν έγγραφα όπου δηλώνουν ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία.
Ετσι με την επιχείρηση εκκαθάρισης των Κούρδων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε πλήρη εξέλιξη, ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τώρα, για τις δικές του επιδιώξεις, και τους σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας του, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο επανεγκατάστασης 2 εκατ. προσφύγων στη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.
«Στην πραγματικότητα», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, «η Τουρκία θέτει τις ζωές των σύρων προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνο αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σε εμπόλεμη ζώνη».
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ο αριθμός των αναγκαστικών επιστροφών τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε εκατοντάδες, με τα στοιχεία να βασίζονται σε συνεντεύξεις που διενήργησε η οργανωση από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
Από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει κανένα σχόλιο, αν και η Αγκυρα έχει αρνηθεί ότι διεξάγει επιχειρήσεις push back στα σύνορα με τη Συρία.
Σημειώνοντας μάλιστα ότι σήμερα φιλοξενούναι στο έδαφός της περισσότεροι από 3,5 εκατ. σύροι πρόσφυγες, η Τουρκία επιμένει να υποστηρίζει ότι πάνω από 350.000 έχουν έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στην πατρίδα τους.
Η εικόνα που παρουσιάζει ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία είναι τελείως διαφορετική, καθώς όπως καταγγέλλει, χιλιάδες Σύροι στέλνονται ήδη διά της βίας σε περιοχή εντός του συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, από όπου θα αρχίζει η «ζώνη ασφαλείας» του Ερντογάν.
Αν και πρέπει να αναγνωριστεί στην Τουρκία ότι φιλοξένησε τόσους πολλούς Σύρους για τόσο πολλά χρόνια, δήλωσε η Αννα Σι, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενναιοδωρία αυτή, ως δικαιολογία για να περιφρονεί το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο απελαύνοντας ανθρώπους σε μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων».
Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 14 Σύρων οι οποίοι δηλώνουν ότι απελάθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου στην Ιντλίμπ, μια βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, η οποία βομβαρδίζεται τους τελευταίους μήνες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους ρώσους συμμάχους τους.
Βάσει της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν, οι μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα αποσυρθούν από μια λωρίδα 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, όπου στη συνέχεια θα επιτραπεί στους σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν «με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο».
Διόλου τυχαίο άλλωστε, σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak στο οποίο μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι τώρα που έφυγε η ΥPG και ο τουρκικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής, η ζωή θα «εξομαλυνθεί» στις συριακές συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ Aιν.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα ότι η Τουρκία θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των δύο πόλεων, θα εγκαθιδρύσει δυνάμεις ασφαλείας (υπό ποια ιδιότητα δεν διευκρινίζεται) και δικαστικό σύστημα και θα εργαστεί για την οικονομική σταθερότητα στην περιοχή!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News