500
Πυροσβέστες στη μάχη με τις τεράστιες φλόγες στην περιοχή Κάνιον Κάντρι, βόρεια του Λος Αντζελες | REUTERS

Καλιφόρνια: Τεράστιες πυρκαγιές «έδιωξαν» 50.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 11:40
Πυροσβέστες στη μάχη με τις τεράστιες φλόγες στην περιοχή Κάνιον Κάντρι, βόρεια του Λος Αντζελες
|REUTERS

Καλιφόρνια: Τεράστιες πυρκαγιές «έδιωξαν» 50.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 11:40

Εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους τουλάχιστον 50.000 κάτοικοι της Καλιφόρνιας, έδωσαν οι αρχές καθώς μαίνονται τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή

Στην περίφημη Νάπα Βάλεϊ, την κοιλάδα με τους πιο γνωστούς αμπελώνες της Καλιφόρνιας, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, η φωτιά που βαπτίστηκε «Kincade» από το πυροσβεστικό σώμα –ξέσπασε τη νύχτα της Τετάρτης– επεκτάθηκε κι απανθράκωσε πάνω από 20.000 στρέμματα, ενισχυμένη από ριπές ανέμων ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα και πλέον.

Περίπου 500 πυροσβέστες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέβαλαν απεγνωσμένα προσπάθειες να την περιορίσουν, χωρίς να τα καταφέρουν.

Πατέρας και γιος απομακρύνονται από το σπίτι τους με όσα υπάρχοντα πρόλαβαν να μαζέψουν

Ετσι, δόθηκε εντολή σε 2.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τη μικρή πόλη Γκάιζερβιλ και από αμπελώνες που βρίσκονται στα όριά της, ανάμεσά τους κι έναν που ανήκει στον σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πολλά οικήματα που καταστράφηκαν από τις φλόγες, αλλά δεν υπήρχε κάποιος επίσημος απολογισμός ως το βράδυ της Πέμπτης.

«Αν βρίσκεστε στην Γκάιζερβιλ, φύγετε αμέσως», ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το γραφείο του σερίφη στην Κομητεία Σονόμα.

Αεροσκάφος ρίχνει ειδική σκόνη για την κατάσβεση

Πολλοί κάτοικοι της πόλης μόλις που πρόφτασαν να μαζέψουν κάποια υπάρχοντά τους πριν καταφθάσουν οι φλόγες. «Νόμιζα ότι οι φλόγες απείχαν τρία χιλιόμετρα, αλλά δεν είχα λογαριάσει τον άνεμο», αφηγήθηκε στους Los Angeles Times ο Ντουάιτ Μόνσον, 68 ετών.

Αιτία της πυρκαγιάς ήταν βλάβη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης της εταιρείας Pacific Gas and Electric Co (PG&E), σύμφωνα με την εταιρεία και αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος.

Οι αρχές της πολιτείας έχουν κηρύξει κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

Πυροσβέστες προσπαθούν να προστατέψουν κτίρια και οχήματα στην περιοχή Γκραντ Κάντρι, βόρεια του Λος Αντζελες

Εκτός από την περιοχή αυτή, εκδηλώθηκαν αρκετές ακόμα πυρκαγιές, ειδικά στη νότια πολιτεία, που ενισχύθηκαν από ισχυρούς ανέμους, τους λεγόμενους Σάντα Ανα.

Μία από αυτές έπληξε τα περίχωρα της πόλης Σάντα Κλαρίτα, βόρεια του Λος Αντζελες, σαρώνοντας 20.000 στρέμματα εκτάσεων με θάμνους μέσα σε μερικές ώρες. Πολλά σπίτια και άλλα κτίρια πήραν φωτιά.

Στην Καλιφόρνια, που είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ξηρασία, καταγράφονται αυτή την εποχή υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Κάθε χρόνο, είναι συχνό το φαινόμενο το φθινόπωρο, όμως τα τελευταία χρόνια, λόγω των καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής, οι πυρκαγιές είναι πολύ περισσότερες και πιο καταστροφικές.

Πυροσβέστες έξω από ό,τι απέμεινε από ένα σπίτι, στη νότια Καλιφόρνια

Το τελευταίο διάστημα, η τοπική εταιρεία ηλεκτροδότησης διακόπτει την παροχή ρεύματος σε εκατομμύρια πελάτες στη βόρεια Καλιφόρνια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από σπινθήρες από γραμμές υψηλής τάσης. Αυτό είχε συμβεί στην περίπτωση της «Camp Fire», που έκαψε ολοκληρωτικά τον Νοέμβριο του 2018 τη μικρή πόλη Παραντάις, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, αφήνοντας πίσω της 86 νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες την επόμενη εβδομάδα θα ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών σε ολόκληρη την πολιτεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...