511
Πολίτες με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικότητας του μέτρου | Intime

Προς κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Ποια άλλα μέτρα φεύγουν σύντομα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Φεβρουαρίου 2022, 12:48
Πολίτες με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικότητας του μέτρου
|Intime

Προς κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Ποια άλλα μέτρα φεύγουν σύντομα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Φεβρουαρίου 2022, 12:48

Αργά αλλά σταθερά, αίρονται το ένα μετά το άλλο τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού και στη χώρα μας, και τους επόμενους μήνες θα ζούμε μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα.

Καθώς η επιδημιολογική εικόνα των σκληρών δεικτών εμφανίζει σημαντική βελτίωση, η ανάσα που θα πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη (71% πλήρως εμβολιασμένοι), τα αντιικά φάρμακα, αλλά και την παρακαταθήκη στη συλλογική ανοσία που μας αφήνει η μετάλλαξη Ομικρον, θα επιτρέψουν την επιστροφή σε ένα μοντέλο πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη οι επιστήμονες της Επιτροπής Επιδημιολόγων θα συζητήσουν την άρση του μέτρου της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί εκ νέου η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα.

Στην άρση των μέτρων αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», εκτίμησε ότι «μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους. «Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι», τόνισε ο υπουργός.

Τesting στα σχολεία και αλλαγή της καταγραφής

Το αυξημένο testing στα σχολεία είναι ακόμη ένα μέτρο που εξετάζουν οι ειδικοί, όπως επίσης και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται με τον ημερήσιο έλεγχο και την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Το πιο πιθανό σενάριο, και σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), είναι το επόμενο διάστημα να σταματήσει η καταγραφή των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, όπου θα καταγράφονται μόνο όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη. Δηλαδή θα καταγράφονται μόνο νοσηλείες και σοβαρά περιστατικά.

To ECDC κάνει πλέον χιούμορ, γράφοντας «Χάρτης φιλικός σε άτομα με δυσχρωματοψία»

Εξάλλου, εδώ και δύο μήνες, τόσο στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, όλες οι χώρες βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, ενώ αρκετές από αυτές, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Βρετανία κ.ά. έχουν άρει ακόμα και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

Επίσης, η εφαρμογή του μέτρου της άρσης της καραντίνας για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό στη Βρετανία, θα χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες ως πείραμα, προκειμένου να καταργηθεί η απομόνωση κρουσμάτων δίχως συμπτώματα. Αλλωστε στην πρώτη φάση της πανδημίας η απομόνωση ήταν 14 ημέρες, έναν χρόνο αργότερα έγινε 10, ενώ σήμερα, και στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, είναι μόλις πέντε ημέρες.

Αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία θα φέρει και πάλι τα πάνω κάτω.

Τα μέτρα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, είναι τα πιστοποιητικά για τις μετακινήσεις μας από χώρα σε χώρα (άλλωστε έχει δοθεί παράταση από την ΕΕ έως το 2023), οι μάσκες για όλους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι μάσκες για τους εργαζομένους στην εστίαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...