Οι φιλελεύθερες πολιτικές είναι απαρχαιωμένες και ανώφελες, «για αυτό πεθαίνουν στη Δύση», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Κατά τον ρώσο πρόεδρο, η εκλογή του Νόναλντ Τραμπ και η άνοδος των ακροδεξιών εθνικιστών λαϊκιστών στην Ευρώπη σηματοδοτεί τον θάνατο της φιλελεύθερης πολιτικής στη Δύση.
«Οι φιλελεύθεροι δεν μπορούν πια να υπαγορεύουν τίποτα σε κανέναν, όπως προσπαθούσαν να κάνουν όλες αυτές τις δεκαετίες. Η φιλελεύθερη ιδέα είναι απαρχαιωμένη. Οι προοδευτικές ιδέες έχουν κατατροπωθεί. Βρίσκεται σε σύγκρουση με το συμφέρον και την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου».
Ο Πούτιν έστρεψε τα βέλη του και κατά της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, για την απόφασή της να υποδεχθεί ένα εκατ. πρόσφυγες στη Γερμανία, οι περισσότεροι από τη Συρία, την οποία χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος».
Αντίθετα, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τη σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. «Αυτή η φιλελεύθερη ιδέα υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα. Οτι οι μετανάστες μπορούν να σκοτώνουν, να κλέβουν και να βιάζουν ατιμώρητοι γιατί τα δικαιώματά τους ως μετανάστες πρέπει να προστατευθούν».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Πούτιν επιχείρησε να υπερασπιστεί την ντροπιαστική θέση της Ρωσίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους αμφιφυλόφιλους. «Δεν προσπαθώ να προσβάλω κανέναν επειδή μας έχουν καταδικάσει για την υποτιθέμενη ομοφοβία μας. Αλλά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με ΛΟΑΤ άτομα. Θεός φυλάξοι, αφήστε τους να ζήσουν όπως θέλουν. Αλλά κάποια πράγματα μας φαίνονται υπερβολικά. Τώρα ισχυρίζονται ότι τα παιδιά μπορούν να παίξουν τον ρόλο πέντε ή έξι φύλων», δήλωσε.
Η Μόσχα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για έναν νόμο, (τον οποίο οι επικριτές της αποκαλούν προπαγάνδα κατά των γκέι), που απαγορεύει «την προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» στα παιδιά. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νόμος που ο Πούτιν ενέκρινε το 2013, έχει προκαλέσει σειρά περιστατικών ομοφοβικής βίας, ενώ επιτροπή του ΟΗΕ έκρινε ότι παραβιάζει το διεθνές σύμφωνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αλλο ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Πούτιν στη διάρκεια της συνέντευξης, είναι η υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλισμπερι, για το οποίο οι Βρετανοί θεωρούν ότι ήταν έργο ρώσων κατασκόπων που έδρασαν υπό τις εντολές του.
«Ολη αυτή η φασαρία για κατασκόπους και αντικατασκόπους δεν αξίζει καμίας κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή η ιστορία δεν αξίζει πέντε καπίκια, όπως λέμε στη Ρωσία. Πιστεύω ότι η Ρωσία και η Βρετανία ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις τους -τουλάχιστον ελπίζω ότι θα κάνουμε κάποια πρώτα βήματα».
Οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τον περασμένο χρόνο, εξαιτίας της δηλητηρίασης των Σκριπάλ.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι έστειλε κατασκόπους να δηλητηριάσουν τους Σκριπάλ. Σε αντίποινα, πολλές δυτικές χώρες απέλασαν δεκάδες ρώσους διπλωμάτες.
«Ο μέσος πολίτης ακούσει Σκριπάλ και λέει ποιοι είναι αυτοί; Η προδοσία είναι το χειρότερο έγκλημα και οι προδότες πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν λέει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος αλλά οι προδότες πρέπει να τιμωρηθούν.
Δείτε εδώ όλο το βίντεο της συνέντευξης Πούτιν.
Αντίδραση Τουσκ: «Αυτό που είναι απαρχαιωμένο είναι οι ολιγάρχες»
Αμεση και κατηγορηματική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις δηλώσεις Πούτιν.
Λέγοντας σαρκαστικά ότι η αϋπνία λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας του επέτρεψε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, ο Τουσκ εξαπέλυσε αντεπίθεση, σε ασυνήθιστα μη διπλωματικό τόνο, από την Ιαπωνία, όπου επίσης βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.
«Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι, υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Οποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι απαρχαιωμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι απαρχαιωμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι απαρχαιωμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρχαιωμένα», είπε ο Τουσκ.
«Γα εμάς στην Ευρώπη, πρόκειται για θεμελιώδεις, ζωτικές αξίες. Αντίθετα, ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και ο νόμος των ολιγαρχών, είναι στ’ αλήθεια απαρχαιωμένα φαινόμενα, έστω κι αν μπορεί να μοιάζουν μερικές φορές να φέρνουν αποτέλεσμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News