Από τη μία πλευρά είναι οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι όλα πάνε καλά και ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Από την άλλη, είναι η εύλογη περιέργεια για τι συμβαίνει πραγματικά στην Ανγκελα Μέρκελ με δεδομένες της καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 10 ημέρες κατά το οποίο η καγκελάριος εμφανίστηκε να τρέμει κινητοποίησε τα συνήθως διακριτικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης –και τα λιγότερο διακριτικά εκτός Γερμανίας. Αρχισαν να εμφανίζονται σενάρια επί σεναρίων για την υγεία της καγκελαρίου και το αν υπάρχει κάποιο σοβαρό ή παροδικό πρόβλημα.
Γενικά όμως τα γερμανικά μέσα παρέκαμψαν το θέμα αρκετά γρήγορα. Η αυστηρή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα περιορίζει το εύρος των πληροφοριών που μπορούν να μεταδοθούν. Βαθιά ριζωμένος είναι και ο δισταγμός των Γερμανών να μιλήσουν για την προσωπική τους ζωή, επισημαίνουν οι New York Times.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα σενάρια παραμένουν σενάρια γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες, πέρα από το «κανένα πρόβλημα».
Το CNN επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα υγείας το οποίο απαιτεί την αντικατάσταση της καγκελαρίου, αυτό έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την Ευρώπη.
Η πρόθεσή της Μέρκελ, όπως την είχε διατυπώσει και η ίδια με τον αστερίσκο του «εφόσον το επιτρέπει η υγεία», είναι να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της το 2021, αν και δεν θα διεκδικήσει και πέμπτη κατά σειρά θητεία. Ετσι η παραδοχή εκ μέρους της ότι πάσχει σοβαρά (αν όντως συμβαίνει αυτό) θα την φέρει και εκτός καγκελαρίας, προκαλώντας ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.
Η μάλλον αιφνιδιαστική αποχώρησή της από το κόμμα τον περασμένο Δεκέμβριο «διαβάστηκε» από πολλούς σαν κίνηση αποχώρησης και από την καγκελαρία. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η διάδοχος στο κόμμα Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ θα γίνει και καγκελάριος.
Φρένο στις εκλογές βάζει η δημοσκοπική αποδυνάμωση της συμμαχίας CDU/CSU και η κατάρρευση του άλλου κυβερνητικού εταίρου, του SPD, οι οποίες καθιστούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανεπιθύμητο ενδεχόμενο και για τους δύο.
Ενα τρίτο σενάριο είναι ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης υπό την Κραμπ-Κάρενμπάουερ με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που και την πλειοψηφία στη Βουλή θα έχει αλλά και την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Τελικό αποτέλεσμα, κατά το CNN, θα είναι μια πιο σταθερή κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας.
Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος ήδη έφτασε στην Ιαπωνία για τη συνάντηση των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών των κόσμου. Μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της εκεί, την περιμένει μια (πιθανόν μακρά) έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον ορισμό των ανώτατων αξιωματούχων της Ενωσης. Θα είναι η εργασιοθεραπεία λύση στο πρόβλημα;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News