401
Ο Πούτιν και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (κέντρο) επισκέπτονται έκθεση οπλικών συστημάτων στη Μόσχα | EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Πούτιν: Δεν θέλει Ψυχρό Πόλεμο, αλλά περηφανεύεται για πρωτιά στην μάχη των εξοπλισμών

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 09:00
Ο Πούτιν και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (κέντρο) επισκέπτονται έκθεση οπλικών συστημάτων στη Μόσχα
|EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Πούτιν: Δεν θέλει Ψυχρό Πόλεμο, αλλά περηφανεύεται για πρωτιά στην μάχη των εξοπλισμών

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 09:00

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε τα «μοναδικά επιτεύγματα» της χώρας του στα υπερηχητικά όπλα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι άλλες χώρες «είναι αυτές που προσπαθούν να μας φτάσουν».

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε αυτές τις επισημάνσεις κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Άμυνας.

«Ούτε μια χώρα δεν διαθέτει υπερηχητικό οπλοστάσιο, για να μη μιλήσουμε για διηπειρωτικά υπερηχητικά όπλα», πρόσθεσε σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πέρυσι, ο Πούτιν προανήγγειλε μία νέα γενιά ρωσικών όπλων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα υπερηχητικά.

Πρόκειται για οπλικά συστήματα, τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα αμυντικά πυραυλικά συστήματα, έχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μέγιστης ταχύτητας έως και πέντε φορές μεγαλύτερης από την ταχύτητα του ήχου.

Όπως η Ρωσία, έτσι και οι ΗΠΑ και η Κίνα εργάζονται συστηματικά πάνω σε υπερηχητικά προγράμματα.

Το Πεκίνο νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι κάνει δοκιμές σε υπερηχητικό αεροσκάφος, ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει συνάψει συμβόλαιο με την Lockheed Martin για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου πυραύλου.

Την ίδια εποχή πέρσι, ο Πούτιν είχε προβεί σε παρόμοιους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το νέο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας θα τεθεί σε λειτουργία το 2019, κάτι που ωστόσο ακόμη δεν έχει συμβεί, όπως αναφέρει το CNN.

Η… εξοπλιστική υπερηφάνεια του Πούτιν φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο. Την είχε αφήσει ξανά να διαφανεί και στις αρχές του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους νέους στρατιωτικούς διοικητές στο Κρεμλίνο.

«Υπερηχητικά, λέιζερ και άλλα υπερσύγχρονα όπλα, τα οποία δεν τα έχει καμία άλλη χώρα, θα τεθούν στην υπηρεσία μας» είχε πει τότε ο ρώσος πρόεδρος.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτά τα νέα όπλα «δεν αποτελούν δικαιολογία, ώστε η Ρωσία να ξεκινήσει τις απειλές προς άλλες χώρες».

«Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε τη διαδικασία του αφοπλισμού» έσπευσε να συμπληρώσει, εκφράζοντας  την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ένας νέος ψυχρός πόλεμος στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Είχε ξεκαθαρίσει, μάλιστα, ότι ακόμη και αν γίνει κάτι τέτοιο, η Ρωσία δεν θα οδηγηθεί σε ακόμα μία δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών.

Ωστόσο, οι πράξεις του τον διαψεύδουν, καθώς μέσα στο 2019 οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν περισσότερα από 6.500 νέα και εκσυγχρονισμένα όπλα, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Όλοι οι στόχοι μας σχετικά με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Άμυνας για το 2019 ολοκληρώθηκαν. Προσπαθήσαμε σκληρά και καταφέραμε να σημειώσουμε τον υψηλότερο δείκτη επιδόσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά την προμήθεια όπλων και αμυντικού εξοπλισμού. Η παράδοση περισσότερων από 6.500 νέων και εκσυγχρονισμένων όπλων στο στρατό αύξησε το μερίδιο του σύγχρονου οπλισμού στο 68,2%», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...