742
|

Πού το πάει ο Παπανδρέου;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 16:35

Πού το πάει ο Παπανδρέου;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 16:35

Οσοι αναρωτιόνταν γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πάρει το τελευταίο διάστημα δημοσίως θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών –την οποία είχε καλωσορίσει το καλοκαίρι–, πήραν την απάντησή τους από τον ίδιο. Περίμενε να μιλήσει στην φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών». Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η «απάντηση» του πρώην Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο για την πολύκροτη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ αλλά ευρύτερα –ίσως και κυρίως– για τη δική του παρουσία του στη δημόσια σφαίρα, ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ιδίως στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Και μόνο η επιλογή από τον κ. Παπανδρέου του συγκεκριμένου φύλλου, το οποίο απολαμβάνει μια προνομιακή σχέση με το Μαξίμου, έχει την ιδιαίτερη σημασία της.

Μολονότι η «Εφ. Συν.» απέφυγε να προδημοσιεύσει αποσπάσματα, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις (βλέπε συνέντευξη Μπέτυς Μπαζιάνα, εδώ), η συνέντευξη του ΓΑΠ που δημοσιεύεται στην έκδοση του Σαββατοκύριακου, αφορά σε μια σειρά από ακανθώδη, για το ΚΙΝΑΛ, ζητήματα:

Ο κ. Παπανδρέου μιλά: α) για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, β) για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτικό μέτωπο», γ) για τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, δ) για το Κίνημα Αλλαγής και τα μετεκλογικά σενάρια και ε) για την υποψηφιότητά του στις εκλογές.

Είναι ακανθώδη ζητήματα γιατί απέναντι σε όλα τα παραπάνω, η Φώφη Γεννηματά και ο κύκλος των συνεργατών της βρίσκονται σε μια κάποια αμηχανία.

Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, η κυρία Γεννηματά έχει πει και ότι δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά και ότι θα υπάρξουν συνέπειες για εκείνους που θα σπάσουν τη γραμμή. Σε ποιον αναφερόταν; Μήπως σε κάποιον που δεν είναι βουλευτής, άρα δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά μπορεί να υποστεί τις «συνέπειες», πχ. να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων;

Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ταχθεί από το περασμένο καλοκαίρι θετικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών (εδώ) κάνοντας λόγο για ευκαιρία και καλή αφετηρία. Πρόσφατα μάλιστα κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων: «Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα. Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα».

Για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, είναι πρόδηλη η ανησυχία της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον διεμβολισμό που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας, με τελευταία παραδείγματα την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής (εδώ) αλλά και με την παρουσία του στη γιορτή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Λιβάνη (εδώ). Η κυρία Γεννηματά είπε στη συνέντευξή της στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης (εδώ) ότι δεν θα αφήσει να χρησιμοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τον κ. Τσίπρα για να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και το ΚΙΝΑΛ.

Για τη μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ, επίσης το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ασαφές. Δεν υπάρχει εικόνα και σπεύδει έτσι να την περιγράψει από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου.

Οσο για την υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού…

Εχει ειπωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, τόπο καταγωγής του εμβληματικού παππού του, Γέρου της Δημοκρατίας, όπου μάλιστα το ΚΙΔΗΣΟ, στη μοναδική του δοκιμή στις κάλπες τον Ιανουάριο του 2015, είχε πάρει μεγαλύτερα ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η κυρία Γεννηματά ακόμα δεν έχει ανακοινώσει κάτι τέτοιο, γεγονός που από κάποιους ερμηνεύτηκε ως ενδεικτικό των επιφυλάξεών της, ίσως και των όχι και τόσο καλών σχέσεών της με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Από την άλλη, κάποιοι χρεώνουν στον κ. Παπανδρέου το «αντάρτικο» του Δημήτρη Κρεμαστινού που αναστάτωσε τη Χαριλάου Τρικούπη την Πέμπτη και άφησε «πληγές» (εδώ), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν σε ανθρώπους του πρώην Πρωθυπουργού τον διάλογο που έχει ανοίξει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου φυσικά επιμένει να επιτίθεται με κάθε μέσο κατά του κ. Τσίπρα (πρόσφατα τον χαρακτήρισε «αμετανόητο λαϊκιστή» και «μέρος του προβλήματος της χώρας, όχι της λύσης του»).

Αλλά τώρα, μέσω της «Εφ. Συν.» μοιάζει να ανοίγει έναν κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου. Και η κυρία Γεννηματά θα έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τι είναι να έχει στα πόδια της –στο Πολιτικό Συμβούλιο και όχι μόνο– έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θα μπορούσε από την άλλη να έχει ρωτήσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει δύο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...