229
Ενας σκύλος αναζητά λίγη δροσιά σε μηχάνημα αυτόματου ποτίσματος στο Σίδνεϊ | EPA/JOEL CARRETT

Η Αυστραλία βράζει από τον καύσωνα – ακόμη και τη νύχτα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 14:17
Ενας σκύλος αναζητά λίγη δροσιά σε μηχάνημα αυτόματου ποτίσματος στο Σίδνεϊ
|EPA/JOEL CARRETT

Η Αυστραλία βράζει από τον καύσωνα – ακόμη και τη νύχτα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 14:17

Ούτε όταν πέσει ο ήλιος δεν μπορούν να βρουν λίγη δροσιά οι Αυστραλοί που ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες από ένα από τα χειρότερα κύματα καύσωνα όλων των εποχών στη χώρα.

Ολη την εβδομάδα οι κάτοικοι στην πολιτεία της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας υποφέρουν από θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους  40 βαθμούς την ημέρα. Θερμοκρασίες μεταξύ 42 και 47 βαθμών καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες  σε πόλεις γύρω από το Σίδνεϊ, σε μία περιοχή μάλιστα από τη Δευτέρα το μέγιστο είναι σταθερά πάνω από τους 45 βαθμούς.

Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα στο νότιο τμήμα της χώρας και στο αφιλόξενο εσωτερικό όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν κατά τόπους τους 49 βαθμούς.

Αν και οι θερμοκρασίες αυτές είναι περίπου αναμενόμενες για την ημέρα, η κατάσταση είναι εφιαλτική και τη νύχτα.

Στη Νούνα της Νέας Νότιας Ουαλίας τα θερμόμετρα δεν έπεσαν σε καμία στιγμή μέσα στο 24ωρο κάτω από τους 35,9 βαθμούς. Είναι η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι είναι το μεγαλύτερο διάστημα με 40άρια και 45άρια εδώ και δεκαετίες. Προβλέπουν ωστόσο ότι οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το εξαιρετικά ακραίο κύμα καύσωνα φαίνεται ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή που εκτιμάται ότι θα φέρει όλο και πιο θερμές περιόδους στην Αυστραλία. Ενδεικτικό της αλλαγής στο περιβάλλον είναι ότι το 2018 και το 2017 ήταν αντίστοιχα η τρίτη και η τέταρτη πιο θερμή χρονιά όλων των εποχών στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...