Ηταν τυπική περίπτωση «μετεγγραφής αεροδρομίου». Κι ας μην ήρθε με αεροπλάνο, αλλά με μια μαύρη Μπέντλεϊ με φιμέ τζάμια, που έκανε την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη ακόμη πιο εντυπωσιακή. Επτά χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο της Τούμπας κάτω από το λιοπύρι, εκείνο το απομεσήμερο της 3ης Σεπτεμβρίου 2015, για να τον προϋπαντήσουν. Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ δεν ήταν απλώς ένας σούπερ σταρ που είχαν τη σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά. Ηταν η προσωποποίηση της ελπίδας τους για έναν τίτλο που αργεί 30 χρόνια.
Ο βούλγαρος άσος αφίχθη με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Προτού κλείσει τα 35 του και χωρίς ιστορικό σοβαρού τραυματισμού, ένας ποδοσφαιριστής που φόρεσε τις φανέλες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Τότεναμ, της Λεβερκούζεν και της Μονακό θα μπορούσε -στη θεωρία- να κάνει τη διαφορά σε ένα επαρχιώτικο πρωτάθλημα της Ευρώπης σαν το δικό μας. Ακόμη κι αν έπαιζε στο 50% των δυνατοτήτων του, τις οποίες τόσα χρόνια θαυμάζαμε από τηλεοράσεως. Ο Ιβάν Σαββίδης τα είχε ζυγίσει όλα σωστά, πριν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνει στους φίλους της ομάδας του αυτό το πανάκριβο «δώρο». Ολα, εκτός από ένα: αν τον ήθελε ο προπονητής.
Το περασμένο καλοκαίρι ο -τότε- τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Φρανκ Αρνεσεν, έδειχνε ενθουσιασμένος με την προοπτική της μετεγγραφής: «Ποιος δεν θέλει έναν Μπερμπάτοφ στην ομάδα του;». Λίγους μήνες μετά, το ερώτημά του απαντήθηκε: ο Τούντορ. Ο οποίος -δυστυχώς για όλους- ήταν ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει πότε (και αν) θα έπαιζε ο διάσημος φορ. Αυτό ήταν το πιο μεγάλο εμπόδιο για την ελληνική καριέρα του παίκτη. Αλλά, όχι το μοναδικό. Ο,τι μπορούσε να πάει στραβά στην «υπόθεση Μπερμπάτοφ», πήγε. Και με το παραπάνω.
Ο 35χρονος βούλγαρος άσος έχει να αγωνιστεί από τις 14 Φεβρουαρίου. Επειτα από την τρίτη θλάση που υπέστη μέσα στην ίδια σεζόν -για πρώτη φορά στα χρόνια που παίζει μπάλα- βρίσκεται εκτός προπονήσεων και ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Αν και η διάγνωση του ιατρικού τιμ της ομάδας (θλάση δευτέρου βαθμού) προέβλεπε οτι θα απουσιάσει μόνον έξι εβδομάδες, απόψε -τρεις μήνες μετά τον τραυματισμό του- θα παρακολουθήσει την πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στα play-offs του Πρωταθλήματος (στις 20.30 κόντρα στην ΑΕΚ) από τις εξέδρες της Τούμπας. Ανήμπορος, για ακόμη μια φορά, να προσφέρει στην ομάδα του τις ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες του.
Αυτό το «μια μέσα, μια έξω» έγινε κανόνας για τον Μπερμπάτοφ. Ο κροάτης κόουτς «κατάφερε» να παροπλίσει έναν παίκτη τεραστίων δυνατοτήτων, που ήταν το πιο ακριβό συμβόλαιο της ομάδας και η αδυναμία του ιδιοκτήτη της
Πόσο ακριβοπληρωμένες; Προσφάτως οι συμπατριώτες του, οι βούλγαροι, αποκάλυψαν το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας του με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο Μπερμπάτοφ έχει εισπράξει ήδη 700.000 ευρώ, ως μπόνους υπογραφής, και έχει «εγγυημένες» αποδοχές 500.000 ευρώ επιπλέον. Επίσης, έχει λαμβάνειν άλλες 200.000 ευρώ, από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε -με την είσοδό του στα play-offs- τη συμμετοχή του στο προσεχές Europa League. Αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει πρώτος στο μίνι τουρνουά και προκριθεί στα προκριματικά του Champions League, οι 200.000 θα γίνουν 500.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο βούλγαρος σταρ έχει ήδη «στην τσέπη» 1,4 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα ο Μπερμπάτοφ έχει γράψει 14 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, με τέσσερα γκολ σε μόλις 703 αγωνιστικά λεπτά, πέντε συμμετοχές στο Europa League -χωρίς γκολ- σε 295 λεπτά και τρεις συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος, με ένα γκολ σε 150′. Συνολικά έχει παίξει σε 22 αγώνες, με μόλις 1.148 λεπτά συμμετοχής και πέντε γκολ. Δυο διαιρέσεις αποδεικνύουν πόσο -πραγματικά- κόστισε στον ΠΑΟΚ: 280.000 το γκολ ή περίπου 1.220 ευρώ για κάθε λεπτό που αγωνίστηκε. Ο Ιβάν πλήρωσε… τον κούκο, αηδόνι.
Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει οτι αυτή η ηχηρή μετεγγραφή θα εξελισσόταν σε τέτοιο φιάσκο. Αν και είχε να αγωνιστεί από τον περασμένο Μάιο (όταν ακόμη ήταν παίκτης της Μονακό), ο 35χρονος φορ είχε έρθει στην Ελλάδα σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Στο διάστημα της απραξίας του ακολουθούσε ειδικό πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του προσωπικού του γυμναστή, ενώ συμμετείχε και στις προπονήσεις της Μπάνσκο, της βουλγαρικής ομάδας στην οποία είναι προπονητής ο Αλεξάνταρ Τόμας, παλιός παίκτης του ΟΦΗ και κολλητός του φίλος.
Τα αποτελέσματα των εργομετρικών εξετάσεών του στον ΠΑΟΚ ήταν απρόσμενα καλά. Ετσι, μόλις οκτώ ημέρες μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη ήταν έτοιμος να αγωνιστεί. Στο πρώτο του ματς, κόντρα στη Βέροια στις 12 Σεπτέμβρη, έπαιξε επί 32 λεπτά, ως αλλαγή του Κλάους. Περίπου μισή ώρα συμμετοχής είχε και στα παιχνίδια που ακολούθησαν. Στον πρώτο του μήνα στην Ελλάδα έπαιξε, συνολικά, 260 λεπτά. Μάλιστα, στις 27 Σεπτεμβρίου -στο Περιστέρι- σκόραρε το πρώτο του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την 1η Οκτωβρίου, βρέθηκε για πρώτη φορά στη βασική ενδεκάδα και παρέμεινε στο γήπεδο για 89 λεπτά.
Ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ θελήσει να τον κρατήσει και την επόμενη σεζόν, φαίνεται πως ο «Μίτκο» νικήθηκε από τις φετινές αναποδιές και θα έχει ένα (ποδοσφαιρικό) τέλος που δεν του άξιζε
Το ότι «κάτι δεν πάει καλά» αρχίσαμε να το υποψιαζόμαστε στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, όταν ο Τούντορ αποφάσισε να κρατήσει το μεγάλο αστέρι της ομάδας του στον πάγκο, στο πρώτο ημίχρονο. Στις 18 Οκτωβρίου ο Μπερμπάτοφ «έβγαλε» για πρώτη φορά ολόκληρο το ενενηντάλεπτο, πετυχαίνοντας κι ένα γκολ, στο ματς με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Αλλά, τέσσερις ημέρες αργότερα, στο παιχνίδι με την Κρασνοντάρ, μπήκε πάλι ως αλλαγή. Αυτό το «μια μέσα, μια έξω» έγινε κανόνας για τον Μπερμπάτοφ. Ο κροάτης κόουτς «κατάφερε» να παροπλίσει έναν παίκτη τεραστίων δυνατοτήτων, που ήταν το πιο ακριβό συμβόλαιο της ομάδας και η αδυναμία του ιδιοκτήτη της.
Επικαλούμενος διάφορες (αστείες) δικαιολογίες κατά καιρούς, ουσιαστικά ο Τούντορ ουδέποτε απάντησε στο ερώτημα «γιατί δεν του έκανε ο Μπερμπάτοφ». Αλλά το έδειχνε διαρκώς, συχνά με πολύ άκομψο τρόπο. Με αποκορύφωμα τον αγώνα της 10ης Ιανουαρίου κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Τον έβαλε στο τερέν στα τελευταία 17 λεπτά, κι ενώ το παιχνίδι -πρακτικώς- είχε ήδη κριθεί (3-1).
Επί των ημερών του κροάτη, ο Μπερμπάτοφ έπαιξε σε μόλις πέντε ολόκληρα ενενηντάλεπτα. Στα υπόλοιπα ματς, 12 φορές μπήκε ως αλλαγή και πέντε βγήκε πρόωρα. Ποτέ δεν… σταύρωσε δυο τρεις διαδοχικούς αγώνες ως βασικός, ώστε να βρει ρυθμό και να προσαρμοστεί στο παιχνίδι των συμπαικτών του. Να νιώσει οτι ο προπονητής του, η ομάδα του, τον εμπιστεύονται. Ενας πρωτάρης των πάγκων -περίπου συνομήλικός του- έκανε «καψόνια» στον παίκτη που σεβάστηκε ακόμη και ο «πολύς» Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
Αλλά ήταν και οι τραυματισμοί. Ο πρώτος -ένα πρόβλημα στον προσαγωγό- τον κράτησε εκτός για 15 ημέρες (25 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2015). Ο δεύτερος, για 12 ημέρες (26 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2015). Για να έρθει ο τρίτος και… φαρμακερός. Τον περασμένο Φεβρουάριο -και ενώ τον είχε βάλει… στον πάγο κατηγορώντας τον δημοσίως για την απόδοσή του- ο Τούντορ αποφάσισε ξαφνικά να τον χρησιμοποιήσει σε δυο τρία 90λεπτα σερί. Το 79ο λεπτό του αγώνα με τον Ηρακλή, στις 14/2, ήταν το τελευταίο του Μπερμπάτοφ σε δράση.
Ο βούλγαρος άσος κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει, σε αυτά τα τελευταία ματς της σεζόν. Αλλωστε, αυτό είναι το συμφέρον του. Μια από τις ρήτρες στο συμβόλαιό του προβλέπει έξτρα αμοιβή 200.000 ευρώ, αν συμπληρώσει 25 συμμετοχές. Την ημέρα που τραυματίστηκε, είχε φτάσει τις 22 – σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Με τρεις ακόμη, στα play-offs, έστω κι αν παίξει μόνο ένα λεπτό, πιάνει τον στόχο και παίρνει τα λεφτά. Αν καταφέρει να βοηθήσει καθοριστικά τον ΠΑΟΚ, αυτή θα είναι -μάλλον- η τελευταία του ευκαιρία να κάνει τους παοκτσήδες να τον θυμούνται με αγάπη.
Αν πιστέψουμε τον προπονητή της Πιρίν -της ομάδας της γενέτειράς του- στο πρόσφατο φιλικό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο Μπερμπάτοφ τού αποκάλυψε οτι δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ θελήσει να τον κρατήσει και την επόμενη σεζόν, φαίνεται πως ο «Μίτκο» νικήθηκε από τις φετινές αναποδιές και θα έχει ένα (ποδοσφαιρικό) τέλος που δεν του άξιζε. Ούτε του ίδιου, ούτε του Σαββίδη που πλήρωσε την πιο λαμπερή μετεγγραφή στα χρονικά του ΠΑΟΚ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News