Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο για τις πορείες έχει ήδη ξεσηκώσει καλοκαιρινή θύελλα. Ειδικά τα κόμματα της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, έχουν «βγει στα κάγκελα», κάνοντας αναδρομές στη Χούντα και λέγοντας ότι κανείς από το 1971 και μετά δεν θέλησε να ποδηγετήσει τον τρόπο λαϊκής διαμαρτυρίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα να μην κλείνουν 50 άτομα το κέντρο της Αθήνας, όποτε θέλουν, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: μετά το τέλος της καραντίνας, τον Μάιο, έγιναν 80 πορείες και διαμαρτυρίες, ενώ τον Ιούνιο 53. Στατιστικά, το Kέντρο ή ένα μέρος του, έκλειναν τρεις φορές την ημέρα. Αν λάβει κανείς υπόψιν την επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της μη ισχύος του δακτυλίου και του Μεγάλου Περιπάτου, αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα επιτείνεται.
Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο, το οποίο πατά στους άξονες της πρότασης του πρώην δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη, ύστερα από εργασίες Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν οι συνταγματολόγοι Αντώνης Μανιτάκης και Νίκος Αλιβιζάτος. Υπό αυτό το πρίσμα, το πολιτικό ερώτημα που επικρέμαται είναι: τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή;
Σήμερα, ο Γιώργος Καμίνης είναι βουλευτής Επικρατείας του κόμματος. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, προβληματίζονται έντονα από παραμέτρους του νομοθετήματος, όπως το ιδιώνυμο αδίκημα, σε περίπτωση διοργάνωσης πορείας που έχει απαγορευτεί, αλλά και συμμετοχής σε αυτή. Ένα ακόμα σημείο προβληματισμού είναι η απουσία εισαγγελέα από τις πορείες, όπως προβλεπόταν στην πρόταση Καμίνη. Όπως έλεγε κεντρικό στέλεχος του κόμματος, αν το νομοσχέδιο μείνει ως έχει σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι το κόμμα δεν θα υπερψηφίσει, έστω και αν δεν διαφωνεί επί της αρχής της ανάγκης ρύθμισης των συγκεντρώσεων. Σήμερα, πάντως, θα συζητήσει γι’ αυτό το Συντονιστικό της Κ.Ο. του κόμματος, πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στις 15:00.
Είναι σαφές, πάντως, ότι τα κόμματα του αριστερού φάσματος έχουν «βγει στα κάγκελα», τόσο για την υποχρέωση γνωστοποίησης της συγκέντρωσης στην Αστυνομία, όσο και για τον ορισμό ενός προσώπου ως υπεύθυνου έναντι του νόμου για τη διοργάνωση της πορείας. Στο Μαξίμου, πάντως, δεν ανακρούουν πρύμνα. Κυλιόμενες έρευνες που έχει το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ότι οι πολίτες είναι σύμφωνοι με την ανάγκη αναπροσαρμογής του θεσμικού πλαισίου. Το ΚΚΕ, όμως, βρίσκει εφαλτήριο αντιδράσεων και προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις στον δρόμο, αρχής γενομένης από το βράδυ της Πέμπτης, στις 20:00, στην πλατεία Συντάγματος.
Για το Μαξίμου είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ευρύ μέτωπο συναίνεσης. Μια μερική, έστω συναίνεση, όμως, θα ήταν ευκταία. Από την άλλη, εφόσον το ΚΙΝΑΛ κινηθεί στον αντίποδα του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως δει ένα ακόμα πεδίο «φλερτ» με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ορισμένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ίσως να ήταν πρόθυμα έστω να το σκεφτούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News