Ηταν ένα πόρισμα που περιμέναμε πάνω από δύο χρόνια. Και που αμφισβητήθηκε μέσα σε δύο ώρες. Οι ολλανδικές Αρχές παρουσίασαν την Τετάρτη την έκθεση της διεθνούς ομάδας ερευνητών σχετικά με τη συντριβή, πάνω από την Ανατολική Ουκρανία το καλοκαίρι του 2014, της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ: το αεροπλάνο που μετέφερε 298 ανθρώπους καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου του 2014 από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες – το πυραυλικό σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε είχε μετακινηθεί από τη ρωσική πλευρά και χρησιμοποιείται από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, είπαν οι εισαγγελείς που υποστήριξαν ότι έχουν ταυτοποιήσει περίπου 100 πρόσωπα τα οποία «έπαιξαν ενεργό ρόλο» στην τραγωδία.
Δεν πέρασε παρά λίγη ώρα και η Μόσχα αντέδρασε. Χαρακτήρισε το πόρισμα «προϊόν προκατάληψης και παραχάραξης».
«Η Ρωσία έχει απογοητευθεί που δεν αλλάζει τίποτα στην έρευνα για τη συντριβή του Boeing 777. Τα συμπεράσματα των oλλανδών εισαγγελέων επιβεβαιώνουν ότι η έρευνα είναι μεροληπτική και πολιτικά υποκινούμενη. Οι αυθαίρετες κατηγορίες και οι ευσεβείς πόθοι έχουν γίνει συνήθεια για τους δυτικούς συναδέλφους μας. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε. Πότε θα βαρεθείτε;» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από το Ντονέτσκ είχε εξαρχής γίνει άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση με φόντο την ουκρανική κρίση.
Αναμενόμενα, το Κίεβο χαιρέτισε τα ευρήματα των διεθνών εισαγγελέων. «Αυτό είναι περίτρανη απόδειξη για το ποιος διέπραξε αυτό το ειδεχθές έγκλημα, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Και με πολλή θέρμη η Ουάσιγκτον συνέδραμε στους πανηγυρισμούς για την απόδειξη ότι οι «Ρώσοι το έκαναν».
«Τα προσωρινά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι μερικές ημέρες μετά την τραγωδία σύμφωνα με την οποία, η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρους-εδάφους BUK που εκτοξεύθηκε από έδαφος ελεγχόμενο από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία» για τα πορίσματα αυτά, τόνισε.
Ο Κίρμπι αποκάλυψε επίσης ότι η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι ο εκτοξευτήρας του πυραύλου BUK είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία προς το ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές έδαφος στην Ουκρανία πριν από το περιστατικό και στη συνέχεια επιστράφηκε στη Ρωσία, μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17.
Ο ρωσικός κατασκευαστής των πυραυλικών συστημάτων Buk υποστηρίζει πως το πόρισμα δεν στηρίζεται σε τεχνικά στοιχεία.
Είναι εμφανές ότι δύο χρόνια μετά η τραγωδία μετασχηματίστηκε σε ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ. O Βλαντίμιρ Πούτιν από την αρχή είχε πει ότι για τη συντριβή ευθύνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά είχε αρνηθεί ότι το έκαναν φιλορώσοι αυτονομιστές. Το Κρεμλίνο δεν εγκατέλειψε ποτέ την άποψη πως επρόκειτο για προβοκάτσια για να ενοχοποιηθούν οι ρωσόφιλοι στην Ουκρανία. Και ποιος θυμάται τους 298 νεκρούς;
Στις 17 Ιουλίου 2014 η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σίπχολ στο Αμστερνταμ, με προορισμό την Κουαλά Λουμπούρ στη Μαλαισία. Μετέφερε 283 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα. Η πλειονότητα των επιβαινόντων ήταν Ολλανδοί.
Χωρίς ιστορικό προβλημάτων ακολούθησε τους συνήθεις αεροδιαδρόμους στην Ανατολική Ευρώπη. Ενώ πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών πάνω από την ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών, χάθηκε η επικοινωνία.
Συνετρίβη σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αποσχιστών και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News