385
H Μόνικα Βίτι, μια θεά του ιταλικού σινεμά, ποζάρει στο βαπορέτο στη Βενετία το 1962 | Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Addio Μόνικα Βίτι – αποχαιρετισμός σε μια θεά των 60s

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 14:17
H Μόνικα Βίτι, μια θεά του ιταλικού σινεμά, ποζάρει στο βαπορέτο στη Βενετία το 1962
|Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Addio Μόνικα Βίτι – αποχαιρετισμός σε μια θεά των 60s

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 14:17

Ενα μοναδικό λάγνο βλέμμα, ένα σπάνιο χιούμορ, μια διαχρονική λάμψη των ευτυχισμένων 60s, ασχέτως αν η ίδια τα είχε ξεχάσει πια, χτυπημένη από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η Μόνικα Βίτι, η ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών.

Την είδηση του χαμού της Βίτι ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι.

«Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στην βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», ανέφερε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η Βίτι με τον Αντονιόνι στη Βενετία το 1962 (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Η Μόνικα Βίτι ήταν μια ολόκληρο εποχή από μόνη της. Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι ανακάλυψε πρώτος το ταλέντο της, άλλωστε ήταν ζευγάρι. Επειτα ο Μάριο Μονιτσέλι την ανέδειξε ως σπουδαία κωμική ηθοποιό στη δεκαετία του 1970.

Συνολικά 63 χαρακτήρες γυναικών ερμήνευσε στην πλούσια καριέρα της:

Από την «Περιπέτεια», τη «Νύχτα» και την «Εκλειψη», την εμβληματική τριλογία της υπαρξιακής μοναξιάς του Αντονιόνι, στην «Κόκκινη έρημο» και από εκεί στην κωμωδία με την commedia italiana των 70s: «Βοήθησέ με αγάπη μου!», «Σκάνδαλα παντρεμένων», «Δώδεκα φορές θηλυκό» και άλλες, πολλές ακόμη ταινίες.

Η Μόνικα Βίτι με τον Αλέν Ντελόν στην «Εκλειψη» (Cineriz)
Η αφίσα της «Περιπέτειας» του 1960
Με τον Ρίτσαρντ Χάρις στην «Κόκκινη έρημο» του 1964 (Rizzoli Films)

Αυτή η πανέμορφη και λατρεμένη από το κοινό γυναίκα, τα είχε ξεχάσει όλα αυτά. Ηταν βυθισμένη στα σκοτάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα είχε περιγράψει τον Νοέμβριο του 2020, με αφορμή τα γενέθλιά της, ο σύζυγός της Ρομπέρτο Ρούσο:

«(Για τα γενέθλιά της) Της έφτιαξα ένα κέικ με ένα και μόνο συμβολικό κεράκι και μαζί περάσαμε και την ημέρα αυτή – μία από τις πολλές μέρες που μοιραστήκαμε», λέει ο Ρούσο, που επισημαίνει ότι «γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο για 47 χρόνια. Το 2000 παντρευτήκαμε στο Καπιτώλιο. Πλέον, για σχεδόν 20 χρόνια είμαι δίπλα της, παρόλο που αυτή νομίζει ότι βρίσκεται κλεισμένη σε μια ελβετική κλινική. Οχι, η Μόνικα ήταν πάντα εδώ, στο σπίτι μας στη Ρώμη, όπου τη φροντίζω με τη βοήθεια ενός νοσοκόμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...