1281
Το Παλάτσο Μπερνάρντο και η εκ των ενοίκων του Γκάμπι Βάγκνερ που αντιτίθεται στην ιδέα εγκατάστασης εξωτερικού ανελκυστήρα, σε φωτογραφία του Πάτρικ ΜακΜούλαν | CreativeProtagon /Getty Images

Μα, τρελάθηκαν; Εξωτερικό ασανσέρ σε παλάτσο της Βενετίας;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 12:28
Το Παλάτσο Μπερνάρντο και η εκ των ενοίκων του Γκάμπι Βάγκνερ που αντιτίθεται στην ιδέα εγκατάστασης εξωτερικού ανελκυστήρα, σε φωτογραφία του Πάτρικ ΜακΜούλαν
|CreativeProtagon /Getty Images

Μα, τρελάθηκαν; Εξωτερικό ασανσέρ σε παλάτσο της Βενετίας;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 12:28

Το σχέδιο για την τοποθέτηση εξωτερικού ανελκυστήρα σε ένα από τα περίφημα γοτθικά κτίρια της Βενετίας έχει πυροδοτήσει μια διαμάχη μεταξύ των ευκατάστατων ιδιοκτητών του, εντείνοντας τη συζήτηση σχετικά με το πώς θα προστατευθεί η ομορφιά της πόλης στον 21ο αιώνα.

Οπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, ο 61 ετών Ροζάριο  Φιορέλο, ο πιο αγαπημένος κωμικός της Ιταλίας, ο οποίος έχει μαζί με τη σύζυγό του το διαμέρισμα στον τρίτο όροφο στο Παλάτσο Μπερνάρντο, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων, που είναι υπέρ των αλλαγών στο κτίριο του 15ου αιώνα, στο Μεγάλο Κανάλι της πόλης. Ωστόσο τα σχέδιά του έκαναν έξαλλη τη γερμανίδα Γκάμπι Βάγκνερ, πρώην μοντέλο, η οποία μένει στον πρώτο όροφο.

Ο Φιορέλο επιδιώκει να τοποθετήσει έναν εξωτερικό ανελκυστήρα στην πρόσοψη της εσωτερικής αυλής. Ο αρχιτέκτονας, Στέφανο Ζόρζι, δήλωσε σχετικά ότι θα είναι μια απλή καμπίνα, που θα ανεβαίνει σε ράγες τοποθετημένες στον τοίχο από υλικά, τα οποία θα ενσωματώνονται στο περιβάλλον.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gaby Wagner (@gabywagner_ve)

Ενα ασανσέρ στο Παλάτσο Μπερνάρντο θα καταστρέψει μια από τις ωραιότερες εσωτερικές αυλές της Βενετίας

Η 69χρονη γερμανίδα designer γυαλιού και φωτογράφος, η οποία διηύθυνε ένα πρακτορείο μοντέλων στο Παρίσι, ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι το σχέδιο θα καταστρέψει το κτίριο «τη στιγμή που θα έπρεπε να προστατεύουμε αυτή την πόλη» και πρόσθεσε ότι «είναι μια από τις πιο όμορφες γοτθικές αυλές στη Βενετία».

Η Βάγκνερ ζει στη Βενετία περισσότερα από 20 χρόνια και μετακόμισε στο παλάτσο το 2009. Είπε ότι οι ράγες θα περνούν ανάμεσα στα παράθυρα του υπνοδωματίου της «και όταν ο ανελκυστήρας θα είναι σταθμευμένος στον δεύτερο όροφο θα είναι ορατός αφού τα παράθυρά μου έχουν ύψος 3,5 μέτρα».

Είπε, ακόμη, ότι το σχέδιο είχε αρχικά προταθεί από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος του δευτέρου ορόφου, όπου ζει η ηλικιωμένη μητέρα του: «Την ακούω να χτυπάει γύρω-γύρω με το μπαστούνι της, οπότε ξέρω ότι κινείται και υποψιάζομαι ότι η οικογένεια παρακολουθεί την αξία μεταπώλησης του διαμερίσματός της», είπε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gaby Wagner (@gabywagner_ve)

Η Γκάμπι Βάγκνερ αντιτίθεται σθεναρά στην τοποθέτηση εξωτερικού ανελκυστήρα

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η οικογένεια Φιορέλο προσπαθούσε να πουλήσει το διαμέρισμά της για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως μπορεί να δυσκολεύτηκαν επειδή δεν υπήρχε ανελκυστήρας. Αλλά εγώ πέρασα τέσσερα χρόνια ανακαινίζοντας το διαμέρισμά μου και δεν το έκανα για να έχω ένα ασανσέρ μπροστά από το παράθυρό μου». Ο Φιορέλο, ωστόσο, δεν έχει σχολιάσει τα σχέδια.

Η διαμάχη των ιδιοκτητών του Παλάτσο Μπερνάρντο, γράφει στους  Times ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Ρώμη Τομ Κίνγκτον, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης σχετικά με το αν η Βενετία θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να βοηθήσει τους κατοίκους της, που γερνούν, και να προσελκύσει νέους κατοίκους αντί να μετατραπεί σε ένα άδειο μουσείο, καθώς ο πληθυσμός της συρρικνώνεται ή αν θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τη μοναδική ομορφιά της.

Η γυάλινη Ponte della Costituzione του Σαντιάγκο Καλατράβα στη Βενετία έχει προκαλέσει ατυχήματα από το 2008 που εγκαινιάστηκε (Wikimedia Commons)

Ενα σχετικά πρόσφατο πείραμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη Βενετία ήταν η γυάλινη γέφυρα πάνω από το Μεγάλο Κανάλι που σχεδιάστηκε από τον ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο  Καλατράβα, που όμως απέτυχε. Κάτοικοι της πόλης γλίστρησαν και έπεσαν στο λείο τζάμι εξαιτίας της υγρασίας και μήνυσαν το δημοτικό συμβούλιο, οπότε οι αρμόδιοι συμφώνησαν να αντικατασταθούν τα γυάλινα σκαλοπάτια με πέτρα.

Ο Μασιμιλιάνο Ντε Μάρτιν, επικεφαλής της Πολεοδομίας της Βενετίας, δήλωσε ότι δεν έχει μελετήσει το σχέδιο του ανελκυστήρα, αλλά πρόσθεσε: «Ο πληθυσμός εδώ γερνάει και η ζωή στη Βενετία μπορεί να είναι δύσκολη, όταν [οι ηλικιωμένοι] πρέπει να ανεβαίνουν τέσσερις και πέντε σειρές από σκαλοπάτια».

Είπε, ακόμη, ότι εναπόκειται στην αρχή Αρχιτεκτονικής Διατήρησης της πόλης να αποφασίσει για την τύχη του ανελκυστήρα. Σε απάντηση η Γκάμπι Βάγκνερ δήλωσε: «Εχω πολλούς φίλους στη Βενετία με ανελκυστήρες στα κλιμακοστάσια τους, υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως ανελκυστήρες σκάλας». Και πρόσθεσε: «Για να κατοικηθεί ξανά η Βενετία, χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα αγοράζουν τα κτίρια και θα τα αποκαθιστούν, αλλά με τρόπο ώστε να προστατεύεται η ομορφιά της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...