609
Το Κατάρ είναι «ο μεγάλος σύμμαχος των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι | REUTERS/Leah Millis

Περισσότερο φυσικό αέριο από το Κατάρ στην Ευρώπη, αν…

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 19:38
Το Κατάρ είναι «ο μεγάλος σύμμαχος των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι
|REUTERS/Leah Millis

Περισσότερο φυσικό αέριο από το Κατάρ στην Ευρώπη, αν…

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 19:38

Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντισταθμίσει το πιθανότατο εμπάργκο στις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές με εισαγωγές καυσίμων από τρίτες χώρες αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού το ραντεβού του, στον Λευκό Οίκο, με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι ήταν επιτυχές όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα: ναι, οι Καταρινοί θα ενισχύσουν την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, αν και οι σταθεροί πελάτες τους συγκατανεύσουν.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι το Κατάρ είναι πρόθυμο να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μεν, εφ’ όσον όμως η Ουάσιγκτον ζητήσει από τις χώρες που ήδη έχουν παραγγείλει στο Κατάρ να δεχθούν αλλαγή ρότας στα τάνκερ, τουλάχιστον για όσο διάστημα κρατήσει η πολεμική ατμόσφαιρα του Ουκρανικού. Αυτή ήταν η λύση που προσέφερε ο Αλ Θάνι στις ΗΠΑ οι οποίες ανέλαβαν τη μεσιτεία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα καταναλώσει τα καύσιμα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο (LNG) η Ρωσία καλύπτει το 40% της ευρωπαϊκής ζήτησης, ενώ στη συγκεκριμένη υποκατηγορία του υγροποιημένου προϊόντος παγκόσμιοι πρωταθλητές στις εξαγωγές είναι οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Το Κατάρ πάντως είναι ήδη ο κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης (με 17,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020, από 25,7 δισεκατομμύρια κ.μ. το 2019).

Με το καταρινό LNG, πάντως, υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι το εξής: η παραγωγή του έχει πιάσει τα ανώτατα όριά της και περιθώρια αύξησης μάλλον δεν υπάρχουν, συνεπώς στην Ευρώπη πρέπει να φθάσουν τα καύσιμα που προορίζονταν για άλλους, δηλαδή για τρίτες χώρες, κυρίως ασιατικές, βασικά για την Κίνα που πληρώνει και τα περισσότερα λεφτά. Το LNG μεταφέρεται με πλοία, και αυτό το γεγονός διευκολύνει την αλλαγή του πλου και, φυσικά, του ναύλου, αφού η διακίνησή του δεν απαιτεί μόνιμες χερσαίες κατασκευές και εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει με το φυσικό αέριο και τους αγωγούς του. Η προσέλκυση των πλοίων με LNG όμως αυτομάτως σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να το πληρώσει ακριβότερα.

Η Repubblica, παρουσιάζοντας την είδηση, έγραψε ότι αν πάνε όλα καλά θα τεθεί και ζήτημα απορρόφησης αυτών των έξτρα ποσοτήτων καταρινού LNG από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί; Επειδή οι υποδομές είναι συγκεκριμένες και είτε δεν μπορούν να επιταχύνουν είτε δεν συνδέονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο για τον άλφα ή τον βήτα λόγο. Και ανέδειξε το θέμα του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής απεξάρτησης από τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας ως άμεσης προτεραιότητας μόλις τελειώσει ο εφετινός χειμώνας και εφ’ όσον δεν έχει συμβεί οτιδήποτε χειρότερο στο Ουκρανικό.

Ο «μεγάλος σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ»
O εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και ο Τζο Μπάιντεν δίνουν τα χέρια. Η Ευρώπη θα έχει προτεραιότητα στην προμήθεια καταρινού LNG REUTERS/Leah Millis

Από πλευράς του ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera έγραψε ότι η απαραίτητη πίεση που άσκησε ο Μπάιντεν στον εμίρη περί αύξησης της παραγωγής του LNG χρυσώθηκε με το χάπι της αναγόρευσης του Κατάρ σε «μεγάλο σύμμαχο των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ», όπως έχει ήδη συμβεί με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, με το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία, πρόσβαση σε αμυντικά και τεχνολογικά προγράμματα, στενότερη συνεργασία στην εκπαίδευση, κ.ά.

Την ίδια παρατήρηση με τον συντάκτη της Corriere έκαναν και τα μεγάλα αμερικανικά Μέσα, ενώ θύμισαν και τον ρόλο του Κατάρ στις συνομιλίες των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν, επαφές οι οποίες κατέληξαν στην αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Ο ίδιος ο εμίρης, προσωπικός φίλος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν: «Η συζήτησή μας απέδωσε καρπούς. Ανταλλάξαμε απόψεις για όλες τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που ενώνει τις χώρες μας και η οποία εδραιώνεται ημέρα με την ημέρα με σκοπό την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...