Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) παραπέμπει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) τη νεοσύστατη εταιρεία δημοσκοπήσεων Voxpop Analysis που το περασμένο καλοκαίρι διενήργησε έρευνα πρόθεσης ψήφου για λογαριασμό της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη, «Documento».
Η δημοσκόπηση είχε γίνει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και έδειχνε κλείσιμο της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 4,6 μονάδες (28,4% και 23,8% τα ποσοστά των δύο κομμάτων αντίστοιχα).
Η πρωτοεμφανιζόμενη ωστόσο εταιρεία δημοσκοπήσεων προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για το ποια είναι, πώς έκανε ένα τόσο δυναμικό μπάσιμο στην αγορά, ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί για τη συλλογή των στοιχείων της κτλ.
Ο ιστότοπος Ellinika Hoaxes έγινε λίγο πιο διεισδυτικός και, με αφορμή την επίμαχη έρευνα της εταιρείας στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη, έθεσε μία σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα.
Αντί απάντησης, όμως, δέχθηκε εξώδικη επιστολή από τον εκδότη – δημοσιογράφο, ο οποίος απαίτησε από τους υπευθύνους του ιστότοπου να ζητήσουν συγγνώμη για το «προσβλητικό» δημοσίευμα και να προχωρήσουν «στη δημοσίευση της πλήρους αλήθειας» (δείτε το κάτω).
Εχοντας πλέον έννομο συμφέρον, τα Ellinika Hoaxes απευθύνθηκαν στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, το όργανο ελέγχου δημοσκοπήσεων του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς), και ζήτησαν τον έλεγχο της εν λόγω δημοσκόπησης, πληρώνοντας μάλιστα και το προβλεπόμενο παράβολο των 500 ευρώ.
Η Voxpop Analysis ωστόσο αρνήθηκε κάθε έλεγχο, καθώς όπως καταγγέλλεται, ο ιδιοκτήτης της δεν υπέγραψε ποτέ τη σχετική σύμβαση για της διενέργειά του παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παραπεμφθεί τελικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το ελεγκτικό όργανο, στο οποίο προεδρεύει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο της σύστασής της, ιδιοκτήτης της Voxpop είναι ο Ιωάννης Σκλιας, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κεφάλαιο της εταιρείας είναι μόνο 100 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο!
Σημειώνεται τέλος, ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που εταιρεία έρευνας αρνείται τον έλεγχο από το θεσμικό όργανο ελέγχου δημοσκοπήσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News