Η μπάλα ενώνει λένε κάποιοι ρομαντικοί και στην Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδος – Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Σερβίας στην Βάρνα, ανάμεσα στους τρόπους προώθησης της Βαλκανικής Συνεργασίας έπεσε ως πρόταση η συνδιοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (συντομότερα Euro) ή ακόμα και Μουντιάλ.
Οπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, η ιδέα ανήκει στον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και αμέσως έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τον ίδιο όσο και από τους ομολόγους του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα.
Πάντως, αν μιλάμε για Μουντιάλ, το πρώτο προς διεκδίκηση είναι αυτό του 2030, καθώς, ως γνωστόν, η διοργάνωση του 2022 έχει ανατεθεί στο Κατάρ, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα συνδιοργανωθεί από το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Για το Euro η επόμενη διαθέσιμη διοργάνωση είναι αυτή του 2028 καθώς μόλις πρόσφατα ανατέθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 στη Γερμανία. Το Euro του 2020 θα διεξαχθεί σε 12 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις –με τον τελικό να φιλοξενείται στο θρυλικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.
Κατά τα άλλα, στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο όπου συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιαχου, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη -όπως τη χαρακτήρισε- βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ενώ μίλησε για τις προσδοκίες από την επικείμενη ρουμανική προεδρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών», τόνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Στην αναφορά του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή κοινής διακήρυξης με τον βούλγαρο ομόλογό του, όπου -όπως είπε- θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων:
- το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας και
- τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς
Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί κοινή εταιρεία μεταξύ των δύο χωρών που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.
Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της 5ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.
Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ο σέρβος πρόεδρος είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News