383
H Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας | Intime

Παπαευαγγέλου: Γιατί καταγράφονται τόσο πολλοί θάνατοι λόγω Covid-19 στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 18:35
H Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας
|Intime

Παπαευαγγέλου: Γιατί καταγράφονται τόσο πολλοί θάνατοι λόγω Covid-19 στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 18:35

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει σημαντική ύφεση, με τον μέσο ημερήσιο όρο κρουσμάτων της εβδομάδας να είναι 32% χαμηλότερος από την προηγούμενη, με μέσο όρο κρουσμάτων 12.000 την ημέρα, σύμφωνα με όσα παρουσίασε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Οπως είχαμε προβλέψει, η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η μετάλλαξη Ομικρον 2 ήταν βραχεία», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, που σήμερα υπολογίζεται σε μόλις 114.000, γεγονός που αποτυπώνει και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα.

Ωστόσο, για Πέμπτη συνεχή εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και μια μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 12% την τελευταία εβδομάδα. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19 είναι 3.000 ασθενείς.

Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ τρεις στους τέσσερις νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, αργή είναι η αποκλιμάκωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ-Covid. «Συνεπώς, η κατάσταση του ΕΣΥ στη χώρα μας είναι βελτιωμένη», σχολίασε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Θάνατοι από Covid-19

Αναφορικά με τους θανάτους ασθενών από Covid, δυστυχώς δεν καταγράφεται κάποια σημαντική μείωση τις τελευταίες εβδομάδες. Ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 60 θάνατοι την ημέρα.

Το θέμα, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, συζητήθηκε στην Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας και οι ειδικοί προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της επιτροπής, μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους είναι είτε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είτε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται σε νοσηλεία για το υποκείμενο νόσημά τους και κολλάνε κορονοϊό.

Βέβαια, αυτοί οι ασθενείς καταγράφονται ως θάνατοι με Covid και γίνονται προσπάθειες να ξεκαθαριστεί αυτό και επίσης να αποτυπωθεί στις αναφορές του ΕΟΔΥ, αλλά όπως είπε η καθηγήτρια «δεν είναι τόσο απλό».

Παράλληλα, ένας σημαντικός παράγοντας θανάτου για τους ενήλικες άνω των 75 ετών είναι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, η οποία μειώνεται αρκετά τέσσερις με έξι μήνες μετά την τρίτη δόση.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση NEJM, η χορήγηση της τέταρτης δόσης, τις πρώτες 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό, προστατεύει κατά 68% από την ανάγκη νοσηλείας και κατά 70% από τον θάνατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...