808
Θανάσης Αντετοκούνμπο και Βασίλης Σπανούλης στο ντέρμπι της Κυριακής. Καλή η αντιπαράθεσή τους στο εσωτερικό, ωστόσο οι δύο ομάδες στην Ευρώπη δεν τα πάνε καλά... | INTIME/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παναθηναϊκός & Ολυμπιακός: Αλλάζουν ή… βουλιάζουν

Sportscaster Sportscaster 19 Νοεμβρίου 2018, 12:19
Θανάσης Αντετοκούνμπο και Βασίλης Σπανούλης στο ντέρμπι της Κυριακής. Καλή η αντιπαράθεσή τους στο εσωτερικό, ωστόσο οι δύο ομάδες στην Ευρώπη δεν τα πάνε καλά...
|INTIME/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παναθηναϊκός & Ολυμπιακός: Αλλάζουν ή… βουλιάζουν

Sportscaster Sportscaster 19 Νοεμβρίου 2018, 12:19

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλά. Φαινόταν από το πρώτο ημίχρονο, που ο Παναθηναϊκός ήταν… χειρότερα. Το ντέρμπι κυλούσε καλάθι – καλάθι, όμως η στατιστική ψιθύριζε το όνομα του νικητή. Ο «Εξάστερος» είχε 0/10 τρίποντα! Αλλά, παρόλη την αστοχία του, δεν άφησε το σκορ να του ξεφύγει. Ηταν φως – φανάρι: όταν θα άγγιζε τα συνήθη του ποσοστά, θα είχε τον πρώτο λόγο απέναντι στον Ολυμπιακό, που δεν στάθηκε ικανός να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Ετσι κι έγινε. Ο Παναθηναϊκός νίκησε με +9, για την έκτη αγωνιστική της Basket League, επειδή στο σκοτεινό του διάστημα διατήρησε την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή του, κι έπαιξε σκληρή άμυνα τον απελπιστικά soft αντίπαλό του. Δέχτηκε τόσο μικρή πίεση, ώστε υπέπεσε σε μόλις τέσσερα λάθη – αριθμός πρωτοφανής σε ντέρμπι «αιωνίων». Ο Ολυμπιακός έκανε ακριβώς τα τριπλάσια, είχε ποσοστό εντός παιδιάς κάτω από 39% και έχασε 11 βολές. Σπανούλης, Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ, οι τρεις «πυλώνες» του, είχαν στο σύνολο 9/25 εντός παιδιάς και 6/16 βολές. Παίκτες – «κλειδιά», όπως ο Παπανικολάου και ο Στρέλνιεκς, δεν του πρόσφεραν σχεδόν τίποτα.

Μόνον ο ΛεΝτέι ξεχώρισε από τους ηττημένους. Για την ακρίβεια, χθες (Κυριακή) στο ΟΑΚΑ έκανε το «παιχνίδι της ζωής του». Πέτυχε 20 πόντους – τους εννέα με τρίποντα. Αν και δεν τα πήγε το ίδιο καλά στα αμυντικά του καθήκοντα, ο Αμερικανός ήταν -μακράν- ο κορυφαίος «ερυθρόλευκος». Αλλά -με όλο το σεβασμό στον καλό αθλητή- θα μπορούσε, ποτέ, ο Ολυμπιακός να νικήσει με πολυτιμότερο παίκτη τον ΛεΝτέι; Ούτε κατά διάνοια. Οπως δεν κέρδισε στο προ ημερών ντέρμπι για την Ευρωλίγκα, που είχε για κορυφαίο τον Τίμα.

Για τους νικητές, ο «ήρωας της βραδιάς» ήταν ο Νίκος Παππάς. Πέτυχε σχεδόν το 1/3 των πόντων της ομάδας του, σκόραρε τα τέσσερα από τα συνολικά επτά εύστοχα τρίποντα του Παναθηναϊκού (4/8 ο Παππάς, 3/18 όλοι οι άλλοι), έβαλε τέσσερις στις πέντε βολές, κέρδισε πέντε φάουλ και δεν έκανε ούτε ένα λάθος. Σε 20 λεπτά συμμετοχής. Με τον Νικ Καλάθη μέτριο, ίσως η ιστορία του αγώνα να γραφόταν εντελώς διαφορετικά, εάν δεν υπήρχε ο 28χρονος γκαρντ. Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν «τον πάει». Το καλοκαίρι τον κράτησαν στην ομάδα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο κόσμος. Μήπως, ο Καταλανός πρέπει να το ξανασκεφτεί;

Ο Ντέιβιντ Μπλατ επέμεινε και χθες μετά το ντέρμπι: «Το πλάνο μας στο τέλος θα δικαιωθεί». Μπορεί να έχει δίκιο. Ο Ολυμπιακός εμφανίζει τα τυπικά συμπτώματα της νέας ομάδας, που άλλαξε πρόσωπα και αγωνιστικό στιλ, κι ακόμα «ψάχνεται» στο παρκέ. Τέσσερα χρόνια τώρα έπαιζε «άγια άμυνα» και ήταν η πιο «σκληρή» ομάδα της Ευρωλίγκας. Ο αμερικανοϊσραηλινός κόουτς προσπαθεί να την κάνει γρήγορη, επιθετική, θεαματική. Αυτή η μεταμόρφωση, όμως, θέλει υπομονή. Ισως και μια – δυο προσθήκες παικτών. Το θέμα είναι, εάν η πίστωση χρόνου που ο προπονητής δικαιούται, θα του δοθεί. Η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών του Ολυμπιακού, που πριν από λίγους μήνες γκρίνιαζε για τον Σφαιρόπουλο, τώρα φαίνεται να αναπολεί εκείνο το «αναχρονιστικό» μπάσκετ, το οποίο -τουλάχιστον- ήταν αποτελεσματικό. Πόσες ήττες ακόμη μπορεί να αντέξει το «ερυθρόλευκο» κοινό;

Είναι φανερό, πάντως, ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τους παλιούς στην ομάδα. Ο Σπανούλης είναι, διαρκώς, μεσ’ στα νεύρα. Ο Παπανικολάου, συχνά διαμαρτύρεται περισσότερο απ’ όσο παίζει. Ο Στρέλνιεκς είναι εκνευριστικά «χαλαρός». Ο Τολιόπουλος… εξαφανισμένος. Ο Μάντζαρης, ρεζέρβα των δυο λεπτών. Και ο Πρίντεζης, εξουθενωμένος. Χθες αγωνίστηκε 34 λεπτά. Την Πέμπτη (με τη Φενέρμπαχτσε), 36 λεπτά. Οι επτά χαμένες του βολές στο ντέρμπι δείχνουν ότι του λείπουν «ανάσες».

Ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για τη νίκη του – τη δεύτερη σε διάστημα 10 ημερών και έβδομη στα 10 τελευταία παιχνίδια με τον μεγάλο του αντίπαλο. Αλλά, εάν οι εφετινές του φιλοδοξίες ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα, θα πρέπει κι αυτός να προβληματιστεί. Η απογοητευτική αστοχία του στις βολές και στα τρίποντα επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, για να θεωρηθεί συμπτωματική. Το ίδιο και η αδυναμία του στα ριμπάουντ. Ο Λάνγκφορντ δεν πείθει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά. Ο Λάσμε και ο Γκιστ δεν προσφέρουν αρκετά. Ο Τόμας, εκτός από την αστοχία του, δεν μαρκάρει. Και η χθεσινή δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ακούστηκε σαν «καμπανάκι» για τον Πασκουάλ: «Είμαστε προβληματισμένοι με την απόδοσή μας στα ματς της EuroLeague, όμως πιστεύω πως όλα θα διορθωθούν και θα φτάσουμε στους στόχους μας. Το υλικό είναι εξαιρετικό, το ζήτησε ο προπονητής και οφείλει να βρει τις λύσεις για να παίζουμε καλύτερα».

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έχουν δικαιώσει, μέχρι στιγμής, τις προσδοκίες των οπαδών τους. Καλός ο τίτλος στην Ελλάδα, όμως ο πραγματικός τους στόχος είναι η επιστροφή στα Final-4. Η σημερινή τους εικόνα δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν κάτι περισσότερο από την πρόκρισή τους στους «8» της διοργάνωσης. Δείχνουν λιγότερο ανταγωνιστικοί, ακόμη και από πέρυσι. Εάν δεν αλλάξουν, θα βουλιάξουν. Αυτή η «διαβολοβδομάδα», με τους διπλούς ευρωπαϊκούς αγώνες, θα είναι ένα πρώτης τάξεως τεστ. Ο Ολυμπιακός παίζει με την Μπάγερν (στο Μόναχο) και τη Ρεάλ Μαδρίτης (στο ΣΕΦ). Ο Παναθηναϊκός, με την Μπαρτσελόνα (στο ΟΑΚΑ) και την Μπασκόνια (στη Βιτόρια). Εδώ τους θέλω… Στα δύσκολα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...