588
Ουκρανοί πολιτοφύλακες εκπαιδεύονται στο Λβιβ | REUTERS/Roman Baluk

Ουκρανική άμυνα… made in USA

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 21:05
Ουκρανοί πολιτοφύλακες εκπαιδεύονται στο Λβιβ
|REUTERS/Roman Baluk

Ουκρανική άμυνα… made in USA

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 21:05

Η καθυστέρηση της ρωσικής προέλασης δεν οφείλεται μόνο στις λανθασμένες εκτιμήσεις του Πούτιν και των επιτελών του, αλλά και στη χείρα βοηθείας που έδωσαν οι Αμερικανοί στους Ουκρανούς. Ο βαρύς για τους Ρώσους λογαριασμός στα ουκρανικά πεδία των μαχών δεν οφείλεται μόνο στους λανθασμένους χειρισμούς του Κρεμλίνου λέει η Corriere della Sera. Υποτίμησαν τον αντίπαλο, είχαν προβλήματα συντονισμού και εφοδιασμού του στρατού τους, αλλά πάνω απ’ όλα δεν γνώριζαν ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των Αμερικανών και οι παραστρατιωτικοί της CIA είχαν εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς.

Αυτός είναι και ο σοβαρότερος παράγων σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής προέλασης και την πρόκληση σημαντικών απωλειών σε έμψυχο και άψυχο υλικό – οι Ουκρανοί υπερηφανεύονται ότι έχουν σκοτώσει 14.000 ρώσους στρατιωτικούς, οι Αμερικανοί διαιρούν αυτόν τον αριθμό διά του 2, αλλά «όπως και να έχει, είναι μεγάλες οι απώλειες». Υπήρξαν δηλαδή «οι αδυναμίες των Ρώσων», ωστόσο «αυτές τις αδυναμίες τις διόγκωσαν οι ικανότητες των αντιπάλων τους».

Οι ιταλοί συντάκτες ανέφεραν ότι «στο πρώτο κύμα της επίθεσης, το Κρεμλίνο έστειλε τους καλύτερους αερομεταφερομένους στρατιώτες να πεθάνουν από τα πυρά των Ουκρανών». Οι Ουκρανοί «ήταν προετοιμασμένοι, όμως δεν τα έκαναν όλα μόνοι τους». Και αμέσως έσπευσαν να εξηγήσουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό που έγραψαν: «Οι Αμερικανοί κατάρτισαν ένα πρόγραμμα στρατιωτικής συνδρομής στην Ουκρανία το 2015. Τσεκάρισαν την αποφασιστικότητα των ντόπιων, αν ήταν ή δεν ήταν διατεθειμένοι να αντισταθούν στους Ρώσους», και κατόπιν έστειλαν τους εκπαιδευτές πεζοναύτες και τους πράκτορες της CIA να πιάσουν δουλειά.

Ουκρανός μαχητής μεταφέρει εκτοξευτή Javelin ενώ κινείται σε χαράκωμα, βόρεια του Κιέβου. Οι Αμερικανοί δεν προμήθευσαν απλώς τους Ουκρανούς με τα τελειότερα φορητά αντιαρματικά όπλα, τους εκπαίδευσαν κιόλας στο «κυνήγι» των τανκς | REUTERS/Gleb Garanich

Οι Αμερικανοί δίδαξαν τους Ουκρανούς στοιχειώδη πράγματα του σύγχρονου πολέμου: «Πώς να επικοινωνούν με ασφαλή τρόπο και πώς να σκοπεύουν με ακρίβεια, όπως επίσης τρόπους ανταρτοπολέμου, πρόκλησης και αποφυγής πληγμάτων, γρήγορης αντίδρασης, χρήσης του αντιαρματικού όπλου Javelin και αποφυγής της ψηφιακής παρακολούθησής τους από τους Ρώσους». Στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις Switf Response, που έγιναν στη Γερμανία το 2015, οι ουκρανοί κομάντος απέδειξαν την αξία τους παίζοντας τον ρόλο του εχθρού. Και οι Αμερικανοί έλαβαν τις απαντήσεις που γύρευαν.

Στην τρέχουσα φάση του πολέμου οι Αμερικανοί θα εξοπλίσουν με «drones καμικάζι» τους Ουκρανούς, δηλαδή με ένα όπλο που μπορούν να χειριστούν ολιγομελείς, ευκίνητες ομάδες. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα παίξουν και αυτοί τον ρόλο τους. «Η ενίσχυση της αμυντικής ασπίδας των Ουκρανών έχει μεγάλο αντίκτυπο, επειδή συντελείται σε κρίσιμο σημείο της σύγκρουσης, με το ηθικό των Ουκρανών να είναι υψηλό. Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου».

Θα πάρουν και S-300;

Η Σλοβακία, χώρα που επί Σοβιετικής Ενωσης ήταν επαρχία της Τσεχοσλοβακίας του Συμφώνου της Βαρσοβίας (το οποίο ήταν το «κόκκινο» ανάλογο του ΝΑΤΟ), είναι έτοιμη να προμηθεύσει αμέσως την Ουκρανία με «κάποια» αντιαεροπορικά συστήματα S-300, απαραίτητα για την κατάρριψη στόχων σε μεγάλο ύψος. Η είδηση γνωστοποιήθηκε την ώρα που όλοι αναμένουν την επιχειρησιακή ανάμειξη της απούσης από τα πεδία των μαχών ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ωστόσο οι Σλοβάκοι ζήτησαν από το Πεντάγωνο αντικατάσταση των S-300 που θα δώσουν υπέρ της ουκρανικής αμύνης με αμερικανικά βλήματα «Πάτριοτ», ούτως ώστε να μην αδειάσουν οι δικές τους αποθήκες υλικού πολέμου.

Στην υπόθεση του εξοπλισμού των Ουκρανών έχουν εμπλακεί ακόμη και ΜΚΟ των ΗΠΑ, συγκεντρώνοντας διόπτρες νυχτερινής όρασης, κράνη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στους πολιτοφύλακες. Μάλιστα μία ΜΚΟ της Νέας Υόρκης αποκάλυψε ότι άγνωστοι έκλεψαν από την αποθήκη της 400 αλεξίσφαιρα γιλέκα τα οποία ήταν έτοιμα να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...