392
O ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει πάψει να ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία της | REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ «το παίζουν» παγκόσμιος σερίφης – θέλουν τον κόσμο «american saloon»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 12:30
O ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει πάψει να ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία της
| REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ «το παίζουν» παγκόσμιος σερίφης – θέλουν τον κόσμο «american saloon»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 12:30

Σε κήρυγμα εναντίωσης στους Αμερικανούς και τις επιδιώξεις τους στην Ευρώπη και τον κόσμο μετέτρεψε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέντευξή του στο δίκτυο Russia Today, όπου ξεχώρισε η προειδοποίηση-απειλή του ότι κάθε φορτίο όπλων προς την Ουκρανία θα αποτελεί εφεξής νόμιμο στόχο (legitimate target) για τον ρωσικό Στρατό!

«Η ρωσική πλευρά έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι κάθε φορτίο που θα έρθει στην Ουκρανία και το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα μπορούσε να περιέχει όπλα, θα γίνει νόμιμος στόχος για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό», διεμήνυσε κυνικά ο κ. Λαβρόφ για να προσθέσει:

Η Ρωσία δεν τρέφει πλέον αυταπάτες ότι μπορεί να επαφίεται στη Δύση και δεν πρόκειται να αποδεχθεί έναν κόσμο, όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ και θα συμπεριφέρονται ως «παγκόσμιος σερίφης» σε έναν μονοπολικό κόσμο, «ή ακόμα καλύτερα, ένα σαλούν όπου θα δίνουν εκείνοι τις εντολές».

Γιατί σήμερα, τόνισε, υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από «τον θείο Σαμ (uncle Sam)» και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι έχει πάψει πια να προσπαθεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.  Και παρ’ όλο που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι στόχος του είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, είναι απίθανο να το πετύχει, εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία είναι η πεμπτουσία της δυτικής στρατηγικής πορείας, δηλαδή να περιθωριοποιηθεί η Ρωσία, να περιοριστεί, να τεθεί τέλος στην ανάπτυξη της και να μηδενιστεί ο ρόλος της  στην παγκόσμια πολιτική, στην οικονομία, στον αθλητισμό, στην τέχνη, στο εμπόριο, στην επιστήμη, στην εκπαίδευση», παρατήρησε ο Λαβρόφ, ισχυριζόμενος ότι η εκδίωξη των Ρώσων από την Ουκρανία έχει γίνει εμμονή στο μυαλό των Ουκρανών πολιτικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία θα δυναμώσουν τη Ρωσία.

«Οχι μόνο θα επιβιώσουμε, αλλά και θα αναπροσαρμόσουμε την οικονομία μας», υπογράμμισε.

«Τις έχουμε συνηθίσει, και όπως είπε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είμαστε πλέον πρωταθλητές όσον αφορά τον αριθμό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Πάνω από πέντε χιλιάδες μεμονωμένα μέτρα. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Κίνας και του Ιράν. Το μόνο που θα πετύχουν, είναι να μας ενισχύσουν περισσότερο», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...