Την ευχή του ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας να τελειώσει «με κάποιου είδους βρώμικο συμβιβασμό» τον οποίο θα αποδεχθεί ο Πούτιν εξέφρασε μέσω των New York Times ο γνωστός αρθρογράφος τους Τόμας Φρίντμαν. Γιατί; Διότι, «αν δεν αποδεχθεί αυτόν τον συμβιβασμό» ο ρώσος πρόεδρος, τότε «θα μπορούσε να επιλέξει το Τρίτο Σχέδιο» για τη συνέχιση του πολέμου, χτυπώντας «τις γραμμές ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού στην Πολωνία» – πράγμα που θα σήμαινε εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Κατά τον αρθρογράφο, από αυτό το Τρίτο Σχέδιο ο Πούτιν ευελπιστεί «διάσπαση του ΝΑΤΟ, ένα επίτευγμα που θα καλύψει όλες τις άλλες αποτυχίες του». Και αν αποτύχει και αυτό, τότε υπάρχει έτοιμο το Τέταρτο Σχέδιο: «Θα μπορούσε να το επιλέξει. Αφορά είτε χρήση χημικών όπλων είτε τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας μετά το Ναγκασάκι»…
Ο Φρίντμαν υποστήριξε την άποψη ότι λόγω της αποτυχίας του Πρώτου Σχεδίου των Ρώσων (να καταλάβουν ειρηνικά την Ουκρανία έπειτα από τον «αποκεφαλισμό της ‘‘ναζιστικής’’ ηγεσίας της»), ετέθη σε εφαρμογή το «εγκληματικό» Δεύτερο Σχέδιο το οποίο εξελίσσεται αυτές τις ημέρες: «Με βάση το Δεύτερο Σχέδιο ο ρωσικός στρατός πυροβολεί σκοπίμως κατά ουκρανών πολιτών, χτυπάει πολυκατοικίες, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, ακόμη και καταφύγια, με σκοπό να τρέψει τους Ουκρανούς σε φυγή ώστε να δημιουργηθεί τεράστια προσφυγική κρίση σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ». Σκοπός του Δευτέρου Σχεδίου είναι «η δημιουργία έντονων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων» στις ΝΑΤΟϊκές χώρες, «ικανών να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις τους σε άσκηση πίεσης στον Ζελένσκι ώστε να συμφωνήσει με τους όρους του Πούτιν».
Ο Φρίντμαν ευχήθηκε «τα Σχέδια του Μπάιντεν και του Ζελένσκι να θριαμβεύσουν», τώρα, στη φάση του Δευτέρου Σχεδίου των Ρώσων, καθώς «το Τρίτο Σχέδιο του Πούτιν είναι τρομακτικό – και ας μη μιλήσουμε καθόλου για το Τέταρτο Σχέδιο». Ο διάσημος αρθρογράφος έγραψε ότι «υποπτεύεται» απλώς τον στόχο των τωρινών και μελλούμενων κινήσεων του Πούτιν, αφού δεν έχει «καμία μυστική πηγή στο Κρεμλίνο, παρά μόνο την εμπειρία του τρόπου με τον οποίο ο Πούτιν έδρασε στη Μέση Ανατολή για πολλά χρόνια». Προς το παρόν, απεφάνθη, «το Δεύτερο Σχέδιο του Πούτιν φαίνεται να εκτυλίσσεται όπως είχε προγραμματιστεί», δηλαδή «εκτοπίζοντας πάνω από 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς σε γειτονικές χώρες, εντατικοποιώντας την ανθρωπιστική κρίση». Ευτυχώς, όμως, αυτό το καταστροφικό Σχέδιο «προσκρούει στον Μπάιντεν και στον Ζελένσκι».
Αδιέξοδο στο πεδίο
Και να τι εννοεί ο Φρίντμαν: «Το σχέδιο Α του Ζελένσκι είναι να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό μέχρι την ισοπαλία στο πεδίο ούτως ώστε να αναγκάσει τον Πούτιν να αποδεχθεί τους ουκρανικούς όρους για ειρηνευτική συμφωνία». Ετσι παρέθεσε βρετανική αρθρογραφία (Sunday Times) αλλά και τις κρίσεις «αναλυτών και αμερικανών αξιωματούχων» διά των οποίων τεκμηριώνει την άποψη ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν νικήσει την αρχική ρωσική εκστρατεία». Το κατάφεραν αυτό οι Ουκρανοί διότι «οι Ρώσοι δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό ή τον εξοπλισμό για να καταλάβουν το Κίεβο ή άλλες μεγάλες πόλεις όπως είναι το Χάρκοβο και η Οδησσός».
Πέτυχε το πλάνο Μπάιντεν
Οσο για το Σχέδιο του Μπάιντεν, που αφορά τις «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις αλλά και την «αποστολή όπλων στους Ουκρανούς», αυτό «πετυχαίνει πιθανώς πέρα και από τις προσδοκίες του ίδιου του Μπάιντεν, επειδή ενισχύθηκε από την αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία». Ο Φρίντμαν σημείωσε ότι «τα ρωσικά εργοστάσια αναγκάζονται να κλείσουν, αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν μικροτσίπ και άλλες πρώτες ύλες από τη Δύση», ενώ και «χιλιάδες νέοι Ρώσοι, όλοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, τοποθετούνται κατά του πολέμου και εγκαταλείπουν τη χώρα». Τίθεται λοιπόν, κατ’ αυτόν, το εξής ερώτημα: «Η προσφυγική πίεση στις χώρες του ΝΑΤΟ, την οποία δημιουργεί η πολεμική μηχανή του Πούτιν, θα υπερισχύσει της πίεσης που δημιουργούν τα αδιέξοδα στο πεδίο της μάχης και στη ρωσική οικονομία ή όχι;».
Και ο αρθρογράφος των ΝΥΤ κατέληξε: «Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα καθορίσει πότε και πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News