787
Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο. Kαθοριστικός ήταν ο ρόλος του έλληνα υπουργού Εξωτερικών για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς | Reuters/CreativeProtagon

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις – όλα έτοιμα για τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 11:51
Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο. Kαθοριστικός ήταν ο ρόλος του έλληνα υπουργού Εξωτερικών για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς
|Reuters/CreativeProtagon

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις – όλα έτοιμα για τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 11:51

Ετοιμο είναι έπειτα από δυόμισι μήνες διαβουλεύσεων, υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το τελικό κείμενο της νέας επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) Ελλάδος ΗΠΑ.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών και τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψη του δεύτερου σε δέκα ημέρες στην Αθήνα, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί αρμοδίως ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ (περισσότερα εδώ).

Η νέα ΜDCA αντικαθιστά την υπάρχουσα που χρονολογείται από το 1990 και θεωρείται παρωχημένη, αναβαθμίζοντας τη στρατηγική σημασία της χώρας, με τη διεύρυνση της παρουσίας των ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας και μάλιστα σε περιοχές μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια του εθνικού χώρου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η χρονική διάρκεια της νέας συμφωνίας δεν προσδιορίζεται στο νέο κείμενο, είναι πλέον ανοικτή σε βάθος χρόνου και μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν καταγγελθεί από ένα εκ των δύο μερών.

Πέρα από θέματα που αφορούν τη βάση της Σούδας, στη νέα MDCA προβλέπεται, μεταξύ άλλων,  η μερική χρήση των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η από κοινού εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων στην Ελλάδα και η χρήση από τις Ενοπλες Δυνάμεις αμερικανικών μην επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Συγκεκριμένα προβλέπεται η παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ -9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Προηγήθηκε «μαραθώνιος» διαβουλεύσεων επί 2,5 μήνες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες του ελληνικού ΥΠΕΞ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την ενεργό συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ολη αυτή την περίοδο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερωνόταν συνεχώς από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την πορεία της διαπραγμάτευσης, όπως επίσης η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Η διαπραγμάτευση είχε και δύσκολα σημεία και σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, χρειάστηκε να συγκληθεί ειδική σύσκεψη την  Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων (situation room) υπό τον υπουργό Εξωτερικών,  με τη συνδρομή του νομικού τμήματος του υπουργείου, του γενικού γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη, του Πολιτικού Διευθυντή Κυριάκου Λουκάκη και των επιτελών του ΓΕΕΘΑ, υπονάυαρχου Δημήτρη Καβουλάκου και αρχιπλοιάρχου Μιχάλη Ναούμ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας πιθανής εμπλοκής.

Προηγήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, η συνάντηση του κ. Δένδια με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου/ φωτογραφία κάτω) η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ξεπερασθούν οι δυσκολίες, όπως και οι μετέπειτα τηλεφωνικές συνομιλίες τους.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά από τον κ. Δένδια  στο Μέγαρο Μαξίμου, και ακολούθως έδωσε τις τελικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης επιβεβαιώθηκε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου σε τηλεδιάσκεψη των δύο τεχνικών ομάδων.

Η παρουσία και το πρόγραμμα Δένδια στη Νέα Υόρκη

Την Τετάρτη υπουργός Εξωτερικών ήταν παρών στη Σύνοδο χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEECP), ενώ αμέσως μετά επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο των διμερών επαφών του, ο κ. Δένδιας είχε επίσης συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

Την Τρίτη, στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και τα ειδικά θέματα που δημιουργεί η διεύρυνση σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα να μπορούν οι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών να μιλάνε μεταξύ τους. Καταλήγουμε σε κοινές θέσεις που αφορούν το κοινό συμφέρον και την κοινή ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο υπουργός Εξωερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα αφήνει πίσω την εσωστρέφεια στην οποία είχε περιέλθει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ενεργητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

«Η Ελλάδα, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, βγαίνει ξανά από την απομόνωση -που η κρίση την οδήγησε- με αυτοπεποίθηση στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον κόσμο», τόνισε.

Συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών Νορβηγίας και της Λιβύης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κ. Δένδια με την ομόλογό του από τη Νορβηγία, στο επίκεντρο βρέθηκε η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για οικονομική συνεργασία.

Μάλιστα διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Νορβηγία για την Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν θετικά την οικονομική και πολιτική σταθερότητα που χαρακτηρίζει πλέον τη χώρα μας.

Ενδεικτικά ανέφεραν πως ορισμένα νορβηγικά funds που χαρακτηρίζονται ως «συντηρητικά», υπό την έννοια ότι επιδιώκουν επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, διερευνούν ήδη επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Όσον αφορά την συνάντηση με τον λίβυο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη και τις προεκτάσεις της σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον πολιτικό τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...