Με κλειδί του δύο βουλευτές του αλβανικού κόμματος BESA, ο Ζόραν Ζάεφ ξεκλείδωσε τη ζητούμενη πλειοψηφία των 80 για την (προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών) τροποποίηση του Συντάγματος που φιλοδοξεί ότι θα του ανοίξει την πόρτα των ευρωατλαντικών θεσμών.
Η συνεδρίαση στη βουλή των Σκοπίων για τις τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση επρόκειτο να αρχίσει στις 13.00. Η έναρξη της ωστόσο καθυστέρησε για αρκετή ώρα λόγω ακριβώς των διαβουλεύσεων της τελευταίας στιγμής μεταξύ του Ζάεφ και του BESA για την τελική διατύπωση σε άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου σχετικά με την υπηκοότητα.
Η κρίσιμη συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, τελικά όμως αναβλήθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές) για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φερόταν να του έλειπε μόλις ένας βουλευτής προκειμένου να αποκτήσει τη ζητούμενη πλειοψηφία.
Την Πέμπτη, όμως, ο πρωθυπουργός της γείτονος είχε εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESΑ (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση τεχνικής διατύπωσης στo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα.
Η συγκεκριμένη διατύπωση, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
Όπως εξήγησε ο Ζάεφ, «αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, ‘μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν ‘Μακεδόνες’». «Αυτή είναι η ουσία», είπε και γνωστοποίησε ότι «εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης».
Η πρόταση της κυβέρνησής του για το θέμα της υπηκόοτητας είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως ‘μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’, στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως ‘της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’ και στα αγγλικά ως ‘Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia’».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ των Σκοπίων, ήδη βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα, με τον Ζάεφ να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
Στην Αθήνα την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος μιλούσε (και ήλπιζε) για εμπλοκή με τη Συμφωνία στα Σκόπια…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News