371
Ο Χαρούκι Μουρακάμι ξεσπάθωσε κατά του ιάπωνα πρωθυπουργού | CreativeProtagon

Ο Χαρούκι Μουρακάμι και το τούνελ της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 18:00
Ο Χαρούκι Μουρακάμι ξεσπάθωσε κατά του ιάπωνα πρωθυπουργού
|CreativeProtagon

Ο Χαρούκι Μουρακάμι και το τούνελ της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 18:00

Στην Ιαπωνία το να εξαπολύονται μύδροι κατά της εκάστοτε κυβέρνησης για τις όποιες επιλογές της δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ειδικά μετά την άνοιξη του 2011, περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, η παραδοσιακή ιαπωνική διακριτικότητα όσον αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στους ανθρώπους που τους κυβερνούν και τα πεπραγμένα τους τείνει να εκλείψει σχεδόν, καθώς ολοένα περισσότεροι Ιάπωνες, όχι μόνο διαφωνούν με πολλές από τις επιλογές των κυβερνήσεων τους, αλλά και το εκφράζουν σε έντονο, μάλιστα, ύφος και δίχως περιστροφές.   

Σήμερα, που η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται εκ νέου στο έλεος του κορονοϊού, κυρίως εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο με καθυστέρηση ενός έτους και παρά την αντίθετη άποψη της πλειονότητας των πολιτών, ακόμη και μία προσωπικότητα κύρους όπως είναι ο Χαρούκι Μουρακάμι αποφάσισε να βάλει κατά της κυβέρνησής του. 

Ο διάσημος λογοτέχνης, συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ όπως τα μυθιστορήματα «Ο Κάφκα στην Ακτή» και «1Q84», επιτέθηκε στον ιάπωνα πρωθυπουργό (από πέρυσι τον Σεπτέμβριο) Γιοσιχίντε Σούγκα, υψώνοντας την φωνή του.  

Κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ραδιοφωνικής του εκπομπής ο 72χρονος Χαρούκι Μουρακάμι επέκρινε με δριμύτητα τις επιλογές του επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Αφού επανέλαβε τα λόγια του Γιοσιχίντε Σούγκα – «Επιτέλους βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» – τον κατηγόρησε ότι αγνόησε παντελώς την επιθυμία των πολιτών να αναβληθούν οι Αγώνες με στόχο την αποτροπή ενός νέου θανατηφόρου κύματος της πανδημίας, επισημαίνοντας στον αέρα πως «εκείνος δηλώνει πως βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Εχουμε την ίδια ηλικία αλλά η δική του η όραση πρέπει να είναι πολύ καλύτερη από τη δική μου. Γιατί εγώ ειλικρινά δεν βλέπω τίποτα». Κατά τον κορυφαίο και πολυβραβευμένο συγγραφέα ο Γιοσιχίντε Σούγκα «δεν ακούει κανέναν. Ενδέχεται η όρασή του να είναι καλή. Ωστόσο βλέπει μόνο αυτό που θέλει να δει».   

Σύμφωνα με τα δικά μας πολιτικά ήθη οι επικρίσεις του Μουρακάμι είναι τουλάχιστον επιεικείς. Ομως στην Ιαπωνία εξελήφθησαν ως αμετάκλητη καταδίκη. Σημειώνεται πως από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ανησυχητικά. Tην 23η Ιουλίου, ημέρα έναρξης της 32ης Ολυμπιάδας, καταγράφηκαν στη χώρα 4.082 νέα κρούσματα, την 8η Αυγούστου, ημέρα λήξης των αγώνων, 14.352 κρούσματα ενώ την 26η Αυγούστου 24.950 κρούσματα.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...