Υπερφίαλος, αλλοπρόσαλλος, ανιστόρητoς –και πανίσχυρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να επιβεβαιώνει πόσο τοξικός πολιτικός είναι.
Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα όταν σε μια έκρηξη τρέλας του μεγαλείου δοξολόγησε τον εαυτό του γράφοντας στο Twitter για «τη μεγάλη και απαράμιλλη σοφία μου» και απειλώντας την Τουρκία ότι θα καταστρέψει ολοσχερώς την οικονομία της (εδώ).
Λίγο νωρίτερα o ίδιος άνθρωπος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο, σαν καλά φιλαράκια, συμφώνησαν να επιτρέψει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία καταδιώκοντας τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ μέχρι πρότινος (εδώ).
Επειτα ο ίδιος Τραμπ ανακοίνωσε ότι είναι κακή ιδέα να εισβάλει η Τουρκία στη Συρία (εδώ).
Και τώρα, για να δικαιολογήσει το επικών διαστάσεων άδειασμα των –επί πέντε χρόνια συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS– Κούρδων, τους οποίους παρέδωσε στην κρεατομηχανή του Ερντογάν, είπε στον αμερικανικό λαό ότι οι Κούρδοι δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ στην Απόβαση στη Νορμανδία το 1944! Λες και είχαν κράτος οι ελεγχόμενοι τότε από τους Τούρκους και τους… Αγγλους Κούρδοι. Ή λες και οι Τούρκοι, που συνεργάστηκαν με τη χιτλερική Γερμανία, είχαν βοηθήσει…
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο ένα «ενδιαφέρον» άρθρο που διάβασε κάπου και στο οποίο υπήρχε η παρατήρηση ότι οι Κούρδοι δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Απόβαση της Νορμανδίας και τώρα απλώς μάχονται για τη γη τους.
«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε. «Μας αρέσουν οι Κούρδοι», προσέθεσε. Αλλά…
Το ότι επί πέντε χρόνια οι Κούρδοι έκαναν τη δουλειά των ΗΠΑ στη Συρία καταδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος, δεν ενδιαφέρει πια τον Τραμπ –το αφήγημα που ακούγεται πλέον σε δεξιά αμερικανικά ΜΜΕ είναι ότι οι Κούρδοι ήταν μεν σύμμαχοι, αλλά η συνεργασία ήταν ad hoc και τώρα απειλούν μια φίλη χώρα του ΝΑΤΟ, εξάλλου μπορεί να είναι και μαρξιστές…
Είναι σαφές ότι ο πλανήτης και η περιοχή μας βιώνουν τι σημαίνει εξωτερική πολιτική μέσα από έναν λογαριασμό Twitter ενός ανθρώπου που έχει ψηφιστεί για να απομονώσει τη χώρα του και παρακάμπτει τους ειδικούς της διπλωματίας κάνοντας ουσιαστικά ό,τι θέλει.
Ο Τραμπ έχει αδειάσει, για παράδειγμα, μεγαλοπρεπώς τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, ο οποίος λίγες ώρες προτού ο Λευκός Οίκος ανακοινώσει το deal με τον Ερντογάν έστελνε τάχα «αυστηρά» μηνύματα στην Τουρκία, χαροποιώντας Αθήνα και Λευκωσία.
Τώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να μαζέψει ό,τι μπορεί. Σε μια λεκτική ακροβασία κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο PBS, επέμεινε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία». Αλλά μετά επεσήμανε ότι η Αγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και εξήγησε ότι ο Τραμπ πήρε την απόφαση να αποσυρθεί το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να μην «διατρέξουν κίνδυνο».
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή, αλλά και αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τον Ερντογάν, από τη στιγμή μάλιστα που έχει συνεννοηθεί τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο τηλεφωνήθηκε την Τετάρτη προτού αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία (εδώ).
Η Αγκυρα σε διάβημά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγουν από την Τετάρτη οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη».
Κατά την τουρκική διπλωματία η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.
Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης υπό τον έγκλειστο στις τουρκικές φυλακές Οτσαλάν, που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του ’80.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται την Πέμπτη για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).
«Οπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.
Κυρώσεις κατά Ερντογάν συζητούν στη Γερουσία
Στο μεταξύ κυρώσεις κατά του Ερντογάν ζητούν αμερικανοί γερουσιαστές!
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν και ο μετριοπαθής ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ παρουσίασαν το περίγραμμα σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας —συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν— καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις και τον τομέα της ενέργειας, σε μια πρώτη αντίδραση στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Οι δύο γερουσιαστές εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.
Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Αγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Ακόμη, οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προτείνουν να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του Ερντογάν.
Πέραν του προέδρου της Τουρκίας, οι δύο γερουσιαστές εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Αμυνας.
Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνδέουν την άρση των κυρώσεων αυτών με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπου άρχισαν χθες Τετάρτη επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News