519
| Reuters/CreativeProtagon

Ο «ραδιενεργός ρατσισμός» του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 19:06
|Reuters/CreativeProtagon

Ο «ραδιενεργός ρατσισμός» του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 19:06

Για μια άκρως… ραδιενεργό ρατσιστική «σούπα», την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ φροντίζει να ανακατεύει συχνά για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς, κάνει ευθέως λόγο ο Τζέιμς Κόμεϊ.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο πρώην διευθυντής του FBI κατά την περίοδο 2013-2017 εγκαλεί τον αμερικανό πρόεδρο ότι εκμεταλλεύεται τη δύναμη της ρατσιστικής του ρητορικής, ουσιαστικά «εκλιπαρώντας» για περιστατικά σαν και αυτό προ ημερών στο Ντέιτον του Οχάιο, καθώς εξυπηρετεί άψογα τους σκοπούς της μισαλλόδοξης ατζέντας του.

Είτε, όπως σημειώνει, αρνούμενος να αποκηρύξει ευθέως τους πάσης φύσεως υπέρμαχους της λευκής υπεροχής (όπως την Κου Κλουξ Κλαν, η οποία τον στήριξε ένθερμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016), είτε παίρνοντας ακόμη και το μέρος τέτοιων κοινωνικών παθογενειών, όπως λόγου χάρη, μετά τις επιθέσεις νεοναζιστών και ρατσιστών σε διαδηλωτές στο Σάρλοτσβιλ το 2017, όταν τόνισε πως «βλέπω γενναίους ανθρώπους εξίσου και στις δυο πλευρές της διαμάχης».

Οπως αναφέρει στο editorial του ο Κόμεϊ, «μπορεί ο Τραμπ να πιστεύει ότι ανακατεύοντας τη ρατσιστική αυτή σούπα της ρητορικής, του προσφέρει κάποιο πολιτικό όφελος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, κάνει πραγματικά κάτι πολύ πιο επικίνδυνο».

«Με κάθε τέτοια λέξη για “πολύ γενναία άτομα και στις δύο πλευρές”, ο πρόεδρός μας επιτρέπει στον χυλό του ρατσισμού να βράζει και να ακτινοβολεί ακόμη πιο επικίνδυνα, καθώς οι ακτίνες του μίσους του βλάπτουν ανεπανόρθωτα το έθνος μας» επισημαίνει.

Ο Κόμεϊ υποστηρίζει πως «κάθε αμερικανός πρόεδρος φέρει την ευθύνη να λέει δυνατά και σταθερά ότι η λευκή υπεροχή είναι παράνομη, ότι η ενθάρρυνσή της μπορεί να προκαλέσει βία και ότι μια βία που πλήττει ανθρώπους λόγω του χρώματος του δέρματός τους αποκαλείται ξεκάθαρα “τρομοκρατία”».

Για αυτό και στο τέλος εκλιπαρεί τον Τραμπ να «κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να εκφράζει απλώς τα συλλυπητήρια του μέσω του Twitter».

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσετε να εκμεταλλεύεστε τη ραδιενεργό δύναμη του ρατσισμού» καταλήγει με νόημα.

Τζόμπι Γουόρικ: «Παρόμοια η ισλαμιστική με την τρομοκρατία της λευκής υπεροχής»

«Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες ανάμεσα στον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό και τους Aμερικανούς που διαπράττουν τρομοκρατικά χτυπήματα εν ονόματι της λευκής υπεροχής».

Αυτά είναι τα λόγια του Τζόμπι Γουόρικ, δημοσιογράφου της Washington Post και συγγραφέα του (βραβευμένου με Πούλιτζερ) βιβλίου «Black Flags: The Rise of ISIS» με θέμα τις ρίζες του Ισλαμικού Κράτους, στην ανταποκρίτρια της ιταλικής Corriere στις ΗΠΑ.

«Σε αμφότερες τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε κυρίως με νεαρούς τρομοκράτες, που αισθάνονται απογοητευμένοι και αποκομμένοι από την κοινωνία και πράττουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις επειδή θέλουν να νιώθουν πως έχουν έναν στόχο και μια αποστολή στη ζωή τους. Και στις δυο περιπτώσεις επίσης, έχουμε να κάνουμε με νέους που νιώθουν πως, με κάποιον τρόπο, η κουλτούρα τους απειλείται από έναν εξωτερικό παράγοντα» προσθέτει ο Γουόρικ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ακόμη και αν οι περισσότεροι από τους νέους αυτούς δεν υποκύψουν ποτέ στον πειρασμό να τελέσουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα, εντούτοις αρκετοί εξ αυτών ταυτίζονται με τους δράστες σε αυτές τις περιπτώσεις».

«Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο σχολείο Σάντι Χουκ (τον Δεκέμβριο του 2012), πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν πως η σφοδρότητα της ενέργειας, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μια αλλαγή προς το καλύτερο. Ωστόσο, αυτό ουδέποτε συνέβη, γεγονός που αποδεικνύει πως όντως κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά σήμερα στις ΗΠΑ» καταλήγει με νόημα ο δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...