Η HBO θα παρουσιάσει αδημοσίευτο, γυρισμένο υλικό από την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα με πιθανό τίτλο «The Godfather Epic». Ετσι, λοιπόν, οι τυχεροί τηλεθεατές ανά τον κόσμο θα δουν αδημοσίευτες σκηνές από τις δυο ταινίες «Ο Νονός» και «Ο Νονός 2».
Βέβαια, οι «μυημένοι» θα θυμούνται πως κάποιες σκηνές από τη μίνι σειρά, διάρκειας 7 ωρών και 30 λεπτών, έχουν δημοσιευθεί και το 1979. Ακόμα κι αν οι περισσότερες ήταν αποκλειστικά για διαφημιστικούς σκοπούς προβάλλοντας κάποια προϊόντα. Ηταν «ιεροσυλία»; Εντάξει, αυτό αποτελεί μια άλλη συζήτηση. Επιστρέφοντας στο θέμα μας, άλλη μια δημοσίευση επιλεγμένων σκηνών έχει γίνει και το 1981. Τώρα, όμως, εν έτει 2016, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το «The Godfather Epic» θα προβληθεί ολόκληρο. Και, βασικά, δίχως διαφημίσεις.
Μέχρι τώρα δεν έχει γνωστή η ημερομηνία της προβολής, αλλά -όπως γίνεται κατανοητό- οι θαυμαστές ήδη μετρούν τις ώρες. Το σίγουρο είναι πως το 7ωρο υλικό θα χωριστεί σε επεισόδια, τα οποία θα προβληθούν για έναν ολόκληρο μήνα.
Δείτε το πρώτο τρέιλερ
Απανταχού θαυμαστές του «Νονού» κάν’ τε υπομονή. Ο μεγαλύτερος μαφιόζος στην ιστορία του κινηματογράφου θα είναι και πάλι εδώ – στις τηλεοράσεις σας.
Λίγη μαφιόζικη ιστορία
Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
Σενάριο: Μάριο Πούτζο, Φράνσις Φορντ Κόπολα
Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Αλ Πατσίνο, Τζέιμς Κάαν, Ρόμπερντ Ντιβάλ, Νταϊάν Κίτον, Τζον Καζάλ, Άντι Γκαρσία.
Ο «Νονός» -προβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1972 και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο τού Μάριο Πούτζο- ξεκινά την ιστορία του, στο πρώτο μέρος, που αφορά στον Δον Κορλεόνε, στον Βίτο Κορλεόνε, που είναι η κεφαλή μιας μαφιόζικης οικογένειας. Ναι. Αυτός είναι ο «Νονός», που τον υποδύεται ο Μάρλον Μπράντο, σε έναν ρόλο ζωής. Βασικά, και θανάτου. Η οικογένειά του στην ταινία είναι μία από τις πέντε οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεγάλο Μήλο, στη Νέα Υόρκη. Ο γιος του ο Μάικλ (ο Αλ Πατσίνο) μόλις έχει επιστρέψει από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και επιθυμεί να ζήσει μια νορμάλ ζωή. Ο Δον όταν το ακούει αυτό, του έρχεται κάτι σαν σκοτοδίνη, αφού τον προορίζει για αρχηγό της Φαμίλιας του. Ο Μάικλ, τελικά, θα πάρει την αρχηγία της οικογένειας έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του πατέρα του – από άντρες του Σολόζο, με τον οποίο και θα ξεκινήσει ο πόλεμος.
Στα γυρίσματα αυτής της πρώτης ταινίας της τριλογίας, ο Κόπολα «κάηκε», έπαθε σύνδρομο burn out, πώς το λένε, και ούτε ήθελε να ακούσει ότι θα συνεχίσει το σίκουελ. Επειτα από πολύ… «μασάζ» από την πλευρά της παραγωγής είπε το «ναι», υπό την προϋπόθεση πως o παραγωγός Robert Evans -του είχε φάει τα… συκώτια- δεν θα τον ενοχλούσε, πια, και ότι θα ονόμαζε την ταινία «Ο Νονός: Μέρος ΙΙ».
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, λοιπόν, του Κόπολα -η πρεμιέρα έγινε στην Ελλάδα στις 24 Οκτωβρίου 1975- βλέπουμε δύο παράλληλες κύριες πλοκές του έργου: η μία περιλαμβάνει την ιστορία του αρχηγού της Μαφίας, Μάικλ Κορλεόνε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και η άλλη είναι μια σειρά αναδρομών στο παρελθόν με τον πατέρα του, Βίτο Κορλεόνε, από την παιδική του ηλικία στην Σικελία το 1901 και στην ίδρυση της οικογένειας Κορλεόνε στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ ήταν ακόμη νεαρός (1917-1925). Μαζί με το δεύτερο μέρος έγινε και τηλεοπτική σειρά το 1977 (434 λεπτά), αφού ο σκηνοθέτης είχε αρκετές σκηνές γυρισμένες που είχαν κοπεί από το μοντάζ και δεν ήθελε να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Στο τρίτο μέρος -η πρεμιέρα στην Ελλάδα είχε γίνει στις 3 Μαΐου 1991- μεταφερόμαστε στην Αµερική της δεκαετίας του ’70: ο Μάικλ παραµένει αρχηγός της «αγίας» οικογένειας Κορλεόνε, αλλά τώρα βασανίζεται από δύο µεγάλα πάθη: ψάχνει για έναν κατάλληλο διάδοχο και προσπαθεί να «καθαρίσει» την οικογένειά του από το έγκλημα. Στο πρόσωπο του νεότερου Βίνσεντ βλέπει τον άνθρωπο που θα µπορούσε να τον διαδεχτεί, αλλά καταλήγει στο ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη Μαφία, αυτό είναι, σχεδόν, αδύνατο. Έτσι, όλα βάφονται από πολύ αίμα, σε έναν ατέρμονο κύκλο.
Αυτό που δημιούργησε ο Κόπολα αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα «αγνό» γκανγκστερικό θρίλερ, μιλάμε για ένα κοινωνικό έπος, με μια άλλη ματιά και προσέγγιση απέναντι στη βία και την αιματοχυσία. Μια άλλη θεώρηση των μηχανισμών λειτουργίας μιας οικογένειας μαφιόζων που φαίνονται αξιοπρεπέστατοι επιχειρηματίες, μέσα σε ένα κράτος εν κράτει. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια ταινία-ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία του Κινηματογράφου.
Οι βραβεύσεις τής ταινίας είναι πολλές: προτάθηκε για 11 Οσκαρ, στην απονομή του 1973, και κέρδισε τρία πολύ σημαντικά: Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου -για τον Μάρλον Μπράντο- Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου. Επίσης το 1973, ο Νίνο Ρότα πήρε το Γκράμι για τη μουσική επένδυση ταινίας.
Ολα ξεκινούν με τα χάδια στη γάτα του από τον Δον Βίτο Κορλεόνε, μια κλασική εικόνα του παγκόσμιου σινεμά, την ώρα που ακούει στο γραφείο του μια έκκληση για βοήθεια. Αυτή η εναρκτήρια σκηνή, ήταν αυτοσχεδιασμός! Αυτή η γκρι γάτα που κρατά στην αγκαλιά του, δεν ήταν μέρος του σεναρίου. Ηταν μια αδέσποτη γάτα που έκανε βόλτες στον χώρο και ο Μπράντο αποφάσισε να την ενσωματώσει στη σκηνή.
Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον: «I’m going to make him an offer he can’t refuse». «Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί». Αυτή, ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του Κινηματογράφου.
Ετσι κι αλλιώς, όλη η ταινία αποτελεί μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. Και μη φέρετε αντιρρήσεις – θα ξεκινήσουμε βεντέτα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News