437
Λαβρόφ (αριστερά) και Πούτιν στην α λα Μακρόν συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα. | Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ο Λαβρόφ «συγκρατεί» τον Πούτιν: Να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 16:43
Λαβρόφ (αριστερά) και Πούτιν στην α λα Μακρόν συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.
|Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ο Λαβρόφ «συγκρατεί» τον Πούτιν: Να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 16:43

Καθώς ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του, όσοι ήλπιζαν ή ποντάριζαν σε μια ξαφνική διέξοδο στο ουκρανικό αδιέξοδο, όσοι προεξοφλούσαν μια ρωσική μεθόδευση που θα αποκλιμάκωνε την κρίση, ή αναζητούσαν έστω μια εκλογίκευση της στάσης της Μόσχας, βρήκαν την απάντησή τους τη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα στην ακόλουθη είδηση: ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, παρά το γεγονός πως οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν θεωρούνται ικανοποιητικές.

Οι παραινέσεις του Λαβρόφ προς τον Πούτιν αναγνωρίστηκαν ως ένα βήμα πιο μακριά από τη σύγκρουση, μολονότι αυτή ήταν όλη τη Δευτέρα το ξεκάθαρο ενδεχόμενο ακόμα και μέσα στα επόμενα 24ωρα, όπως προειδοποίησε χαρακτηριστικά από την Ουάσινγκτον ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Πούτιν και Λαβρόφ κάθισαν πάλι σε ένα από τα γνωστά τεράστια τραπέζια της ρωσικής γραφειοκρατίας –με την κατάλληλη… απόσταση μεταξύ των δύο συνομιλητών που έγινε διάσημη από την πρόσφατη συνάντηση του Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν– και τα είπαν για το Ουκρανικό. Οπως μεταδόθηκε, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, πως τα περιθώρια του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης με τη Δύση ακόμη όχι μόνο δεν έχουν εξαντληθεί αλλά και «απέχουν πολύ» από ένα τέτοιο σημείο… εξάντλησης.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να διευρυνθούν σε αυτήν τη φάση οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τη Δύση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτές δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«…Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πάντα πιθανότητες (…) Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητές μας δεν έχουν εξαντληθεί (…) Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε (…)», εμφανίζεται μεταξύ άλλων να λέει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο μπροστά στις κάμερες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Δύσης.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν φέρεται να απάντησε λέγοντας: «Εντάξει».

Ο σχετικός διάλογος, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, προβλήθηκε και στη ρωσική κρατική τηλεόραση, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ευχές για ένα «σήμα» από τη Μόσχα προς αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o Λαβρόφ αναγνώρισε μεν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ρωσίας, αλλά ζήτησε από τον Πούτιν να συνεχίσει τις συνομιλίες και σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση των κινδύνων στρατιωτικής εμπλοκής.

Αμέσως μετά τον Πούτιν, μάλιστα, ο Λαβρόφ συνάντησε και τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σοϊγκού είπε πως τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είτε ολοκληρώνονται είτε οδεύουν προς ολοκλήρωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από εκεί ή όχι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...