Βάζετε ένα καρφί σε μια γυψοσανίδα. Εχετε σκεφτεί τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα γνωστά ούπα; Το καρφί με τον καιρό θα έπεφτε. Το θεωρούμε τόσο δεδομένο, αλλά δεν είναι. Κανονικά θα πρέπει να λέμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον γερμανό εφευρέτη Αρτουρ Φίσερ, ο οποίος κατέγραψε στο ενεργητικό του πάνω από 1.100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Για όσους δεν το γνωρίζουν ένα ανακαλύψει το πρώτο συγχρονισμένο φλας για φωτογραφική μηχανή και φυσικά το περιβόητο ούπα.
Οπως γράφουν οι New York Times, στις 27 Ιανουαρίου, ο Αρτουρ Φίσερ άφησε την τελευταία του πνοή στην πόλη Βαλντάχταλ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, σε ηλικία 96 ετών. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την εταιρεία του, τον όμιλο Φίσερ.
Μόνο που ο Φίσερ δεν ήταν πάντα επικεφαλής ενός άκρως επικερδούς ομίλου. Ξεκίνησε ως κλειδαράς και επιδέξιος επιδιορθωτής και το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το έλαβε το 1947. Ηθελε να τραβήξει φωτογραφίες της νεογέννητης κόρη του και αίφνης του ήρθε η ιδέα.
Η πρώτη εφεύρεση
Είχε πει το 2015 στο γερμανικό περιοδικό Spiegel: «Εκείνη την εποχή μπορούσε κανείς να χρησιμοποιεί μόνο φλας με σκόνη για εσωτερικές λήψεις το οποίο έπρεπε να ανάβει με ένα καλώδιο. Ηταν επικίνδυνο και η ποιότητα της εικόνας ήταν κακή». Τότε ήταν που ανακάλυψε ένα συγχρονισμένο μηχανισμό που ενεργοποιεί το φλας της μηχανής. Η συσκευή αγοράστηκε από την Agfa, μια μεγάλη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών, και ο Φίσερ ξεκίνησε σιγά σιγά να βρίσκει λύσεις για διάφορα μικρά, καθημερινά προβλήματα. Και συνέχισε να το κάνει επί επτά δεκαετίες.
Το 1958 προέκυψε το πρόβλημα με τις βίδες σε μια γυψοσανίδα. Εβλεπε τους εργάτες πως δυσκολεύονταν να τις στηρίξουν και έτσι του ήρθε η ιδέα θα φτιάξει ένα πλαστικό περίβλημα με δόντια που ανοίγουν μέσα στον τοίχο και θα δημιουργούν αντίσταση. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα ούπα. Σήμερα περισσότερα από 14 εκατομμύρια ούπα παράγονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. «Ο,τι ήταν ο Μπιλ Γκέιτς για τους υπολογιστές ήμουν εγώ για τις επισκευές στο σπίτι», θα πει στην ίδια συνέντευξη.
Ο γιος του ράφτη
Ακολούθησαν, βέβαια, ένα σωρό εφευρέσεις: ακροφύσια αερισμού, ποτηροθήκες για αναδιπλούμενα καπάκια και οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει εύκολη και πρακτική την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Οι συνολικές εφευρέσεις του είναι 1.093 – περισσότερες και από αυτές του Τόμας Εντισον.
Κι όμως, ο γιος ενός ράφτη που έζησε μια κλασική μικροαστική ζωή στο Τούμπιγκεν δέχθηκε το πατρικό νεύμα να κάνει πράξη τις τρελές ιδέες του και το έκανε.
Η γνωριμία με τον Χίτλερ
Ο Φίσερ ήταν μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας και στρατολογήθηκε στο στρατό με την ελπίδα ότι θα γινόταν πιλότος. Ωστόσο, η μυωπία του δεν του επέτρεψε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Τελικά, έγινε μηχανικός της Λουφτβάφε και γνώρισε τον Χίτλερ τα Χριστούγεννα του 1939 όταν τους επισκέφθηκε στο στρατόπεδό. Εκεί του χάρισε αναγκαστικά ένα μοντέλο αεροπλάνου που είχε φτιάξει για τη μητέρα του. Στη συνέχεια επέζησε από τη μάχη του Στάλινγκραντ, συνελήφθη στην Ιταλία και εστάλη σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στην Αγγλία. Επέστρεψε στη Γερμανία το 1946, ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο αναπτήρων και το 1948 έκανε την πρώτη δική του εταιρεία. Αυτή είναι η μήτρα για τις σημερινές 42 θυγατρικές που διαθέτει ο Ομιλος Φίσερ. Απασχολεί 4.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και πουλάει 14.000 προϊόντα σε περισσότερες από 100 χώρες.
Η γυναίκα του Φίσερ, Ρίτα Γκόνσερ, πέθανε το 2013. Μαζί της έκανε δύο παιδιά: τον Κλάους και την Μάργκο. Αυτοί θα χρειαστεί να συνεχίσουν το έργο του πατέρα-εφευρέτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News