253
Δεν είναι εικόνα από video game. Είναι εικόνα από την φαντασία του Κιμ Γιονγκ Ουν | YouTube

Ο Κιμ ανατινάζει τον Λευκό Οίκο

Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Ζαχαριάδης 28 Απριλίου 2017, 13:24
Δεν είναι εικόνα από video game. Είναι εικόνα από την φαντασία του Κιμ Γιονγκ Ουν
|YouTube

Ο Κιμ ανατινάζει τον Λευκό Οίκο

Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Ζαχαριάδης 28 Απριλίου 2017, 13:24

Το βίντεο που έφτιαξε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας για να απαντήσει στις τελευταίες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ –του πρώτου αμερικανού προέδρου που πήρε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στα σοβαρά– έχει διάρκεια δυόμισι λεπτά.

Θεματολογικά μοιάζει να έχει βγει από τα υγρά όνειρα κάθε μιλιταριστή. Εκείνου δηλαδή του μιλιταριστή που φαντασιώνεται την ώρα της επίθεσης τον ουρανό να γίνεται κάτι σαν το Βροντάδο το βράδυ της Ανάστασης.

Μόνο που η εκτέλεσή του θυμίζει περισσότερο τελευταίας κατηγορίας βιντεοταινία του ’80. Και ο συνδυασμός αυτών των δύο καταλήγει σε κωμωδία. Ή σε μεταμοντέρνο έργο video art. Ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει κανείς.

Μέσα σε αυτά τα δυόμισι λεπτά του βίντεο, η υπηρεσία προπαγάνδας του καθεστώτος του Κιμ Γιoνγκ Ουν χωράει τα πάντα: χολιγουντιανού τύπου σκηνές από την παρέλαση που έγινε την ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους της Βόρειας Κορέας, επικά δραματική μουσική, άπειρους πυραύλους που εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση, ειδικά εφέ (σ.σ.: επιπέδου νηπιαγωγείου) που δείχνουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα να καταστρέφονται, αποβάσεις βορειοκορεατών κομάντος, φράσεις όπως «Μπορούμε να δούμε τον εχθρό που θα καταστρέψουμε», «Η στιγμή που ο εχθρός κάνει τα πρώτα του βήματα προς την επιθετικότητα και την εισβολή» και «Θα σας δείξουμε τι μπορεί να κάνει μια δυνατή χώρα που ηγείται παγκοσμίως στα πυρηνικά όπλα (σ.σ.: όχι γέλια…) είναι ικανή να πετύχει».

Και βέβαια, στο φινάλε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: οι πύραυλοί του φτάνουν μέχρι τον Λευκό Οίκο ο οποίος αφού ανατινάζεται, παραδίδεται στις φλόγες. Και γιατί να μην το κάνει; Αφού μπορεί! Εστω και σε ταινία.

Αλλά στο κάτω-κάτω η ταινία αυτή είναι η μόνη που θα δουν οι Βορειοκορεάτες. Οπότε ελλείψει άλλης πληροφόρησης μπορούν κάλλιστα να θριαμβολογήσουν ζώντας την δική τους virtual πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...