941
Το Λονδίνο είναι ο πρώτος σταθμός μια περιοδεύουσας έκθεσης για τον θρύλο της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ | Facebook/Bob Marley

Ο Μπομπ Μάρλεϊ και μια μοναδική εμπειρία αγάπης

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Φεβρουαρίου 2022, 16:57
Το Λονδίνο είναι ο πρώτος σταθμός μια περιοδεύουσας έκθεσης για τον θρύλο της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ
|Facebook/Bob Marley

Ο Μπομπ Μάρλεϊ και μια μοναδική εμπειρία αγάπης

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Φεβρουαρίου 2022, 16:57

«One love, one heart /Let’s get together and feel all right…» τραγούδησε ο Μπομπ Μάρλεϊ ξεσηκώνοντας από την πρώτη στιγμή τον κόσμο. Ηταν ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ «Exodus» των Bob Marley & The Wailers, με επιτυχίες της ρέγκε, που κυκλοφόρησε το 1977, ωστόσο είχε ηχογραφηθεί για πρώτη φορά το 1965 σε στυλ σκα από την πρώτη μπάντα του Μάρλεϊ με τους Πίτερ Τος και Μπάνι Γουέιλερ, οι οποίοι αποχώρησαν αργότερα.

Με σύνθημα, «Ελάτε να μαζευτούμε και να νιώσουμε καλά», λοιπόν, και το «μολυσματικά» γοητευτικό πνεύμα του τραγουδιού, η πρώτη έκθεση της λονδρέζικης γκαλερί Saatchi μετά το lockdown είναι αφιερωμένη στον θρύλο της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ (1945-81).

Η μοναδική επίσημη έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου τζαμαϊκανού καλλιτέχνη με τίτλο «The Bob Marley One Love Experience», εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Saatchi την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Απριλίου. Το Λονδίνο είναι ο πρώτος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας της έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία παραγωγής Terrapin Station Entertainment σε συνεργασία με την οικογένεια Μάρλεϊ και τη Senbla.

Οπως δήλωσε η Σεντέλα Μάρλεϊ, διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Bob Marley, «Εδώ και πολλά χρόνια, θέλαμε να παρουσιάσουμε μια περιοδεύουσα έκθεση για τον Μπομπ Μάρλεϊ  και είμαστε ενθουσιασμένοι, που τη βλέπουμε να ζωντανεύει και να κάνει το ντεμπούτο της στο Λονδίνο, το οποίο είχε μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του μπαμπά. Την εμπειρία μπορούν να απολαύσουν όλες οι γενιές και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε τη μουσική και το μήνυμα του μπαμπά στον κόσμο».

Οι αναφορές στη μαριχουάνα και τη νομμοποίησή της δεν λείπουν από την έκθεση (Facebook/Bob Marley)

Η έκθεση τιμά το φαινόμενο Μάρλεϊ μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες, οικογενειακά αναμνηστικά και σπάνια πλάνα του θρύλου της ρέγκε, αποκαλύπτοντας στο κοινό τα πάθη, τις επιρροές, τα διαφορετικά στοιχεία της πολύπλευρης ζωής του τζαμαϊκανού καλλιτέχνη και τη διαρκή κληρονομιά του στο διεθνές κοινό. Ωστόσο αυτό που κάνει την έκθεση πραγματικά ξεχωριστή είναι η πολυαισθητηριακή διαδραστική εμπειρία, η οποία αποτυπώνει την ενωτική του παρακαταθήκη, καθώς απευθύνεται στους λάτρεις της μουσικής όλων των ειδών, και όχι μόνο στους φανατικούς θαυμαστές του Μάρλεϊ.

Η αναδρομική έκθεση ξεκινά με πολύ σκληρό ρυθμό στο «One Love Music Room», παρά το soundtrack της ρέγκε. Μια γδαρμένη κιθάρα και χειρόγραφοι στίχοι προσφέρουν μια εικόνα της διαδικασίας σύνθεσης των τραγουδιών του Μάρλεϊ, αλλά το να τα θαυμάζει κανείς πίσω από ένα γυάλινο περίβλημα και επιγραφές με χρυσές πλάκες είναι μια εισαγωγή μάλλον ασυμβίβαστη με τον χαλαρό χαρακτήρα του εμβληματικού μουσικού, γράφει στους The Times η Τζέιντ Κατλ.

Μια σπάνια φωτογραφία του Μπομπ Μάρλεϊ ενώ παίζει ποσόσφαιρο (Facebook/Saatchi Gallery)

Η διάθεση φτιάχνει στο «One Love Forest», όπου μια γωνιά με σακιά φασολιών κάτω από ένα ψεύτικο θόλο με φύλλα κάνναβης και ηχητικά εφέ με κελαηδίσματα, δημιουργεί μια πιο χαλαρή εμπειρία. Και η ομίχλη, που τυλίγει με καπνό τα πορτρέτα με θέμα το joint, τα οποία απεικονίζουν την υποστήριξη του Μάρλεϊ στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, είναι ένα έξυπνο εύρημα των επιμελητών.

Στο «Soul Shakedown Studio» παρουσιάζεται μια σιωπηλή ντίσκο και πλάνα ζωντανής συναυλίας, όπου άγνωστοι φορούν ακουστικά και χορεύουν κάτω από μια γιγάντια περιστρεφόμενη μπάλα ντίσκο πριν ποζάρουν σε ένα φωτογραφικό θάλαμο με μια κιθάρα, μαράκες και γυαλιά ηλίου.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ σε ένα στιγμιότυπο με τον Πίτερ Τος (Facebook/Bob Marley)

Στην καρδιά της έκθεσης βρίσκεται η «Beautiful Life Zone», που είναι αφιερωμένη στον προσωπικό κόσμο του τζαμαϊκανού καλλιτέχνη, από το ποδόσφαιρο μέχρι την οικογένεια. Εδώ είναι τοποθετημένη και μια φωτογραφία (σε πραγματικό μέγεθος) ενός πέναλτι μετά από αγώνες επιτραπέζιου ποδοσφαίρου και φλίπερ. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επιλέξουν το soundtrack σε ένα τζουκ-μποξ.

Το πιο δυνατό έκθεμα είναι ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών του Μπομπ Μάρλεϊ από τη δεκαετία του 1970 που δώρισε η κόρη του Σεντέλα Μάρλεϊ, με σημάδια από γρατσουνιές, τα κορδόνια σαν κουβάρι και τη βρωμιά ακόμα κολλημένη στις σόλες, που τελικά φέρνουν τον επισκέπτη ένα βήμα πιο κοντά στον μουσικό, γράφει η Τζέιντ Κατλ στους The Times.

Μετά την περιπλάνηση στη ανάκατη αναπαράσταση της ζωής στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του Μάρλεϊ, η έκθεση τελειώνει με μια εκλεκτική συλλογή fan art του Τιερί Γκετά, (είναι γνωστός και ως MrBrainwash), του γεννημένου στη Γαλλία street artist με έδρα το Λος Αντζελες, και άλλα έργα, από αινιγματικά κολάζ μέχρι καρικατούρες με έμφαση στα δόντια, εμπνευσμένα από την έκθεση «Marley and One Love» και φιλοτεχνημένα από λάτρεις του Μπομπ Μάρλεϊ.

Η κόρη του Μπομπ Μάρλεϊ Σεντέλα με τη μητέρα της Ρίτα Μάρλεϊ (Facebook/Cedella Marley)

Το κοινό καλείται επίσης να επισκεφτεί το «The Next Gen Room», που τιμά την οικογένεια και την κληρονομιά του Μπομπ Μάρλεϊ μέσω της επόμενης γενιάς. Το κομμάτι της έκθεσης, που είναι αφιερωμένο στη χήρα του Μπομπ, τραγουδίστρια Ρίτα Μάρλεϊ (backing vocalist), είναι μια ευπρόσδεκτη έκπληξη, γράφει η Τζέιντ Κατλ, ωστόσο η έκθεση θα μπορούσε να είχε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτικό αντίκτυπο του Μπομπ Μάρλεϊ, πέρα ​​από περίεργα αποφθέγματα όπως το «Μην κερδίσεις τον κόσμο και χάσεις την ψυχή σου· η σοφία είναι καλύτερη από το ασήμι ή τον χρυσό», που είναι γραμμένο στον τοίχο.

Τέλος, υπάρχουν στοιχεία αυτής της συγκινητικής έκθεσης, που είναι κάπως κλισέ, και μάλιστα καρτουνίστικα. Ωστόσο, πρόκειται για μια χαλαρή έκθεση, η οποία εστιάζει στη χαρά και τη χαλάρωση, που προσφέρνει η ακρόαση της μουσικής του σπουδαίου τζαμαϊκανού μουσικού, το όνομα του οποίου φιγουράρει πλέον σε έναν όμιλο εταιρειών που διαχειρίζεται τις δημιουργίες του, υπό τη διεύθυνση της κόρης του Σεντέλα Μάρλεϊ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...