504
Ο Ζελένσκι των τελευταίων 45 ημερών δεν έχει καμιά σχέση με τον χαλαρό γραβατωμένο πρόεδρο πριν από την εισβολή. Οσο για τον Πούτιν, κανένα πρόβλημα... | CreativeProtagon

Τα σημάδια του πολέμου στο πρόσωπο του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 17:20
Ο Ζελένσκι των τελευταίων 45 ημερών δεν έχει καμιά σχέση με τον χαλαρό γραβατωμένο πρόεδρο πριν από την εισβολή. Οσο για τον Πούτιν, κανένα πρόβλημα...
|CreativeProtagon

Τα σημάδια του πολέμου στο πρόσωπο του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 17:20

Μπορεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας να είναι συνονόματοι αλλά οι όψεις τους είναι εντελώς διαφορετικές. Του Πούτιν η φυσιογνωμία παραμένει η ίδια, ωσάν να φοράει διαρκώς το ίδιο προσωπείο. Οι 45 ημέρες του πολέμου του κατά της Ουκρανίας δεν έχουν αφήσει κανένα σημάδι στο πρόσωπό του. Στους Ρώσους και στον υπόλοιπο κόσμο ο επικεφαλής του Κρεμλίνου φαίνεται, όπως φαινόταν πάντα, ίσως λίγο πιο άγριος και ωχρός. Αντιθέτως το πρόσωπο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει μετατραπεί σε έναν καμβά πάνω στον οποίο αποτυπώνεται καθημερινά το δράμα που ζει ο ουκρανικός λαός εδώ και έξι εβδομάδες. 

Η ουκρανή δημοσιογράφος Κάτια Γκορτσίνσκαγια ανάρτησε στο Twitter δύο φωτογραφικά πορτρέτα του ουκρανού ηγέτη. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε την 23η Φεβρουαρίου, παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η δεύτερη κατά τη μετάβασή του στη μαρτυρική Μπούτσα την περασμένη Κυριακή, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους Ουκρανούς και κορυφαία δυτικά ΜΜΕ. Ακόμη και με μια γρήγορη ματιά δημιουργείται αμέσως η εντύπωση πως τις δύο φωτογραφίες χωρίζουν πολλοί μήνες, εάν όχι χρόνια.

Ο πρώτος Ζελένσκι είναι φρεσκοξυρισμένος, φοράει γραβάτα και έχει την έκφραση του πρώην ηθοποιού, νυν προέδρου ο οποίος, παρά τις ρωσικές απειλές, εξακολουθεί να εμφανίζεται ελαφρώς αποστασιοποιημένος και με την αφέλεια ενός αουτσάιντερ που πιστεύει ακόμα πως μπορεί κάπως να αποτρέψει την επικείμενη ρωσική εισβολή.

Ο δεύτερος Ζελένσκι, εκείνος που με βαριά φωνή προέτρεψε τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου να μεταβούν στη Μπούτσα για να καταγράψουν τις ρωσικές θηριωδίες, φέρει στο πρόσωπό του ξεκάθαρα τα σημάδια της φρίκης του πολέμου. Δεν έχει πλέον τον αέρα του προέδρου κατά τύχη, ούτε του πρωτάρη στην εξουσία ενώ η όποια ελαφρότητα ή αφέλεια έχουν εξαφανιστεί, όπως μαρτυρούν οι ρυτίδες και οι μαύροι κύκλοι.

Οι επικριτές του θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως επρόκειτο για ακόμη μια παράσταση, από τις πολλές που δίνει εδώ και έξι εβδομάδες, ο ουκρανός ηγέτης ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια ώρα στο πρόσωπό του ο Πούτιν θα μπορούσε να διακρίνει σημάδια αδυναμίας, ενοχής για το ανείπωτο δράμα του ουκρανικού λαού, σημάδια εξάντλησης, πέρα από αγανάκτησης και οργής, σημάδια του χρόνου που τρέχει, αποτυπώνοντας κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στην όψη του ουκρανού προέδρου τον ανείπωτο αντίκτυπο του πολέμου.

Αντιθέτως ο επικεφαλής του Κρεμλίνου σχεδόν δεν ανησυχεί για τον χρόνο που περνά, θεωρεί πως έχει ακόμη πολύ στη διάθεσή του, τόσο όσο χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους του. Οσον αφορά τις κατηγορίες περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, κάθε άλλο παρά τον απασχολούν. «Παραδόξως οι δείκτες του ρολογιού του κινούνται εξίσου αργά με τη διεθνή Δικαιοσύνη: εάν συμβεί ποτέ, θα περάσουν χρόνια έως ότου να λογοδοτήσει», αναφέρει η Corriere della Sera σε ρεπορτάζ της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...