Μπορεί η «υπόθεση Παππά» να εγκλώβισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σάββατο σε ένα σχετικά ήπιο εσωτερικό ξεκαθάρισμα, η κυβέρνηση, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει τους σχεδιασμούς της ενόψει του επόμενου, κρίσιμου διαστήματος επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει τα πατήματα της.
Εκτός, λοιπόν, αν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες που θα αφορούν είτε τον κ. Παππά είτε τον κ. Παπαγγελόπουλο, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι στραμμένη στο νομοθετικό μπαράζ που επίκειται το επόμενο διάστημα. Την Τρίτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει ως την 31η Ιουλίου που η Βουλή θα κλείσει για κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες να έχουν ψηφιστεί περίπου 10-15 νομοθετήματα από αρκετά υπουργεία.
Ένα από αυτά είναι και το νομοσχέδιο που καθορίζει το νέο πλαίσιο για τις πορείες, το οποίο αναμένεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Το νομοσχέδιο είναι (από καιρό) απολύτως έτοιμο, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση και, αν δεν ήταν ο κορονοϊός, θα είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο. Με βάση το προς κατάθεση νομοσχέδιο θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρχές ο χρόνος και ο χώρος της εκάστοτε συγκέντρωσης, ενώ θα ορίζεται και οργανωτής για κάθε πορεία που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με την αστυνομία. Η γνωστοποίηση της όποιας συγκέντρωσης στην ΕΛ.ΑΣ θα γίνεται είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας ενώ, ανάλογα με τον προβλεπόμενο αριθμό των συμμετεχόντων, θα γίνονται και οι αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο οργανωτής θα πρέπει να δίνει εκ των προτέρων τα στοιχεία του στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς σε αντίθετη περίπτωση η συγκέντρωση θα διαλύεται.
Είναι σαφές, πάντως, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δύσκολα θα τύχει ευρύτερης συναίνεσης, με δεδομένη και τη σκληρή στάση του ΚΚΕ, ενώ η κυβέρνηση, για λόγους πολιτικού συμβολισμού, δεν ήθελε να το φέρει σε μια Βουλή με 60 βουλευτές στην Ολομέλεια. Εντός αυτής της εβδομάδας, όμως, η Διάσκεψη τον Προέδρων της Βουλής αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων βουλευτών. Συνεπώς ανοίγει και ο δρόμος για την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Σημειωτέον ότι, πέραν των νομοσχεδίων που θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει άμεσα τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ για την καμπάνια του κορονοϊού, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News