Η Αυστρία, η πρώτη χώρα που αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών της κατά της Covid, ψήφισε, χωρίς μεγάλη κοινοβουλευτική αντίσταση, και το νομοσχέδιο για το μέτρο.
Την Πέμπτη η Ανω Βουλή έδωσε το πράσινο φως. Μετά την υπογραφή από τον πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν θα αρχίσει η εφαρμογή.
Για όσους απομένουν ανεμβολίαστοι, η προσέγγιση της Αυστρίας είναι οργανωμένη σε δύο φάσεις συν μία που θα ενεργοποιηθεί ανάλογα με τις περιστάσεις, γράφουν οι New York Times.
Πρώτο βήμα είναι να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες μια επιστολή από την κυβέρνηση η οποία θα τους ενημερώνει για τους νέους κανόνες και θα τους δίνει έναν μήνα για να συμμορφωθούν. Εξαίρεση αποτελούν οι έγκυοι, όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και όσοι ανάρρωσαν πρόσφατα από Covid-19. Σε αυτή τη φάση δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.
Από τα μέσα Μαρτίου η αστυνομία θα διεξάγει τυχαίους ελέγχους για να διαπιστώνει ποιοι είναι εμβολιασμένοι. Σε όσους δεν μπορούν να το αποδείξουν, θα επιβάλλεται πρόστιμο 600 ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάσει και 3.600 ευρώ.
Κατά την τρίτη φάση, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει ένα μητρώο εμβολιασμού για όλους τους πολίτες και θα επιβάλει αυτομάτως πρόστιμα. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης της φάσης, αλλά αν η πανδημία υποχωρήσει, η φάση αυτή θα μείνει στα χαρτιά, υποστηρίζουν οι Αρχές.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Αυστριακών τάσσεται υπέρ του μέτρου της υποχρεωτικότητας, υπάρχει όμως και ένα θορυβώδες αντιεμβολιαστικό κίνημα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους αντιδρώντας στο μέτρο της υποχρεωτικότητας από τα μέσα Νοεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκε. Τότε ήταν που η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στους ανεμβολίαστους.
Σήμερα, περίπου το 76% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα είναι και πάλι αυξημένα.
Η Αυστρία, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ήταν η πρώτη που πέρασε το κατώφλι της υποχρεωτικότητας στο σύνολο του πληθυσμού, το οποίο άλλες ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να διασχίσουν. Καθώς όμως μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο πανδημίας και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν στάσιμα, και άλλοι έχουν αρχίσει να το ξανασκέφτονται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News