Μια περίκλειστη κοινότητα στην επαρχία Κααθαπά της Παραγουάης έχει δει τον πληθυσμό της να εκτοξεύεται τους τελευταίους μήνες από τους 150 στους 3.000 ανθρώπους.
Αυτό που φέρνει πέρα από τον Ατλαντικό, μακριά από την Ευρώπη, σε άλλο ημισφαίριο, τόσους ανθρώπους από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία είναι η ανάγκη φυγής από «τις σοσιαλιστικές τάσεις και την πολιτική κατάσταση παγκοσμίως». Ο Πράσινος Παράδεισος (El Paraíso Verde), όπως λέγεται η κοινότητα, φιλοξενεί ανθρώπους που ανησυχούν για το 5G, τους αεροψεκασμούς και το φθοριωμένο νερό. Εσχάτως και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Συνωμοσιολογία και ψέματα
Η πανδημία έφερε ένα κύμα Γερμανών στην επαρχία της Παραγουάης, γράφει ο Guardian. Από μόλις τέσσερις το 2019 έφτασαν τους 101 πέρυσι στην Κααθαπά, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλες επαρχίες. Πολλοί είναι μεγάλης ηλικίας, δεν λείπουν και οι 40άρηδες με τα παιδιά τους.
Προέρχονται από τμήματα του πληθυσμού που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά το 2015 και λόγω του Προσφυγικού, μπολιασμένα με παραπληροφόρηση και συνωμοσιολογία. Πιο πρόσφατα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία επιδίωξε να αναζωογονήσει τα ποσοστά της με ρητορική κατά των lockdown, των μασκών και των εμβολίων. Μέρος τους επέλεξε και τη Βουλγαρία για μετοίκηση.
Στα βίντεο που ανεβάζει ο Πράσινος Παράδεισος στο YouTube η ρητορική είναι η γνωστή: «ανύπαρκτη πανδημία», «ψευτοεμβόλια» και διαφήμιση της Παραγουάης ως χώρας που δεν έχει περιορισμούς για την Covid (κάτι που δεν ισχύει).
Οι τοπικές Αρχές αντιμετωπίζουν την «αποικία» με σκεπτικισμό, αν μη τι άλλο γιατί βλέπουν ότι η επαρχία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την πανδημία ενώ έχει μόνο ένα εξοπλισμένο ασθενοφόρο και καθόλου κρεβάτια ΜΕΘ.
Μόλις τον Ιανουάριο η Παραγουάη αποφάσισε να ζητά από ξένους που μπαίνουν στη χώρα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Από την ανακοίνωση ως τώρα σε έξι Γερμανούς απαγορεύτηκε η είσοδος.
Μακρά… φιλοφασιστική παράδοση
Η νοτιοαμερικανική χώρα, επισημαίνει ο Guardian, έχει μια μακρά, περίεργη παράδοση στις αποικίες ιδεολόγων και ζηλωτών. Μία από τις πλέον διαβόητες ήταν η πρωτοφασιστική Nueva Germania που έστησε η Ελίζαμπετ Νίτσε, η αδελφή του φιλοσόφου, το 1886, μαζί με τον σύζυγό της. Ηταν μια άρια αποικία μακριά από εβραϊκές επιρροές που κατέρρευσε και γιατί οι κάτοικοί της δεν ήξεραν πολλά από γεωργία για να βγάλουν τα προς το ζην.
Αλλά και ο ιδρυτής του Πράσινου Παραδείσου, ο Ερβιν Ανάου, μιλά για διατήρηση των Γερμανών μακριά από την παρουσία και την επιρροή του Ισλάμ, ενώ φέρεται να αμφισβητεί ότι η Γερμανία ευθύνεται για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρά τις αμφιλεγόμενες αυτές απόψεις, ο Πράσινος Παράδεισος φέρεται να έχει ισχυρούς προστάτες, στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της Παραγουάης και πάμπλουτου επιχειρηματία Οράσιο Κάρτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News