711
O Nτένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ | nobelprize.org

Νομπέλ Ειρήνης σε ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 12:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 5/10/2018, 20:37
O Nτένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ
|nobelprize.org

Νομπέλ Ειρήνης σε ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 12:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 5/10/2018, 20:37

Δύο ακτιβιστές που έχουν αγωνιστεί για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Ειρήνης.

Πρόκειται για τον Ντένις Μουκουέγκε και την Νάντια Μουράντ.

Βραβεύονται «για τις προσπάθειες τους να τερματιστεί η σεξουαλική βία ως όπλο στον πόλεμο και την ένοπλη αντιπαράθεση».

Η επιτροπή στο Οσλο τονίζει ο Κογκολέζος Μουκουέγκε αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των θυμάτων της σεξουαλικής βίας εν καιρώ πολέμου.

Είναι γυναικολόγος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην φροντίδα γυναικών που έχουν πέσει θύματα των ατελείωτων πολεμικών συγκρούσεων στην Δημοκρατία του Κονγκό, στην κεντρική  Αφρική.

Η βασική του θέση, αναφέρει η επιτροπή είναι ότι «η δικαιοσύνη είναι δουλειά του καθένα». Έχει επανειλημμένα  καταδικάσει την ασυλία της οποίας χαίρουν οι δράστες μαζικών βιασμών, αλλά και της αδράνειας πολλών χωρών να εργαστούν αποτελεσματικά για να τερματιστεί η χρήση του βιασμού σαν όπλο πολέμου.

Η 25χρονη Νάντια Μουράντ είναι από τη φυλή των Κούρδων Γιαζίντι που βίωσαν με εξαιρετικά βάρβαρο τρόπο την σεξουαλική καταπίεση από τον ISIS. Χιλιάδες γυναίκες έχουν πιαστεί αιχμάλωτες και πουλήθηκαν σαν σκλάβες στη Μέση Ανατολή. Και η ίδια υπήρξε θύμα της σεξουαλικής βίας, μία από τα περίπου 3.000 θύματα του ISIS από τη φυλή της.

Eίχε απαχθεί με άλλες γυναίκες από την ISIS τον Αύγουστο του 2014 από το χωριό της στο βόρειο Ιράκ. Την συνέλαβαν με την αδελφή της ενώ έχασε έξι αδέλφια και τη μητέρα της από τα μέλη του ISIS, τα οποία σκότωναν κάθε γυναίκα η οποία ήταν αρκετά μεγάλη για να μην μπορούν να την εκμεταλλευτούν σεξουαλικά. Οι τζιχαντιστές σκότωσαν και όλους τους άνδρες του χωριού.

Κατάφερε όμως και διέφυγε και πλέον είναι μια από τις πιο δυνατές φωνές υπέρ των θυμάτων. Από το 2016 είναι Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων του Τράφικινγκ.

Η Νάντια Μουράντ στον καταυλισμό της Ειδομένης τον Απρίλιο του 2016 (REUTERS/Marko Djurica/File Photo)

Σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και σεξουαλική βία αφιέρωσε το Νομπέλ Ειρήνης ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε.

«Αυτή η βία που διαπράχθηκε στο σώμα τους δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, τη ΛΔ του Κονγκό, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», είπε ο Μουκουέγκε σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Πανζί, στην ανατολική πόλη Μπουκάβου.

«Αυτό το βραβείο συνιστά την αναγνώριση της οδύνης και την έλλειψη μιας δίκαιης αποκατάστασης για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους» συνέχισε ο γιατρός.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την πολυαναμενόμενη αποζημίωση που οφείλουμε όλοι σε αυτές τις γυναίκες που τόσο πολύ έχουν υποφέρει», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το βραβείο του θα μπορέσει να βοηθήσει τα θύματα στις εμπόλεμες ζώνες.

Ο Μουκουέγκε δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τη Νάντια Μουράντ, με την οποία όπως είπε, δίνουν τον ίδιο αγώνα.

«Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια υπήρξα μάρτυρας των εγκλημάτων πολέμου εναντίον γυναικών, μικρών κοριτσιών, ακόμη και μωρών» υπενθύμισε ο γυναικολόγος, ο οποίος έχει χειρουργήσει μέχρι σήμερα σχεδόν 50.000 γυναίκες, θύματα σεξουαλικής βίας στο Κίβου της ανατολικής ΛΔ του Κονγκό. «Θα ήθελα να σας πω ότι μέσα από αυτό το βραβείο, ο κόσμος σας ακούει και απορρίπτει την αδιαφορία. Ο κόσμος αρνείται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην οδύνη σας», κατέληξε, απευθυνόμενος στις γυναίκες θύματα.

Ο γυναικολόγος έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ, την ώρα που βρισκόταν στο χειρουργείο, καθώς άκουσε ανθρώπους να ουρλιάζουν από χαρά.

Από την πλευρά της, η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ δήλωσε ότι αισθάνεται «απίστευτη τιμή και ταπεινότητα» για τη βράβευσή της.

«Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις της.

Πολλές εικασίες για ένα βραβείο

Ολες αυτές τις ημέρες τα προγνωστικά για το πού θα πήγαινε το βραβείο έδιναν και έπαιρναν. Μετά το Νομπέλ Λογοτεχνίας, που φέτος δεν δόθηκε λόγω των σκανδάλων, το Νομπέλ Ειρήνης είναι πάντα ένα αίνιγμα και αντικείμενο στοιχηματισμού.

Ακούστηκαν τα ονόματα του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της Ανγκελα Μέρκελ για τη στάση της Γερμανίας για το Προσφυγικό.

Ακόμη, είχε συζητηθεί η πρόταση της εξαιρετικά δραστήριας Αμερικανικής Ενωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) ή του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζδεμόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...