Με περισσότερους από 40.000 ενεργούς φοιτητές, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει μια σειρά επιστημονικών δράσεων που παρουσιάζει, για τρίτη συνεχή χρονιά, στον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Ετσι, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στην Πλατεία Αριστοτέλους όσοι επιθυμούν μπορούν να γνωρίσουν με εκλαϊκευμένο τρόπο το εκπαιδευτικό κι ερευνητικό έργο του ΑΠΘ, συμμετέχοντας στη διοργάνωση «ΑΠΘ στην πόλη». Tο κοινό θα μπορεί να δει εκθέματα όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ή ο πρώτος φορητός ψηφιακός σεισμογράφος, να κάνει πειράματα χημείας και να ενημερωθεί για δράσεις όπως η ανακύκλωση και ο αλκοολισμός.
«Στην πλατεία Αριστοτέλους, οι επισκέπτες θα συναντήσουν ένα μικρό επιστημονικό πάρκο, που ανοίγει ορίζοντες για τους μικρούς και μεγάλους, καθώς η γνώση εκεί δεν παρουσιάζεται με επιστημονικό τρόπο, αλλά με έναν τρόπο παιδαγωγικό, επιλεγμένο ειδικά ώστε να είναι κατανοητός και εκλαϊκευμένος», εξηγεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Βούγιας.
Το πολύ πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 26 δράσεις, με συνολικό χρόνο διάρκειας πάνω από 110 ώρες. Επτά Σχολές, 14 Τμήματα, 37 υπεύθυνοι Καθηγητές και 330 εθελοντές φοιτητές θα βρίσκονται στην πλατεία για να ξεναγήσουν το κοινό, αλλά και να το ενημερώσουν για το έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, τον πρώτο υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, να δουν την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των εδαφικών κινήσεων μέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου φορητού ψηφιακού σεισμογράφου, να γνωρίσουν τα έργα της πρώτης ομάδας αεροναυπηγικής στη Θεσσαλονίκη, της Α.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team), και συγκεκριμένα ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, έναν πύραυλο ύψους 3 μέτρων και έναν νανοδορυφόρο, να μετρήσουν τις νοητικές ικανότητες και τα κινητικά αντανακλαστικά τους με την εφαρμογή Brain Run meets Remedes, αλλά και να ενημερωθούν για την εφαρμογή iCry2Talk, που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού, επιτρέποντας στον γονιό να κατανοήσει τις ανάγκες του παιδιού του.
Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε «μαγικά» πειράματα χημείας, αλλά και σε διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλου κατασκευασμένου από απλά υλικά, όπως μπουκάλι αναψυκτικού, σόδα μαγειρικής και ξίδι, θα μάθουν τον τρόπο μαγειρέματος στην προϊστορική Ελλάδα ή αν οι Αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν μπίρα και κρασί. Θα γνωρίσουν τα βασικά στάδια της παρασκευής καλλυντικών ή φαρμάκων από φυσικά προϊόντα και θα ενημερωθούν υπεύθυνα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τα πλαστικά απορρίμματα, αλλά και για τη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από το «Med_School».
Σημειώνεται ότι στον χώρο των εκδηλώσεων του «ΑΠΘ στην πόλη» θα χορηγείται δωρεάν WiFi από την COSMOTΕ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News